جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 157135 18:29 1400/07/18
عبور ایران از ورشکستگی آبی به سمت نابودی اکوسیستم

عبور ایران از ورشکستگی آبی به سمت نابودی اکوسیستم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
عبور ایران از ورشکستگی آبی به سمت نابودی اکوسیستم

عبور ایران از ورشکستگی آبی به سمت نابودی اکوسیستم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

فریده خدادادی-زلزله خطری که همیشه اهالی زمین را تهدید می‏کند به طوری که باید همیشه نسبت به این رخداد عظیم هوشیار باشند. چه بسا هرگونه سهل انگاری نسبت به این موضوع کوهی از ویرانی را به دنبال خواهد داشت.

به گزارش جهان اقتصاد، درسال‏های اخیر تعداد شهرهای زلزله خیز در کشور به دلیلی وجود گسل‏های بسیارشدت یافته است و این مهم زنگ خطری برای همه ما محسوب می‏شود، به ویژه این که کشورما در کمربند زلزله واقع است. به گفته کارشناسان استفاده بیش از حد از منابع آبی که به تغییر اقلیم، خشکسالی‏ها و تشدید فرونشست‌ها دامن زده است و همچنین ساخت‌وساز بر روی حریم‏های گسلی خود عامل اصلی در بروز تعدد این گسل‏ها و زلزله‏های کوچک و بزرگ در اقصی نقاط ایران بوده است.

خبرنگار جهان اقتصاد نیز پیرو اهمیت این موضوع با محمدرضا محبوب‌فر، کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار به گفت‏وگو پرداخته است که درادامه می‏خوانید.

** تشدید خطر زلزله در کشور

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایداراظهارکرد: درحال حاضر وضعیت لرزه خیزی در کشور حاکی از افزایش تعداد زلزله‏ها و همچنین حجم تخریب ناشی از زلزله‏ها و درجه شدت زلزله‎ها است یعنی تعداد زلزله‏ها در کشور به رقم بی سابقه ای رسیده و خطرناک است و این رخداد بنا به دلایلی از قبیل رشد جمعیت و احداث صنایع در مناطقی که آب برای مردم ساکن در آن یافت نمی‏‏شود، است.

وی گفت: جمعیت کشورایران ظرفیت بارگزاری حداکثر 45 میلیون نفر را دارد یعنی منابع موجود جوابگوی این میزان جمعیت است.

عضو انجمن آمایش سرزمین ایران گفت: منابع کشور تنها به نفت و گاز محدود نمی‏شود و با وجود این که همگان عنوان می‏کنند که کشور به این منابع دسترسی دارد اما در حال حاضر کشوری ثروتمند است که به منابع آب و منابع طبیعی دسترسی داشته باشد اما کشور ایران از منظر جغرافیایی کشوری خشک، بیابانی و بخش‏هایی نیمه بیابانی است یعنی در ارتفاعات زاگرس و البرز (شمال و جنوب غربی)هم اگر بارندگی‏هایی که مشاهده می‏شود مختص مناطق خشک و بیابانی است. برای مسئولین این تلقی شده که کشور با وجود منابع نفت و گاز باید توسعه پیدا کند اما در کنار افزایش جمعیت به تامین آب و محیط زیست اشاره‌ای نداشتند و این گونه بود که منابع آب سطحی و زیرزمینی به تاراج رفت و در حوزه‏های مختلف صنعت، کشاورزی و شرب مورد استفاده قرار گرفت.

**خشک بودن بیش از 90 درصد از مناطق ایران

محبوب فر بیان کرد: درحال حاضر بیش از 90 درصد از مناطق ایران خشک است و با کاهش این منابع به سمت منابع آب زیرزمینی سوق پیدا کردیم به طوری که متاسفانه بین 70 الی 80 درصد حجم این آب‏ها مصرف شده و این اتفاق منجر به فرونشست در اعماق زمین شده است.

وی گفت: درحال حاضر تعداد زلزله‏ها دراستان‏‏های تهران، اصفهان و چهارمحال و بختیاری شدت یافته است حتی به شمال کشور کشیده شده و حتی در استان‏های یزد، کرمان، خوزستان، بوشهر و مناطقی که آب سطحی وجود ندارد و آب زیرزمینی در حال اتمام است، زلزله ها به شدت مشاهده می‏شود.

عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران بیان کرد: در تابستان سال جاری چاه‏هایی بین 300 الی1500 متر کشیده شد تا کمبود آب شرب را جبران کنند یعنی آب ژرف را استخراج، تصفیه مقدماتی و به لوله‏های آبرسانی وارد کردند .

محبوب فرعنوان کرد: اکنون زلزله به مناطق چلگرد وکوهرنگ در استان چهارمحال و بختیاری رسیده است. دو گسل آتشگاه و حبیب‌آباد در استان اصفهان به دلیل فقدان آب و فرونشست زمین بیشتری از تهران با چشم غیرمسلح مشاهده می‏شود حتی به دلیل این قضیه بسیاری از مناطق مسکونی در استان اصفهان خالی از سکنه شده است و از طرفی هم کمبود آب مشاهده می‏شود.

به گفته وی، درفصل پاییز و زمستان بحران آب، تامین برق و انرژی عقب است و باید منتظر خاموشی و بی آبی در این دو فصل باشیم.

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار گفت: در حال حاضر با عبور ایران از ورشکستگی آبی به سمت نابودی اکوسیستم یعنی شروع مهاجرتها حرکت می‏کند یعنی در استان سیستان‌وبلوچستان ، اصفهان، خوزستان، یزد و کرمان مهاجرت‏ها افزایش یافته است و اکنون استان‏های کشور تبدیل به مناطق غیرقابل سکونت شدند و سرنخ این موضوع به مساله رشد، تراکم جمعیت و مصرف بیش از اندازه منابع آبی بازمی‏گردد.

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار بیان کرد: اکنون جنگ نفت و گاز به سمت جنگ آب کشیده شده است. در حال حاضر کشورهایی مانند امارات بحرین وعربستان از هوا آب تولید و از نیروگاه‏های تجدیدپذیر استفاده می‏کنند.

** خطر زلزله خیزی مناطق جنوبی تهران

وی در ادامه گفت: اکنون مناطق جنوبی تهران خطر زلزله خیزی وسیعی به دلیل تراکم جمعیت و فرونشست پیدا کرده و آن را آسیب‌پذیر کرده است.

محبوب فر با بیان این که ایران جزو 10 کشور زلزله خیزدنیا بوده است، گفت: اکنون ایران بین این کشورها رتبه های بالاتر لرزه‌خیزی را پیدا کرده است و از یک سو از نظرجغرافیایی شهرهای ایران روی گسل‏های متعددی قرار گرفته است.

** انبوه سازی‏های غیراستاندارد روی گسل

وی عنوان کرد: انبوه سازی‏های غیراستاندارد به فعالیت گسل و زلزله ها دامن می‏زند حتی بناهای فرسوده روی گسل‏ها یا اطراف گسل‏ها هستند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |