پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 4577 13:10 1393/05/25
عبورنرخ مبادلاتی دلار از نرخ محاسباتی بودجه

عبورنرخ مبادلاتی دلار از نرخ محاسباتی بودجه

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
عبورنرخ مبادلاتی دلار از نرخ محاسباتی بودجه

عبورنرخ مبادلاتی دلار از نرخ محاسباتی بودجه

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گروه بازارپول : در هفته ای که گذشت نرخ دلار در محدوده قیمتی ۳۱۱۵ تا ۳۱۳۳ تومان نوسان کرد و بر این اساس بازار آزاد دلار یک هفته کم نوسان دیگر را بعد از تمدید مذاکرات هسته ای ایران با گروه ۱+۵، پشت سر گذاشت

همان طور که در هفته گذشته اشاره شد، با اتمام ماه مبارک رمضان، تقاضا برای دلار اندکی افزایش یافت و در نتیجه آن دلار بعد از دو هفته در جا زدن در محدوده قیمتی ۳۱۲۰ تا ۳۱۴۰ تومان، موفق گردید تا در روز دوشنبه ۱۳ مرداد ماه، تا محدوده قیمتی ۳۱۵۰ تومان بالا رود. با عبور دلار از سطح ۳۱۴۰ تومان، انتظار می رفت تا بهای این ارز تا محدوده قیمتی ۳۱۶۵ تا ۳۱۷۰ تومان افزایش یابد.
اما رشد نرخ دلار در محدوده قیمتی ۳۱۵۰ تومان متوقف شد و روند اصلاحی معاملات دلار، بهای این ارز را در روز دوشنبه ۲۰ مرداد ماه به کمترین سطح در قیمت ۳۱۱۵ تومان رساند. کاهش مسافرت های خارجی نسبت به سال گذشته و به دنبال آن کاهش تقاضای ارز مسافرتی از جمله مواردی است که بعد از ماه رمضان تغییر چندانی در میزان تقاضای دلار ایجاد نکرد.
از سوی دیگر رکود حاکم بر فضای کلی اقتصاد، تقاضای مصرفی برای دلار را به نسبت ماه های گذشته کاهش داده و ثبات بازار دلار و کاهش دامنه تغییرات آن موجب گشته است تا ورود به بازار برای دلالان و سفته بازان چندان جذاب و توجیه پذیر نباشد و در چنین شرایطی از تقاضای سفته بازی نیز در بازار خبری نیست.
خرید و فروش های دلار در هفته گذشته از محدوده قیمتی ۳۱۳۱ تومان کلید خورد و بعد از ثبت بیشترین قیمت در سطح ۳۱۳۳ تومان در اولین روز کاری هفته ای که گذشت، داد و ستدهای دلار راه نزول در پیش گرفت و در روز دوشنبه به کف قیمتی ۳۱۱۵ تومان رسید. اما خریدار شدن فعالان بازار در این محدوده قیمتی نرخ دلار را در همان روز به محدوده قیمتی ۳۱۲۸ تومان بازگرداند. در روز چهارشنبه نیز شاهد نوسان دلار در محدوده قیمتی ۳۱۱۸ تا ۳۱۲۷ تومان بودیم. تا این که خرید و فروش های دلار در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، بعد از نوسان در محدوده ۳۱۱۹ تا ۳۱۲۲ تومان، در نهایت در محدوده قیمتی ۳۱۱۹ تومان بسته شد.
در سه شنبه هفته گذشته، نرخ رسمی دلار سرانجام به نرخ محاسباتی بودجه رسید. اعلام نرخ دلار مبادله ای در این روز در قیمت ۲۶۵۰۱ ریال، گمانه زنی ها برای افزایش بیشتر نرخ رسمی دلار و عبور آن از نرخ مصوب بودجه با هدف حفظ تعادل در تراز ارزی کشور را قوت بخشید. تا این که در روز چهارشنبه، تنها به فاصله یک روز، بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را ۱ تومان بالاتر از نرخ ۲۶۵۰ تومانی بودجه برد.
ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، در هفته گذشته بر این امر تأکید نمود تا زمانی که پیش شرط های لازم برای اجرای تک نرخی کردن نظام ارزی کشور فراهم نگردد اجرای این سیاست منتفی است. به اعتقاد بسیاری از مقامات و کارشناسان اقتصادی مهمترین پیش نیاز برای تک نرخی کردن ارزها، بهبود روابط بین الملل ایران و در واقع رسیدن به توافق جامع هسته ای و رفع موانع در ورودی های ارزی کشور است. با توجه به تأکید مقامات اقتصادی در حفظ آرامش و ثبات فعلی بازار ارز و با توجه به احتمال منتفی شدن تک نرخی کردن نظام ارزی کشور در سال جاری، به نظر می رسد که بانک مرکزی در تلاش برای کم کردن هر چه بیشتر فاصله نرخ رسمی دلار با نرخ آزاد است.
گفتنی است که در اواسط تیر ماه سال گذشته بانک مرکزی با حذف ارز مرجع از مبادلات اقتصادی ایران، نرخ رسمی دلار را در محدوده قیمتی ۲۴۷۹ تومان اعلام نمود. این در حالی است که در این زمان دلار در بازار آزاد با اختلاف حدود ۸۶۰ تومان، در محدوده قیمتی ۳۳۴۰ تومان داد و ستد می گردید. بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و در نتیجه عامل انتظارات و خوش بینی نسبت به بهبود روابط بین الملل ایران و شرایط اقتصادی کشور، روند معاملات دلار در بازار کاهشی شد و فاصله میان نرخ رسمی دلار با نرخ غیررسمی این ارز در بازار آزاد کاهش یافت. تا این که در ۳۰ دی ماه، با رسیدن نرخ دلار به کف ۲۸۸۸ تومان، این فاصله به ۴۰۰ تومان رسید. از سرگیری روند افزایشی در بازار دلار، این اختلاف را به حدود ۷۶۰ تومان بازگرداند و در این روزها فاصله میان نرخ رسمی دلار با قیمت این ارز در بازار آزاد حدود ۴۷۰ تومان است. با در نظر گرفتن کمترین اختلاف میان نرخ رسمی و غیررسمی دلار (۴۰۰ تومان)، کف قیمتی که می توان برای بهای دلار در بازار آزاد متصور بود ۳۰۵۰ تومان است. این در حالی است که در شرایط فعلی، از خوش بینی مفرط معامله گران نسبت به مذاکرات هسته ای و همچنین تحول عظیم در شرایط اقتصادی کشور کاسته شده است و از سوی دیگر عبور نرخ رسمی دلار از سطح ۲۶۵۰ تومان، می تواند کف قیمتی بالاتری را برای عرضه و تقاضای دلار در بازار آزاد رقم زند.
در بازارهای جهانی، طلا بر خلاف انتظار همگان در روزهای پایانی هفته گذشته، افت قیمت را تجربه نمود و یکبار دیگر به کانال ۱۲۰۰ دلاری بازگشت. هر چند که برخی از معامله گران بازارهای جهانی انتظار افت قیمت تا محدوده ۱۲۹۷ دلار را داشتند و این محدوده را برای خرید مناسب می دانستند، اما شاید بتوان نمودار انس را به گونه ای دیگر نیز نگاه کرد. نگاهی که می تواند اهداف ۱۲۶۰ دلاری را برای انس رقم بزند.
اما در بازار طلای ایران همانند سایر بازارها رکودی سنگین به چشم می خورد، رکودی که تنها تفاوت آن با سایر بازارها دخالت عاملی دیگر به عنوان حباب قیمتی است. حبابی که به بلای جان معامله گران مبدل شده، و علیرغم نوسانات مناسب قیمت جهانی طلا، این حباب همچون سدی در برابر نوسانات قیمتی بازار داخل عمل می نماید.
هفنه گذشته در بازار طلا شاهد نوسان ۶۲۰۰ تومانی سکه نقدی و ۳۵۰۰ تومانی برای هر مثقال طلا بودیم. کمترین قیمت سکه نقدی روز دوشنبه و در معاملات رسمی در محدوده ۹۵۱۶۰۰ تومان به ثبت رسید، این در حالی بود که در معاملات غیر رسمی جمعه شب اعداد کمتری نیز مشاهده شد که قابل اتکا نیست. گفتنی است که انتظار فعالان بازار نقدی مبنی بر رشد قیمت جهانی طلا موجب شد تا بیشترین قیمت سکه نقدی در روز یکشنبه در محدوده ۹۵۷۸۰۰ تومان به ثبت برسد.
*عاطفه عالی پور



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |