جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 135290 18:29 1399/12/11
زنگ خطر رکود ساخت همچنان در حال نواختن است

زنگ خطر رکود ساخت همچنان در حال نواختن است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
زنگ خطر رکود ساخت همچنان در حال نواختن است

زنگ خطر رکود ساخت همچنان در حال نواختن است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گزارش جهان اقتصاد از تداوم بازار بی رونق مسکن

فریده خدادادی- امروزه تهیه مسکن یکی از نیازهای اساسی مردم در کشور محسوب می شود البته با این حجم ازنوسانات قیمتی دیگر مشخص نیست وضعیت سرمایه هایی که از سوی مردم برای خرید مسکن به این سمت سرازیر شده است، چه خواهد بود.

به گزارش جهان اقتصاد؛ بازار مسکن نیز همانند سایر حوزه های دیگر در سال 99 با تغییرات غیر منتظره ای مواجه بوده است که به سبب این تغییرات البته عده ای از معامله گران حوزه خرید و فروش مسکن نیز گاهی متحمل زیان شدند و گاهی نیز از این بازار متلاطم به سودسرشاری دست یافتند. از طرفی با رکود در بازار مسکن نیز مواجه بودیم که بعضی از کارشناسان علت اصلی رکود معاملات و رکود ساخت و ساز را عدم ثبات پول ملی عنوان کردند که وابستگی شدیدی به دلار و درهم دارد. این نابسامانی باعث افزایش قیمت مسکن و پایین آمدن توان خریداران مصرفی شده و به تبع آن ساخت و ساز نیز افت محسوسی پیدا کرده است.

اسفند ماه سال گذشته وزیر راه و شهرسازی با تاکید براینکه یکی از بخش هایی که توانست رشد منفی اقتصاد را کنترل کند بخش مسکن بود گفته بود که بخش مسکن از رکود خارج شده و نقدینگی به سمت و سوی ساخت و ساز خواهد رفت این در حالی است که در سال جاری با توجه به ماجرای کرونا التهابات بسیاری را در این بازار شاهد بودیم.

پیش تر محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفته بود که تحولات پرالتهابی که امروز بازار مسکن با آن رو به رو است صرفا به فعل و انفعالات این بازار مرتبط نمی‌شود بلکه حجم نقدینگی لجام‌گسیخته موجود در کشور این بلا را بر سر بازار مسکن آورده است.

به گفته وی، کافی است سوداگران احساس کنند یک بازار از بازدهی خارج شده است سریع نقدینگی‌ها را از بازاری خارج و به بازاری دیگر منتقل می‌کنند.

اسلامی بیان کرده بود که به طور مثال زمانی که قیمت مسکن در منطقه‌ای از تهران، پایین‌تر از حد «مقایسه‌ای» باشد، سودجویان بلافاصله نقدینگی را به آن منطقه سرازیر می‌کنند یا به قولی به آنجا هجوم می‌برند و بعد از مدتی این نقدینگی را به جای دیگری انتقال می دهند، این اتفاق به دلیل حجم زیاد پول سرگردان در بازار رخ می‌دهد و هدف ایجاد تلاطم در یک بازار است بنابراین زمانی به بازار مسکن و زمانی هم به بازارهای دیگر همچون طلا، سکه، خودور و...هجوم می برند.

وزیر راه و شهرسازی راهکار حل مشکل فوق و ساماندهی نقدینگی‌های سرگردان در جامعه را اعمال سیاست و برنامه های کاربردی از سوی دولت دانست و گفته بود که  دولت باید بتواند نقدینگی را کنترل و با جمع کردن آن از سطح جامعه، این پول‌ها را به سمت تولید هدایت کند.

** بازار مسکن  قابل پیش‌بینی نیست

اخیرا محمود محمود زاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه‌وشهرسازی با اشاره به اینکه روند کاهش و یا افزایش قیمت‌ها در بازار مسکن در چنین شرایطی قابل پیش‌بینی نیست، گفته است که  اعتقاد داریم باید بازار مصرف را از بازار سرمایه گذاری جدا کنیم و تا زمانی که این دو بازار با هم باشند، نمی‌توان این بازار را ساماندهی کرد.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی اظهار کرد: ممکن است برخی از موضوعات مطرح و برخی از اقدامات انجام شوند که تاثیرات مستقیم در بازار مسکن بگذارند، بنابراین نمی‌توان آینده این بازار را پیش‌بینی کرد.

محمود زاده عنوان کرد: به طور قطع با توجه به اجرا و عملیاتی شدن طرح مسکن ملی و همچنین تحویل پروژه‌های مسکن، این بازار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و البته  در حال حاضر هم شاهد بهبود و ساماندهی قیمت‌ها در این بازار هستیم.

معاون وزیر راه ‌وشهرسازی تصریح کرد: بازار مسکن و اجاره یک حوزه خصوصی است و کنترل آن در دست دولت نیست و قیمت اجاره‌ها و خرید و فروش‌ها در سال‌های گذشته به صورت ذهنی افزایش یافته است و ارائه  آمار در این بازار هم جهش ایجاد می‌کند و ما با برنامه ریزی‌هایی که انجام داده‌ایم، آماری را ارائه داده‌ایم و امیدواریم از این طریق روند قیمت گذاری اصلاح شود.

** طرح جهش تولید و تامین مسکن مرهمی بر زخم بازار مسکن

با توجه به تلاطم بازارمسکن در سالیان گذشته، مجلس یازدهم نیز تلاش داشته است که برای بازیابی این مشکلات مرهمی بر زخم بازار مسکن بگذارد.

براین اساس دوم مهرماه امسال پارلمانی ها کلیات «طرح جهش تولید و تامین مسکن» را با هدف احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی به تصویب رساندند. البته ایراداتی در این برنامه وجود داشت که بررسی آن به کمیسیون عمران و مرکز پژوهشهای مجلس محول شد. در حال حاضر نواقص طرح برطرف شده و پنج ماده اولیه آن در صحن مجلس علنی مجلس به تصویب رسیده است.

با تمام این تفاسیرعرضه کنندگان و متقاضیان مسکن با یک پرسش اساسی مواجه هستند مبنی براین که سال آینده  وضعیت بازار مسکن چگونه خواهد بود و رکود ادامه خواهد یافت؟ برای پاسخ به این سوالات با فردین یزدانی، کارشناس و پژوهشگر اقتصاد مسکن به گفتگو پرداخته ایم که در ادامه اشاره می شود.

این کارشناس اقتصاد مسکن اظهار کرد: رونق و رکود حوزه مسکن را می توان در دو بخش تولید، مبادله و قیمت بررسی کرد .

** افزایش نسبی قیمت مسکن

وی افزود: از نظر قیمتی به احتمال بسیار قوی با تغییرات صعودی در بازار مسکن مواجه خواهیم بود و البته تغییرات جهشی  و فزاینده منظور نیست یعنی رشد قیمت ها کماکان ادامه پیدا می کند اما رشد معاملات رونق چندانی همانند سال گذشته نخواهد داشت زیرا در واقع  بازارمسکن به عدم تعادل رسیده است و سمت تقاضا قادر نخواهد بود برای خرید واحدهای مسکونی نوساز به بازار ورود پیدا کند،  بنابراین می توان گفت در این بخش با افزایش نسبی قیمت متناسب با هزینه تمام شده مواجه خواهیم بود.

این پژوهشکر اقتصاد مسکن گفت: بخشی از هزینه تمام شده مربوط به مصالح ساختمانی است که در دو الی سه ماه اخیر با روند افزایشی آن مواجه بودیم و بخشی از آن هم مربوط به افزایش هزینه مجوزهای ساخت و ساز است که با آغاز سال 1400با افزایش آن مواجه خواهیم بود.

یزدانی افزود: به جز مواردی که اشاره شد، بعید به نظر می رسد اتفاق خاصی در بازار مسکن به وجود آید و جهش های قیمتی که صد در صد افزایش قیمتی که  در سال جاری با آن مواجه بودیم، در سال آینده تکرار شود.

**  ادامه  ماجرای رکود در بخش ساخت و ساز

یزدانی گفت: در بخش ساخت و ساز کماکان رکود را شاهد خواهیم بود ضمن این که امسال سرمایه گذاری در ساخت و ساز با رشد چندانی روبه رو نبوده است و اگر هم مقداری این روند حفظ شده است، به مدد طرح های دولتی مانند طرح اقدام ملی بوده است که تا حدی توانسته ساخت و ساز را حفظ کند تا از سقوط بیشتر آن جلوگیری کند.

وی عنوان کرد: معمولا پس از ایام عید یک افت در بازارمسکن به وجود می آید و این مسأله موجب می شود تا خریداران بهتر بتوانند واحد خود را خریداری کنند و در تابستان تا حدی یک رونق نسبی نسبت به فصل بهار خواهیم داشت بنابراین می توان گفت صحبت کارشناسان این حوزه مبنی بر این که اردیبهشت ماه  و خرداد ماه ممکن است مسکن با افت قیمت مواجه شود، درست است.

یزدانی بیان کرد: در سالی که گذشت، حوزه مسکن با صرفه اقتصادی برای ساخت و ساز های جدید  و سازندگان چندان تعریفی نداشت اما برای افزایش قیمت و معامله گران مسکن با عایدی خوبی همراه بود .

وی با ذکر این نکته که در سال آینده اقتصاد خوبی را شاهد نخواهیم بود، عنوان کرد: بخش عمده این مساله به وضعیت  کلی کشور از منظر روابط خارجی، ورود به دایره اقتصاد جهانی، تعاملات با اقتصاد دنیا باز می گردد حال اگر این موارد حل شود، وضعیت اقتصادی خوبی خواهیم داشت و در بازار مسکن نیز می توان به تدریج با افزایش فعالیت مواجه باشیم اما اگر این موارد حل نشود، بخش مسکن نیز به تبع کل اقتصاد نمی تواند با وضعیت مناسبی همراه شود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |