جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 14617 16:08 1394/05/13
روزهای پرکار آیت الله : از اعلام نامزدی خبرگان تا روایت تحول آفرینی مردم

روزهای پرکار آیت الله : از اعلام نامزدی خبرگان تا روایت تحول آفرینی مردم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
روزهای پرکار آیت الله : از اعلام نامزدی خبرگان تا روایت تحول آفرینی مردم

روزهای پرکار آیت الله : از اعلام نامزدی خبرگان تا روایت تحول آفرینی مردم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گروه سیاسی
Politics@jahaneghtesad.com
روزهای اخیر، روزهای پر گفت و گویی برای آیت الله هاشمی بوده است. هاشمی از کهنه کارترین سیاستمداران ایران معاصر است. مردی که در ۵ دهه گذشته در کانون مسائل سیاسی ایران قرار داشته است. چه در قامت مخالفت و مبارزه با رژیم پهلوی و چه در قامت یکی از بانیان برپایی و مسئولان اصلی اداره جمهوری اسلامی. کمتر رخداد و روند مهم سیاسی در دهه های پیدایش و استقرار جمهوری اسلامی وجود دارد که یک سرش به دفتر هاشمی نرسد. درگیری های سال های بحرانی ابتدای دهه ۶۰ با مخالفان و معاندان جمهوری اسلامی، اداره و به پایان رسیدن جنگ تحمیلی، دوم خرداد ۷۶، انتخابات جنجالی مجلس ششم ، به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد در سال ۸۴، حوادث پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ و سرانجام رویدادهایی منتهی به پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ تنها مهم ترین سرفصل های حضور طولانی و موثر آیت الله ... ساله رفسنجانی است.
با چنین پیشینه ای عجیب نیست که اظهار نظرهای هاشمی برای مخالفان و موافقانش، برای تحلیل گران سیاسی و  اصحاب رسانه های گروهی و البته برای افکار عمومی اهمیت بسیاری داشته باشد.
 هاشمی چندان کم گو نیست. سال های طولانی یکی از امامان جمعه تهران بود و مهم ترین مواضع نظام را از این تریبون باز می گفت. دیدارهای روزمره او از همان سال ها که ریاست مجلس را بر عهده داشت وسیله ای برای بیان نظرات او در مورد مهم ترین مسائل کشور بود. در دورانی که احمدی نژاد ریاست دولت های نهم و دهم را بر عهده داشت دیدارهای گاه و بیگاه او با گروه های مختلف محل بیان انتقادات گاه تند او از این دولت بود. آیت الله میانه بدی هم با مطبوعات ندارد و در سال های اخیر گفت و گوهای تفصیلی چندی با روزنامه های کثیر الانتشار داشته است.
با این همه انتشار مصاحبه آیت الله با هفته نامه طلوع صبح در روز دوشنبه، انتشار مصاحبه ایشان با روزنامه ایران در صبح روز سه شنبه و سخنان او در اجلاس مدیران و رؤسای آموزش و پرورش که در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار شد، هر کدام حاوی نکات و مسائل بسیار مهمی بودند، که از برخی ماجراهای تاریخی تا مسائل مربوط به رویدادهای آتی سیاسی را در برمی گرفتند.
مصاحبه با هفته نامه طلوع صبح
اعلام نامزدی در انتخابات خبرگان رهبری
انتشار مصاحبه اختصاصی آیت الله با هفته نام طلوع صبح در روز دوشنبه موجب شد که این هفته نامه خیلی زود از روی دکه های مطبوعاتی ناپدید و به چاپ دوم برسد. ایت الله در این مصاحبه سخنان بسیار مهمی در ارتباط با مسائل روز کشور بیان کرده بود. مهم تر از همه آن که خبر از کاندیداتوری در انتخابات آتی مجلس خبرگان رهبری داده بود. آیت الله با بیان این که نمی تواند در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کند گفته بود که در انتخابات خبرگان شرکت خواهد کرد. هاشمی در پاسخ به سوالی که چرا با وجود این که از چند ساعت قبل از برگزاری انتخابات هیئت رئیسه خبرگان مطلع بوده است که امکان رای نیاوردنش زیاد است در این انتخابات نامزد شده است، تاکید کرده بود که روند رویدادهای کاملا بر عکس این مسئله بوده است و قبل از برگزاری این انتخابات سه نفر از اعضا مجلس خبرگان به نزد آیت الله آمدند و گفته اند که بر اساس بررسی آن ها ۴۸ نفر از اعضا مجلس خبرگان قصد دارند که به ایشان رای بدهند و برای حضور ایشان اصرار کرده اند.
توصیه به سید حسن خمینی برای شرکت در انتخابات
اما بخش مهم دیگری از صحبت های رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به توصیه ضمنی ایشان به سید حسن خمینی برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری بازمی گردد. آن جا که هاشمی می گوید :
«حاج حسن آقا واقعا هم صلاحیت بالایی و هم وظیفه دارند. ایشان در وضعی نیست که که بتواند نسبت به آینده کشور بی تفاوت بگذرد. منتها تکلیفش را خودش می داند.»
هاشمی در پاسخ به انتقاداتی در مورد به کار بردن لقب علامه برای سید حسن خمینی می گوید :
«این به این خاطر است که نمی دانند معنای کلمه علامه چیست. الان زید و عمر همه آیت الله هستند (با خنده) علامه خیلی پایین تر است. علامه یعنی کسی که زیاد می داند و حسن آقا خیلی می داند و انسان بسیار خوش استعدادی است و شبیه استعدادهای امام را دارد و اهل کار کردن است. در قم درس خارج می گوید و شاگردهای خوبی دارد.»
هاشمی در ادامه مصاحبه به این سوال همیشگی که او تغییرات زیادی در سال های فعالیت سیاسی خود داشته است پاسخ همیشگی می دهد. این پاسخ که اندیشه ها و روند کلی او ثابت بوده است و تاکید می کند که نه او بلکه افراطی ها بوده اند که عوض شده اند. هاشمی در توصیف عملکرد سیاسی خود در سال های بعد از انقلاب می گوید :
«در مجلس که بودم همه می دانند، که دو طرف را حفظ می کردم، بلکه سه طرف را. نهضت آزادی ها بودند که آن ها را حفظ می کردم و هم محافظه کارهای و چپ گراها بودند که با همه کار می کردم و مشکلی نداشتم و فراجناحی بودم. در ریاست جمهوری هم همین کار را کردم. کابینه من معتدل ترین کابینه هاست که حداقل نصف نصف از هر دو جناح بود و بعضی ها هم مستقل بودند.»
هاشمی در مورد جایگاه خود در میان جناح های سیاسی کشور و تعلق به یکی از این جناح ها هم می گوید :
«از نظر شناسنامه ای به هیچ کدام وابسته نیستم و من خودم هستم با تفکرات خودم. آن کارگزاران هم که تبلیغ می شود حزب من است، نادرست است، من حزب تشکیل ندادم. خودشان تشکیل دادند، اما جزو مدیران دولت من بودند. آدم های خوب این طرف و آن طرف را قبول دارم. حرف های خوب هر دو طرف را هم قبول دارم و حرف های تند جناحی هر دو را قبول ندارم.»
هاشمی در ادامه این مصاحبه به تفصیل توضیحاتی در مورد برخی ابهامات در مورد عملیات کربلای ۴ و شهادت تعداد زیادی از رزمندگان به دلیل لو رفتن عملیات ارایه کرده است.
مصاحبه با روزنامه ایران
مصاحبه دوم هاشمی با روزنامه ایران ارگان رسمی دولت در روز سه شنبه منتشر شد. این مصاحبه مفصل در روز اعلام توافق هسته ای وین صورت گرفته است. هاشمی در این مصاحبه هم به تفصیل دیدگاه های خود در مورد موضوعات مهمی داخلی و خارجی را شرح داده است.
تاثیر توافق هسته ای بر حل تنش های منطقه ای   
هاشمی در این مصاحبه به تفصیل به وضعیت پرونده هسته ای ایران و سیر تبدیل شدن این پرونده به بحران را شرح داده است و پس از آن به در پاسخ به سوالی در مورد تاثیر این توافق بر روابط منطقه ای ایران گفته است :
« فکر می کنم همین توافق، مسیر را برای همکاری کشورهای منطقه هموار می کند. اولاً اینها تا الان به بهانه همراهی با جهان، تحریم ها را برجسته می کردند. ثانیاً وقتی ببینند کشورهای اروپایی برای حضور در ایران مسابقه گذاشته اند، تحریک و تشویق می شوند که بیایند. البته ما این تجربه را در سال های پس از جنگ داریم.»  
حل مسائل با عربستان سعودی
او در ادامه با اشاره به روابط تنش بار ایران و عربستان در آن سال ها در مورد روند حل این تنش ها می گوید :
« امام راحل در قضیه حجاج گفته بودند که اگر ما از صدام بگذریم، از اینها نمی گذریم. ولی وقتی که دیدند حج تعطیل شده و ما نمی توانیم جواب خدا را بدهیم، مثل این است که نماز را هم باید تعطیل کنیم. حج با نماز چه فرقی دارد؟ امام(ره) ما را جمع کردند و گفتند که من نمی خواهم حج بیشتر از این تعطیل باشد، بروید و مسأله را حل کنید. یعنی امام(ره) زود متوجه قضیه شدند. ما هم رفتیم و کم کم راه حج را باز کردیم.
در سال های پس از جنگ یک رفتار من، مسأله عربستان و همه عرب ها را حل کرد. در اجلاس سران اسلامی در سنگال که معمول بود سران با هم ملاقات می کردند. ملک عبدالله ولیعهد بود و در آنجا حاضر بود. من هم رئیس جمهور بودم و به طور طبیعی او باید پیش من بیاید. قرار ملاقات را هم سفرا گذاشته بودند. یک وقت به ما اطلاع دادند که امیر ولیعهد منتظر شماست. با دکتر ولایتی که وزیر خارجه ما بود، مشورت کردیم و تصمیم گرفتیم که برویم.
می دانستم اینها غروری دارند، چون شخصیت سلطان حالت خاصی به آدم می دهد. راه افتادیم و او هم گویا دید یا فهمید که ما راه افتادیم، تا دم در دوید و به استقبالم آمد و خیلی تشکر کرد. با هم نشستیم و یک مقدار حرف زدیم، نصف مسأله مان حل شد. نخستین مسأله ای که داشتیم، در همان جا حل شد و آن اینکه اینها موافقت نمی کردند که ما میزبان کنفرانس اسلامی شویم. در همان جلسه ایشان موافقت کرد و گفت که این دفعه را ما تصویب کردیم، ولی برای دفعه بعد کشور شما باشد. ما هم سختگیری نکردیم و قبول کردیم. ما را خیلی به تعبیر خودشان «ایزی من» (Easy Man) دید و این لقب من شده بود.
قضیه دوم و از این مهم تر در مورد برگزاری کنفرانس اسلامی اتفاق افتاد. زمان کنفرانس نزدیک شد و ما باید کنفرانس را برگزار می کردیم. اما دیدیم که در جده اعلام شد که این کنفرانسی که در اسلام آباد برگزار می شود- آنها یک کنفرانس فوق العاده برای سالگرد استقلال شان گرفته بودند که ما هم رفتیم- همان کنفرانس ۴ ساله سران کشورهای اسلامی است. اعتراض کردیم که این آن کنفرانس اسلامی نیست. بنا شد با مسئولان عربستان ملاقات کنیم و این دفعه او (امیر عبدالله) پیش من بیاید. وقتی که ما آنجا رفتیم، باز عین آن قضیه تکرار شد. ما در جلسه نشسته بودیم، اطراف ما اتاق هایی بود و هر کدام از سران یک اتاق داشتند. من در اتاق خودمان نشسته بودم که شخصی آمد و گفت ولیعهد منتظر شماست. آقای ولایتی گفت که چه کار کنیم؟ گفتم که برویم. مگر چه فرقی می کند؟ بلند شدیم و به طرف اتاق امیرعبدالله راه افتادیم. از دور دید که من دارم می آیم، از داخل اتاق بلند شد و با عجله بیرون آمد و از من تشکر و استقبال کرد و گفت که به اتاق شما برویم. من گفتم: مگر چه فرقی می کند؟ همه جا مال پاکستان است. گفت: نه، به اتاق من آمد و در همان جا که نشسته بودیم، مسأله را مطرح کردیم و ایشان در همان جا گفت: به سعود فیصل دستور داده شود که بیانیه جده را حذف کند و بگوید که اجلاس بعدی در ایران است. مسأله با یک حرکت اخلاقی ساده حل شد.
معمولاً دیپلمات ها در این مسائل دقت می کنند و ما اصلاً به این کارها اهمیت نمی دهیم. عرب ها این گونه هستند. اگر همین الان این مسأله اصلاح شود و ما از این تحریم بگذریم، حقیقتاً خودشان مایل هستند که مسائل شان را با ما حل کنند. ما در اینجا نباید بگوییم که مثلاً شما در آن روز این گونه و آن گونه گفتید. باید بگذاریم حل شود. بعدها یکی یکی صاف می شود. البته نمی دانم که الان این گونه هست یا نه؛ آن موقع حرف اول را خود من می زدم. الان دیگران می زنند.»
هاشمی در ادامه در مورد این که آیا اکنون می تواند برای حل مشکلات میان ایران و عربستان اقدام کند می گوید : الان به گونه ای شده که اگر من بگویم، اینها قبول نمی کنند.ایران و آمریکا : از قهر مطلق بیرون آمده ایم
هاشمی در این مصاحبه با اشاره به روابط میان ایران و آمریکا و بی اعتمادی شدید و مسائل دیرپای میان دو طرف تصریح می کند :
«اگر قضیه هسته ای حل شود، امریکا یک گام در یکی از مسائل عقب گذاشته است و این مثبت است و ما را از قهر مطلق بیرون آورده است و داریم حرف می زنیم و باید کارهای دیگر هم بکنیم.»
مسئله تندروها انقلاب نیست، قدرت است
هاشمی در مورد مخالفت های شدید با روند مذاکرات هسته ای و شبیه کردن این مذاکرات با قراداد ترکمانچای گفت :
«برای من خیلی روشن است که مسأله آنها، مسأله جناحی است و انقلاب و اسلام نیست. اینکه قدرت دست چه کسی باشد یا چه کسی در مجلس بیشتر باشد و چه کسی بیشتر پول دستش باشد. مسأله این حرف هاست. من فکر می کنم اولاً خیلی از کسانی که این گونه هستند، هیچ رابطه ای با انقلاب نداشتند و اینها روزی انقلاب را مسخره می کردند و الان آمدند در جای حساس انقلاب نشستند. مسأله انقلاب نیست. مسأله قدرت است. به نظرم خیلی ها این گونه هستند. نه همه آنها و در این مسأله نان را به نرخ روز خواهند خورد. البته الان دیگر اقلیت هستند.»
او در ادامه سخنان خود این اقلیت را اقلیت نیزه دار می نامد. هاشمی در ادامه مصاحبه تصریح می کند که اگر کاسبان تحریم حوصله روحانی را سر ببرند مطالب بیشتری را بیان خواهد کرد.
در بخش دیگری از این مصاحبه هاشمی ضمن حمایت کلی از دولت روحانی در بیان نقاط مثبت و منفی این دولت می گوید :
 نقطه قوت آقای روحانی عمدتاً این است که سر حرف هایش مانده است. بعضی ها را نتوانسته عمل کند و من هم می دانم که چرا نتوانسته است و اگر می توانست، عمل می کرد. ممکن است انتقاد کنند و بگویند انسان چرا چیزی را که نمی تواند انجام دهد، بیان کند. معلوم بود که از اول اوضاع چگونه است و چرا آمد؟ در صورتی که این گونه نبود که معلوم باشد و ایشان به همان ادلّه امید داشت که آمد، البته کم کم دارد درست می شود. یکی همین هسته ای بود که سخت ترین کارش بود که به نتیجه رسید. اینها اصلاً قبول نداشتند که می شود. البته الان هم می خواهند که نشود.
اشکالاتی در بعضی انتصابات دیده می شود. ایشان باید توجه بیشتری به عقبه خودش کند. وقتی که به شهرستان ها می رود، آنهایی که در آنجا جو را به نفع او شکستند، آنها باید اطرافش بیایند و باید آنها را داشته باشد. خیلی وقت ها هنوز قدیمی ها دارند زور می گویند و به آنها می خندند. این درست نیست و ایشان باید یک مقدار بیشتر توجه کنند.
هاشمی در ادامه تاکید می کند که روحانی باید تعامل بیشتری با افکار عمومی داشته باشد، تاکید می کند : «بالاخره افکار عمومی و این طبقه ای که اکثریت جامعه هستند، توقع دارند که آقای روحانی با آنها بیشتر محشور باشد.»
هاشمی در این مصاحبه هم بر حضور قطعی خود در انتخابات خبرگان رهبری تاکید کرده است.
همایش مدیران و روسای آموزش و پرورش
هاشمی صبح دیروز هم به برج میلاد رفت تا در همایش مدیران و روسای آموزش و پرورش سخنرانی کند. سخنرانی که باز هم از برخی نکات کلیدی و مهم خالی نبود.
نیاز اصلی کشور تحول است
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام  در این همایش با بیان اینکه در دوره فعلی بیش از هر زمانی تحول واقعی را در کشور می‌بینیم، گفت: ما در دوره گذشته دچار یک انحراف بزرگ شدیم و قبل از آن هم فراز و نشیب‌های زیادی داشتیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: افراط و تفریطی که ما در داخل از آن ضربه می‌خوردیم هم‌اکنون جهانی شده و متاسفانه این جریان قابلیت سربازگیری و یارگیری از میان جوانان سرخورده را دارد.
وی نیاز اصلی کشور را تحول خواند و افزود: خداوند نیز در قرآن گفته است که اگر می‌خواهید کاری صورت گیرد باید خود انسان تحول‌آفرین شود و زمانی که خود او متحول شد اطراف خود را نیز متحول می‌کند.
وی با تاکید براینکه در دوره ما این تحول رخ داد و مردم متحول شدند، گفت: مردم ما وقتی همه چیز از طرف دولت، شورای نگهبان و نیروهای امنیتی فشار می‌آورد که از یک انتخاب درست از سوی آنها جلوگیری شود، متحول شدند.
هاشمی اضافه کرد: در آن زمان مردمی که فکر می‌شد مایوس و ناامید هستند ناگهان در یک لحظه در سراسر کشور یک زلزله‌ای برپا شد و جوانان خواست خود را بدون هزینه نشان دادند و این آنها را ترساند و حداقل تصمیم گرفتند که آن دروغی که می‌خواستند انجام دهند را نکنند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به جمله رهبر معظم انقلاب مبنی بر حق‌الناس بودن رای مردم، گفت: این جمله رهبر انقلاب یک نهیبی به برخی مسئولان زد و با اینکه توانستند در یک مرحله راه مردم را سد کنند ولی در مرحله بعد ناباورانه خواسته مردم به نتیجه رسید.
تابوی مذاکره با آمریکا شکست
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: یکی از جاهایی که این تحول بروز کرد و از کارهایی بود که نمی‌گذاشتند انجام شود و هنوز هم برای انجام نشدن آن دست و پا می‌زنند مسئله مذاکره با آمریکا بود و هم‌اکنون می‌بینید که تابوی مذاکره با آمریکا شکست.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |