سه شنبه 28 فروردین، 1403

کدخبر: 12824 14:53 1394/03/01
راهکاری برای حل معضلات اولین "سد نمکی" جهان

راهکاری برای حل معضلات اولین "سد نمکی" جهان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
راهکاری برای حل معضلات اولین "سد نمکی" جهان

راهکاری برای حل معضلات اولین "سد نمکی" جهان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

برای نمک گتوند تنی 45 هزارتومان مشتری پیدا کردیم

گروه امورزیربنایی:دومین نشست کنفرانس ملی رودخانه کارون با تاکید بر بررسی سد گتوند درحالی برگزار شد که شرکت کنندگان دراین نشست به نوعی مباحث مربوط به شوری ایجاد شده برای کارون توسط این سد را امری طبیعی دانسته و حتی با ارایه راهکارهایی قابل تامل آن را محلی برای درآمدزایی عنوان کردند.

مجریان این طرح پرسرو صدا، در بخشی از این گردهمایی درمورد انتقادهای صورت گرفته نسبت به تأثیر سد گتوند در شوری کارون گفتند: اگر فقط EC را بسنجیم می‌توان گفت سد گتوند باعث بهبود شرایط نیز شده است!

آنها با اعلام اینکه می توان هر تن نمک را به قیمت 45 هزار تومان به صنعت نفت فروخت راهکار خود را برای حل معضل اولین "سد نمکی" دنیا ارایه کردند.

اگر احداث نمی شد!

مدیر مطالعات طرح سد نیروگاه گتوند و نماینده شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در این سمینار با تأکید بر اهمیت پروژه و مزایای احداث سد گتوند اولیا اظهار کرد: در صورتی که گتوند احداث نمی‌شد آب بدون استفاده و مهار شدن به میزان زیاد وارد دریا می‌شد و دیگر این آبی که اکنون ذخیره شده را نمی‌داشتیم.

داریوش محجوب با اشاره به اینکه محور سد گتوند چه پیش از انقلاب اسلامی و چه پس از آن توسط شرکت‌های بزرگ ایرانی و خارجی بررسی و پیشنهاد شده است، گفت: سازند گچساران در طول کارون در بخش‌های مختلف بیرون زده و در سمت روستای انور به طور شاخص‌تر وجود دارد. با توجه به اینکه لایه‌هایی از نمک به سطح زمین آمده و سازند گچساران در شش نقطه از کارون نمود پیدا کرده که شامل برون‌زدگی در فاصله چهار کیلومتری محور سد نیز می‌شود، در حد دو کیلومتر درازا دارد.

محجوب با اشاره به اینکه تنها 18.9 درصد از سازند گچساران نمک است، گفت: در زمینه امکان فرار آب نیز با بررسی‌هایی که صورت گرفت نگرانی‌هایمان رفع شد و سد گتوند در زمینه فرار آب هیچ‌گونه مشکلی ندارد.

وی با اشاره به وجود لایه‌های آب زلال در سطح مخزن گفت: از محدوده مسجد سلیمان تا بند تنظیمی گتوند دو رودخانه شور وارد آب کارون می‌شوند و در حدود دو میلیون تن نمک را سالانه وارد رودخانه کارون می‌کنند که این موضوع نیز غیر از مسئله سازند گچساران بر کیفیت کارون تأثیر می‌گذارد.

محجوب با تأکید بر اینکه 85 درصد از مخزن سد گتوند دارای آب با سختی (EC) حدود 800 واحد است افزود: در حال حاضر هم عرضه آب کم شده و هم تقاضا افزایش یافته است، لذا باید مصرف را مدیریت کرد. اکنون دبی آب کارون نسبت به دهه 60، 70 درصد به دلیل خشکسالی افت پیدا کرده اما تقاضا افزایش یافته است.

وی با اشاره به اینکه در صورتی که بتوان نمک گتوند را دارای ارزش افزوده کرد می‌توان حداقل تنی 45 هزار تومان نمک را به صنعت نفت فروخت گفت: یکی دیگر از راهکارها می‌تواند رهاسازی آب با EC کم باشد.

او با بیان اینکه EC آب خروجی سد گتوند حدود 1000 واحد است، گفت: شش درصد آب کل جهان قابل شرب است و در ایران نیز به جز در سرشاخه‌ها با EC آب به میزان 1000 واحد مواجه نمی‌شویم لذا با تغییر اقلیم حتی شاید نیاز باشد 2000 واحد ECرا به عنوان استاندارد در نظر بگیریم.

شش میلیون تن نمک انبار شده است

نماینده شرکت مهندسی مشاور مهاب‌قدس (شرکت مشاور سد گتوند) نیز در این سمینار در پاسخ به دغدغه‌های موجود در مورد تأثیر سد گتوند بر کیفیت کارون گفت: مخزن سد گتوند در حال حاضر به حالت تعادل رسیده است. همچنین میزان نشت آب سد گتوند نسبت به نمونه‌های مشابه در جهان بی‌نظیر است.

هوشنگ حسنی با اشاره به اینکه وجود سازند گچساران در عمق 100 متری مخزن مسلما می‌تواند سرعت انحلال را افزایش دهد، گفت: مطالعات و اقدامات بسیاری برای پوشاندن نمک‌ها صورت گرفته است.

وی با تأکید بر اینکه ورود رودخانه‌های شور به مخزن سد گتوند دیگر چالش موجود است، گفت: همه کارهای لازم را برای مهار انحلال نمک انجام داده‌ایم. در رودخانه سه تراز برای دسترسی به لایه‌بندی ایجاد شده در نظر گرفته‌ایم و تمام خروجی‌های سد از بالای نیروگاه صورت می‌گیرد.

حسنی در پایان با اشاره به اینکه نزدیک به شش میلیون تن نمک در مخزن سد گتوند در کف قرار گرفته است، گفت: در حال حاضر می‌توانیم بدون نگرانی از کل ظرفیت مخزن استفاده کنیم.

آب نمی تواند خودش را کنترل کند!

معاون کشاورزی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی نیز در این همایش با تأکید بر لزوم توجه به تأثیر شوری گچساران بر رودخانه کارون به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس اشاره کرد و گفت: 23 درصد از حجم سازند گچساران نمک است و وزن نمک و گچ در این سازند به 560 میلیون تن می‌رسد. در گزارش سال 90 در بررسی پتانسیل‌های فرار آب و بررسی دقیق‌تر شرایط آب‌های زیرزمینی، بررسی چگونگی برداشت نمک یا ایزوله کردن و بررسی چگونگی تکامل رودخانه تأکید شده است.

حسین آمیلی با اشاره به اینکه اولین بار در سال 1383 نگرانی از سازند گچساران مطرح شد، اظهار کرد:‌ آب دارای سیستم خودکنترلی نیست بلکه باید شرایط را کنترل کرد. در حال حاضر حدود 15/5 درصد از آب کل کشور در کارون است.

معاون کشاورزی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در مورد تخلیه نمک از کف سد گفت: در صورتی که ماکزیمم دبی خروجی 31/5 میلیون مترمکعب در سال باشد حدود 10 سال زمان نیاز است تا نمک کف سد خارج شود. همچنین اگر دریچه‌های پایین سد بسته شود در هر شبانه‌روز 9 تا 10 سانتی‌متر به لایه نمک افزوده خواهد شد و در صورتی که نمک به دریچه برسد هیچ چیز دیگر قابل کنترل نیست.

شاید قید سد را بزنیم!

وی با بیان اینکه ما آب شیرین دز را علاوه بر کارون به مسلخ در بند قیل می‌بریم، گفت: شش میلیون تن نمک در سد گتوند وجود دارد و در صورتی که 85 تا 90 روز دریچه‌های رقوم آب شور بسته شود باید قید سد را بزنیم.

نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی نیز با اعلام خبر تلاش برای تدوین سند ملی رودخانه کارون گفت: در تلاش هستیم تا وزارت نیرو دیگر نتواند سد را با هدف تولید برق بسازد. بسیاری از مطالعاتی که در کشور ما انجام می‌شود واقعا غلط است.

کرخه یک کیلووات هم برق تولید نکرد

در ادامه نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از نامناسب بودن حجم مخزن و ظرفیت منابع آب گفت:‌در سال گذشته سد کرخه به خاطر کمبود منابع آب حتی یک کیلووات ساعت هم برق تولید نکرد؛ با این وجود منفعت ساخت این سد را که می‌برد؟

جلیلی در ادامه تأکید کرد: دفاع از خوزستان، دفاع از ایران است؛ خوزستان هرگز در آب خساست نداشته اما وقتی خسارت زده می‌شود همه کشور دچار آسیب خواهد شد.

 
 
 


  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |