جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 147572 18:35 1400/04/18
دشت‏های ایران در معرض سقوط

دشت‏های ایران در معرض سقوط

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
دشت‏های ایران در معرض سقوط

دشت‏های ایران در معرض سقوط

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

شرایط زیست‌پذیری استان‏های کشور به شدت در خطر است

فریده خدادادی-فرونشست زمین، خطری در نزدیکی زمین که به دلیل حفر چاه‎های متعدد، برداشت‎های بی‎رویه و خشک شدن دشت‎های کشور به وجود آمده است و هر لحظه ممکن است روستایی را ببلعد و ساکنینش را به کام مرگ روانه کند به همین دلیل در سال‏های اخیر موجی از مهاجرت‏ها را در مناطق مواجه با این پدیده شاهد بودیم.

به گزارش جهان اقتصاد؛ پدیده فرونشست زمین، پدیده غالبی است که متاسفانه امروزه دشت‎های کشور با آن با درگیر است و اغلب استان‏ها و روستاهای کشور را تهدید می‏کند و گزارشاتی نیز در این زمینه توسط کارشناسان ارایه شده است.

خبرنگارجهان اقتصاد در این زمینه با محمدرضا محبوب‌فر، کارشناس محیط‎ زیست و توسعه پایدار به گفت‌وگو پرداخته است که در ادامه می‎خوانید.

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار با اشاره به فرونشست زمین بیان کرد: حرکت لایه‎‎های زمین به سمت عمودی تحت عنوان نشست زمین نامبرده می‎شود .

محبوب‌فر گفت: برداشت بی‌رویه از آب‏های زیرزمینی با توجه به این که در کشور ایران به طور سالیانه ۲۰ میلیارد مترمکعب از ذخایر استراتژیک خود را مصرف می‏کند، این در صورتی است که میزان جایگزین آب‏های استحصال شده از ذخایر زیرزمینی هم وجود ندارد، از جمله دلایل فرونشست زمین محسوب می‌شود.

وی افزود: اغلب برداشت بی رویه ازآب‏های زیرزمینی به نام توسعه تحت عنوان توسعه شهری، صنعت، کشاورزی و افزایش جمعیت رخ می‏دهد یعنی این افزایش جمعیت مسبب توسعه است اما به دلیل این که این افزایش جمعیت و توسعه‏های صورت‌گرفته، ناپایدار و نامتوازن بوده‏ است به نابودی منابع آب و خاک منجر شده است و نه تنها باعث توسعه نیست بلکه ضد توسعه و توهم توسعه‏ ای بیش نیست که آثار آن امروز به صورت کم آبی، بی برقی و فرونشست زمین ظاهر شده ‏است.

این کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار گفت: در حال حاضر شرکت‏های وابسته به سازمان‏ها، نهادها و وزارتخانه‏ها مانند وزارت نیرو، صنعت و معدن، نفت و... بدون انجام مطالعات زمین‌شناسی، هواشناسی، بدون بررسی لازم پوشش گیاهی منطقه، ژئوتکنیک منطقه، تحلیل‏های پایداری و طرح‏های پایدارسازی که باید در بررسی طرح‏های رانش زمین ارایه کنند، به طرح‏های توسعه اقدام می‏ کنند.

وی افزود: یکی از جنبه‏های توسعه اقداماتی مانند ایجاد جاده، راهسازی، ایجاد شهرک‏های اقماری و صنعتی است که نتیجه این اقدامات را تحت عنوان نابودی منابع طبیعی کشور از جمله آب، خاک شاهد هستیم که به صورت فرسایش خاک و فرونشست زمین اتفاق می‏افتد.

** فرونشست زمین درایران بیش از ۱۴۰برابر شرایط بحرانی اروپا

وی بیان کرد: درحال حاضرفرونشست زمین درایران بیش از ۱۴۰برابر شرایط بحرانی اروپا است و با توجه به این که فرونشست به عنوان خطرناک‌ترین پدیده و بحران جدی شناخته شده است، می‏تواند به زلزله، رانش زمین و محو مناطق مسکونی، طبیعت و محیط زیست بیانجامد و برای مرتفع نمودن آن ۵۰هزار الی ۷۰ هزار سال زمان لازم است تا مناطق مواجه با فرونشست، تاب‌آوری خود را به دست آورند و به حالت عادی بازگردند.

** فرونشست شدید در دشت‏ های کشور

عضو انجمن آمایش سرزمین ایران گفت: اکنون فرونشست مختص تهران، مناطق مرکزی ایران مانند یزد و کرمان و اصفهان نیست بلکه اکنون فرونشست شدید در دشت‏های کشور مشاهده شده است.

محبوب‌فرافزود: متاسفانه بیش از ۶۰ درصد از روستاها و مناطق شهری ایران در معرض فرونشست شدید زمین قرار دارند و دولت، سازمان حفاظت محیط ‌زیست و سایر وزراتخانه‏ها، سازمان‏ها و ادارات اقداماتی انجام نمی‌دهند و هنگامی که هزاران نفر به طور مثال  در صورت وقوع زلزله مهاجرت کرده و کار و زندگی  خود را از دست دادند، این مسئولین از این اتفاقات به عنوان بلا و حوادث طبیعی یاد می‏کنند.

وی افزود: درحال حاضر وضعیت  فرونشست زمین در تهران و مناطق مرکزی کشور از غرب گرفته تا جنوب وضعیت نگران‌کننده‌ای پیدا کرده است به طوری که فرونشست با تشدید بیان‌زایی در مناطق شمالی ایران پدیدارشده است و اکنون تخلیه اضطراری مناطق مسکونی، صنعتی و تجاری را در شهر تهران، اصفهان و شهرهای شرقی کشور مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان شاهد هستیم و می‏توان گفت کل مناطق جغرافیایی ایران تحت فرونشست زمین قرار گرفته است.

** ۵۶ میلیون نفر از جمعیت کشور در ۱۸ استان در معرض خطر فرونشست زمین 

به گفته وی، در حال حاضر حداقل ۵۶ میلیون نفر از جمعیت کشور در ۱۸ استان در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند.

عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران  درارتباط با وضعیت بحرانی استان‏های درگیر با فرونشست تاکید کرد: استان‏‏های در خطر فرونشست برحسب اولویت استان‏های اصفهان، تهران، کرمان،خراسان رضوی، البرز، فارس، یزد، همدان، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، آذربایجان شرقی، زنجان، قم، اردبیل، کردستان، آذربایجان غربی، خراسان شمالی و کرمانشاه هستند.در خط اول فرونشست زمین، شهر اصفهان قرار دارد به طوری که در این استان تا بیش از ۲متر فرونشست زمین را مشاهده نمودیم.

وی افزود: در حال حاضر بیشترین فرونشست در استان اصفهان مربوط به زمین روستاهای مرق و مهیار در شهرستان شهرضا این استان است که علت آن برداشت بی رویه آب‏های زیرزمینی توسط مافیای آب عنوان می‏شود که حتی آبی برای کشاورزی و محیط زیست را باقی نگذاشته است و باعث نگرانی ساکنین مناطق شده است.

عضو انجمن آمایش سرزمین ایران گفت: از نظر تعداد واحدهای مسکونی آسیب پذیر، شهرهای استان خراسان رضوی وضعیت بدتری نسبت به سایر استان‏ها دارند.

** نزدیک به ۳۰۰ نقطه روستایی در معرض رانش زمین

محبوب فر افزود: از جمله دلایل دلایل رانش زمین، فرونشست زمین است به طوری که اکنون نزدیک به ۳۰۰ نقطه روستایی در ایران در خطر رانش زمین هستند که وضعیت خطرناکی را نشان می‏دهد.

عضو انجمن آمایش سرزمین ایران اظهار کرد: در حال حاضر مجلس شورای اسلامی اخیرا برای محیط زیست و آب‏های زیرزمینی  تصمیم خطرناکی را اتخاذ نموده است به طوری که اجازه داده است که کشت برنج  و سایر محصولات کشاورزی در این شرایط بی‌آبی آزاد شود در حالی که پیش از آن تصمیم آن‏ها مبنی بر کشت برنج در سه استان شمالی بود و در سایر استان‎ها ممنوع اعلام شده بود اما اکنون لغو ممنوعیت کشت برنج و سایر محصولات کشاورزی آب بر در خارج از استان‏های شمالی تصمیم خطرناکی است.

محبوب فر عنوان کرد: مرز بحرانی فرونشست زمین در آمارهای جهانی ۴میلیمتر در سال است در حالی  که در ایران فرونشست فقط در دشت‏های تهران، کرمان و یزد ۱۴۰ برابر شرایط بحران جهانی است یعنی کشور باید هرچه سریع تر استخراج و استحصال آب‏های زیرزمینی را متوقف سازد و نشانه‏های آن بی آبی و حقابه‏های محیط زیستی است. اکنون ۹۰ درصد کشور در وضعیت خشکسالی شدید به سر می برد.

به گفته کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار، درحال حاضر رودخانه هرات که در شمال وارد دریاچه خزر می‏شود و به تالاب انزلی جاری می‏شود، این رودخانه ۶۰درصد دبی خود را از دست داده و خشک است و کف آن مقداری آب دارد همانند شرایطی که در تالاب بختگان و گاوخونی شاهد هستیم.

** افزایش ساخت 10برابری سدهای کشور پس از انقلاب

عضو انجمن آمایش سرزمین ایران بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی بیش از ۱۹۳سد غول پیکر در ایران افتتاح شده است یعنی تعداد سدهای کشور نسبت به قبل از انقلاب ۱۰برابر شده است و این اتفاقات به دلیل توسعه پایدار و توهم توسعه رخ داده است.

محبوب فرتصریح کرد: شرایط زیست پذیری استان‏های کشور به شدت در خطر و محیط زیست تاب‌آوری خود را از دست داده و خطرناک است و متاسفانه فرونشست زمین دراطراف شهرهای بزرگ همچنان مشاهده می‏شود.

** 29استان کشور درگیر فرونشست

وی بیان کرد: از ۳۱ استان کشور ۲۹استان در معرض پدیده فرونشست هستند و باید گفت ایران در حال نشست و سقوط است.

محبوب فر گقت: تصاویر ماهواره‌ای جدیدی که در ارتباط  وضعیت فرونشست در ایران وجود دارد از وضعیت وخیم فرونشست زمین در ایران حکایت دارد ونشان دهنده این است که نیمی از دشت‏های کشور با فرونشست زمین مواجه هستند که به دلیل برداشت بی رویه آب‏های زیرزمینی این وضعیت رخ داده و به تغییر تشدید اقلیم و کاهش بارش‏ها منجر شده است و کشور را مانند بمب ساعتی آرام  قرار داده است که هر لحظه زیر ساخت‏های حیاتی و جان ساکنان ۲۹استان را تهدید می‏کند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |