جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 120828 17:51 1399/09/01
خارج شدن زنجیره فولاد از قیمت های دستوری

خارج شدن زنجیره فولاد از قیمت های دستوری

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
خارج شدن زنجیره فولاد از قیمت های دستوری

خارج شدن زنجیره فولاد از قیمت های دستوری

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مرتضی ابراهیمی

این روزها در حوزه یکی از مهمترین صنایع معدنی کشور بحث جدیدی مطرح شده است در خصوص عرضه تمام زنجیره فولاد در بورس کالا و تغییر قیمت پایه محصولات برای عرضه، طراحان این طرح مدعی اند تا دو ماه آینده سازو کار این تصمیم جدید اجرایی و زیرساخت های آن مهیا می شود. با توجه به اهمیت این موضوع با یک کارشناس بازار سرمایه گفتگو کرده ایم.

ولید هلالات، رئیس هیئت مدیره کارگزاری اقتصاد بیدار در گفتگو با جهان اقتصاد با اشاره به بحث تعیین قیمت پایه در بورس کالا برای فولاد گفت: این نوع قیمت گذاری با قیمت گذاری دستوری متفاوت است. اصل نگرانی این بود که قیمت در بورس کالا با سقف مواجه باشد که در این پیشنهاد سقفی وجود ندارد و قیمت پایه 80 درصد قیمت جهانی بر اساس دلار نیمایی است.

هلالات گفت: هم اکنون به دلیل انتظارات به وجود آمده، تقاضا برای خرید به شدت کاهش یافته مثلا 170 هزار تن عرضه بیلت، تنها 30هزار تن تقاضا داشت. حالا اگر وضعیت به همین شکل باشد، این یعنی بخش بسیار مهمی از محصول راهی بازار جهانی می شود و معادل قیمت جهانی معامله می شود، اما وقتی قیمت پایه را 80 درصد قیمت جهانی با دلار نیما بگذاریم، گویی دلار را 20 الی 25 درصد با تخفیف در بورس کالا عرضه کرده ایم، لذا تقاضا در بورس کالا تقویت می شود از این زاویه اگر روی 80 درصد پایه معامله شود که نهایتا 20 درصد عرضه، تقاضا وجود داشته و اگر تقاضا تقویت شود هم که دیگر روی پایه معامله نمی شود، ازین حیث تعیین قیمت پایه 80 درصد به نظر من نگران کننده نیست، هرچند که منطق و مبنا ندارد، چرا 80درصد؟ خلاصه نگران قیمت پایه نباید بود، چون بالانس می شود و میانگین نرخ فروش کل شرکت ها به همان قیمت جهانی نزدیک خواهد بود.

رئیس هیئت مدیره کارگزاری اقتصاد بیدار بیان داشت: قیمت کنسانتره و گندله درب کارخانه، به ترتیب 95 دلار و 125 دلار گزارش شده است. امروز قیمت شمش 450 دلار و اسلب 480 دلار است. به عبارتی کنسانتره 21 درصد بیلت و گندله 27.7 درصد شمش است. در خصوص اسلب این ارقام به ترتیب 19.7 درصد و 26 درصد است. همکنون در ایران کنسانتره 16درصد و گندله 23.5 درصد میانگین نرخ اسلب و بیلت شرکت فولاد خوزستان است، به عبارتی برای شرکت که گندله را به اسلب تبدیل می کرده این ضریب از 23.5 درصد به 26 درصد رسیده و برای بیلت سازها به 27.7 درصد رسیده، ازین زاویه شرکتی که گندله را به بیلت تبدیل می کند، تغییر فاحشی در هزینه ها احساس نخواهد کرد، خصوصا که انتظار افزایش ضریب وجود داشت اما برای شرکت هایی که کنسانتره خریداری و گندله تولید می کنند، این رشد هزینه اندکی بیشتر احساس خواهد شد.

این کارشناس خبره بازار سرمایه افزود: به یاد داشته باشید که فولاد هرمزگان گندله را به اسلب تبدیل می کند و شرکت های کاوه و ارفع گندله را به بیلت تبدیل می کنند. همچنین فولاد مبارکه نیمی از خوراک خود را تامین می کند ودر مقابل سهامدار سنگ آهنی ها است و در سود سرمایه گذاری اثر افزایش هزینه خنثی می شود، به عبارتی مبارکه به دلیل تبدیل کنسانتره به ورق و دریافت DPS از ومعادن، کگل و کچاد، در نهایت هیچ تاثیری نخواهد گرفت. «فخوز» نیز با سناباد و «فخاس» با سنگان، به طور کامل کنسانتره و گندله در اختیار دارند لذا تغییری برای این شرکت ها ایجاد نمی شود.

این تحلیل گر بنیادی تا کید کرد: در سنگ آهنی ها، هر شرکتی که مقدار بیشتری کنسانتره می فروخته، رشد بیشتری در سود خواهد داشت چون ضریب کنسانتره در ایران 16 درصد و گندله  23.5 درصد بود، به عبارتی گندله 47 درصد گران تر از کنسانتره بود، اما حالا فاصله به زیر 30 درصد می رسد. در عمل رشد نرخ کنسانتره بسیار بیشتر از گندله است.

هلالات گفت: برای صادرات سنگ آهن، کنسانتره و گندله قرار است که تعرفه سنگینی وضع شود، ضمنا عرضه آن ها در بورس کالا روی یک کف قیمتی خواهد بود و طبعا سقف رقابت باز؛ درصد تعرفه ای که برای زنجیره سنگ آهن وضع می گردد می تواند منجر به عدم رقابت روی این محصول شود، به عبارتی انتظار ما این است که قیمت گندله و کنسانتره در یک تناسب خاص از نرخ تعرفه صادرات قرار بگیرد. نمونه این مساله در آهن اسفنجی وجود دارد که مشاهده می کنیم قیمت جهانی آن 280 دلار است اما در ایران حدود 45 درصد قیمت شمش معامله می شود در حالی که باید 70درصد قیمت شمش معامله شود. به عبارتی لزوما عرضه سنگ آهن در بورس کالا باعث رسیدن نرخ فروش به قیمت جهانی نخواهد شد.

رئیس هیئت مدیره کارگزاری اقتصاد بیدار با جمع بندی شرکت های  فولادی به این نتیجه رسید که شرکت هایی که کل زنجیره را دارند مثل شرکت های مبارکه، فخوز، فخاس، هیچ تاثیری از قوانین جدید نمی گیرند. شرکت هایی که گندله را به اسلب تبدیل کنند، تاثیر بسیار ناچیز می گیرند همچون هرمز، شرکت هایی که گندله را به بیلت تبدیل کنند تاثیر اندکی می گیرند (20درصد). بحث تعیین کف قیمت 80 درصد یا باعث رقابت در کف می شود و قیمت ها عملا به حدود 90 الی 95 درصد جهانی می رسد و یا آنقدر تقاضا ضعیف است که بخش اعظم محصول صادر می شود و میانگین نرخ فروش شرکت فولادی به قیمت جهانی نزدیک می شود.

این تحلیل گر بنیادی با جمع بندی شرکت های  زنجیره سنگ آهن به این نتیجه رسید که اگر قیمت اسفنجی به قیمت جهانی برسد برای فولادی هایی که اسفنجی مصرف می کنند خبر خوبی نیست اما همین حالا هم اسفنجی در بورس کالا معامله می شود و قیمت آن به جای 70درصد شمش، در حد 40 الی 45 درصد شمش است. اگر محصولات وارد بورس کالا شوند، بهترین اثر مثبت را کچاد می گیرد. طبعا شرکت های واحیا، کنور، کگهر، کگل هم رشد سود را تجربه می کنند اما در تحلیل ها نباید قیمت جهانی را ملاک گذاشت، چون با وضع تعرفه بر صادرات، نرخ داخلی زیر جهانی معامله خواهد شد و اینکه می بینید شمش و ورق روی قیمت جهانی معامله می شوند به این علت است که تعرفه صادرات آن ها صفر است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |