جمعه 31 فروردین، 1403

کدخبر: 110508 18:50 1399/06/10
حذف واقعیت‌های بازار مسکن مردم را خانه دار نمی کند

حذف واقعیت‌های بازار مسکن مردم را خانه دار نمی کند

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
حذف واقعیت‌های بازار مسکن مردم را خانه دار نمی کند

حذف واقعیت‌های بازار مسکن مردم را خانه دار نمی کند

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

پورحاجت: ممنوعیت انتشار آمار برپایه «سیاست سرکوب» است 

مهناز اسماعیلی-بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور در بافت‌های ناپایدار و ناایمنی زندگی می کنند که قرار بود از حدود ۱۵ سال قبل، سالیانه ۱۰ درصد نوسازی شود و با این‌که آماری در این خصوص در دست نیست بنا به گفته کارشناسان شاید ۱۵ درصد این هدف نیز محقق نشده باشد.

طرح نوسازی و بهسازی  سالیانه ۱۰ درصد از بافت های ناکارآمد در برنامه های پنج ساله توسعه کشور گنجانده شده اما آن طور که باید و شاید طی حدود ۱۵ سال گذشته پیش نرفته است. قرار بود سالیانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت های ناکارآمد نوسازی و بهسازی شود که البته آنچه به اجرا رسید فاصله زیادی با اهداف دارد.

مهمترین اقدامی که دولت‌های گذشته برای دستیابی به این هدف انجام داده‌اند، هر از گاهی افزایش رقم تسهیلات بافت فرسوده بوده که هم اکنون سقف آن به ۲۵۰ میلیون تومان برای سازندگان حرفه‌ای به ازای هر واحد رسیده اما فقط ۵۰ میلیون تومان آن با یارانه دولت و نرخ سود ۹ درصد است و مابقی این مبلغ با سود ۱۸ درصد پرداخت می شود.

در همین رابطه، خبرنگار جهان اقتصاد با فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان به گفتگو پرداخت.

فرشید پورحاجت با بیان اینکه یک چهارم جمعیت در مناطق بافت فرسوده و حاشیه شهرها زندگی می کنند، گفت: به همین دلیل، مجلس در دهه 80 احیای سالانه 10درصد از این بافت های فرسوده و سکونتگاه های ناامن را در دستور کار قرار داد.

وی با انتقاد از اینکه وزارت راه و شهرسازی به آمار اعتقادی ندارد، تصریح کرد: کمااینکه وزیر در همین دو هفته پیش گذشته آمار مسکن را ارائه نداده است که ما بدانیم که حوزه صنعت ساختمان کشور در چه جایگاهی قرار دارد.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان ادامه داد: اگر این آمار را نگاه کنیم می بینیم که در 12 سال گذشته در امر نوسازی و بازآفرینی شهری اقدام موثری توسط وزارت راه و شهرسازی صورت نگرفته است و اگر هم در بعضی از این مناطق جنب و جوش کوچکی در ساخت و ساز صورت گرفته است، به دلیل فعالیت های مردم و یا بخش های خصوصی بوده است که به صورت خودجوش در این مناطق اقدام به فعالیت کردند.

پورحاجت افزود: لذا اینکه الان بگوییم که وزارت راه و شهرسازی جلساتی در حوزه بارآفرینی شهری برگزار می کند، باید دید، ماحصل این جلسات در 7، 8 سال گذشته چه بوده است، چه میزان از 140هزار هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه های ناامن کشور، احیا و بازآفرینی شده است و اساسا خط مشی و برنامه ریزی اجرایی وزارت راه و شهرسازی برای این حوزه چیست؟ و جایگاه دولت برای سیاست ورزی مناسب و اعمال سیاست های مشوقانه برای بافت های فرسوده به چه صورت است؟

وی با انتقاد از اینکه اقدام موثری در حوزه بازآفرینی صورت نگرفته است، گفت: حتی برنامه ریزی مشخصی برای احیا و بازآفرینی این مناطق که گاها مناطق بسیار پرخطری هستند، نشده است. حال اگر معاون وزیر راه و شهرسازی برای حل این معضل جلسه برگزار می کند یا برای این موضوع برنامه ریزی می کند، باید دید این برنامه ها منتج به خروجی اجرایی برای حوزه بازآفرینی شهری می شود؟ در حال حاضر حتی بودجه ای مناسب برای این موضوع تخصیص داده نشده است.

پورحاجت با بیان اینکه به نظر می رسد که در چند سال گذشته، اعتقاد و باور آقای آخوندی بر بازآفرینی شهری بود و تلاش بسیار مثبتی در این زمینه انجام داد، تاکید کرد: اما در دو سال گذشته، این موضوع کنار گذاشته شده است. شما سامانه پرداخت تسهیلات بافت فرسوده را رصد کنید و ببینید در این چند سال چه میزان تسهیلات بافت فرسوده، تخصیص داده شده است. منتهی آنچه که به نظر می رسد، این است که این آمارها خروجی مناسبی نداشته و اساسا برنامه ریزی مناسبی برای این حوزه صورت نگرفته یا علاقه وزارت راه و شهرسازی به فعالیت در زمین های بکر یا ساخت و ساز در بیابان ها و شهرک های اقماری است.

همچنین دبیر کانون سراسری انبوه سازان با اشاره به دستور اخیر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر ممنوعیت عدم انتشار آمار و اطلاعات قیمت مسکن خاطرنشان کرد: من اساسا با سیاست های سرکوبی مخالفم. این نوع سیاست ها، در علم اقتصاد به سیاست های سرکوبی معروف است و اساسا سیاست های سرکوبی منتج به شکست می شود. ما در علم اقتصاد هیچ گاه نتوانسته ایم با سیاست های سرکوبی مانع از اقدامات اقتصادی شویم و شک نکنید این اقدام به نظر غیرکارشناسی، در سال های آینده خروجی منفی برای اقتصاد و بخش مسکن کشور خواهد داشت. 

وی ادامه داد: به نظر من آقای اسلامی علاقه ای به حل مشکل مسکن ندارد و اولویت وی، حذف کردن واقعیت های بازار مسکن است. بازار مسکن کاملا یک بازار شفاف است، فعالیت بنگاه های اقتصادی در حوزه مسکن کاملا شفاف است و کسانی که به صورت تخصصی در این صنعت دارند فعالیت می کنند، بدیهیات و واقعیت های این صنعت را منعکس می کنند.

پورحاجت با اشاره به اینکه حذف آمار، منتج به خانه دار شدن مردم نخواهد شد، افزود: اینکه واقعیت های آماری را مطرح نکنیم، دردی را دوا نمی کند. ما با آمار است که می توانیم برنامه ریزی مناسبی برای حوزه اقتصاد مسکن کنیم، وقتی که آمار را حذف کنیم، یعنی اساسا به برنامه ریزی برای حوزه مسکن اعتقاد و باور نداریم. وزارت راه و شهرسازی طی سال های گذشته، عملکرد مناسبی در حوزه اقتصاد مسکن نداشته و با حذف آمار به نظر می رسد که این پازل را تکمیل می کند.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان در ادامه تصریح کرد: بخش خصوصی به آمار و اطلاعات نیاز دارد تا بتواند با آمار و اطلاعات وارد حوزه اقتصادی مسکن شود. وقتی بخش تولیدی کشور هیچ گونه آماری ندارد، هیچ وقت نمی تواند برنامه ریزی مناسبی داشته باشد.

وی گفت: امروز اگر بنگاه های بخش خصوصی و تولیدی بخش مسکن کشور با همین آمار، اقدام به برنامه ریزی برای تولید مسکن کشور می کنند. تجویز نخریدن مسکن برای مردم تبعات اقتصادی بسیار سنگینی برای خانوار دارد. ما زمانی می توانیم تجویزهای مناسب اقتصادی داشته باشیم که اقتصاد کلان ما دچار بیماری نباشد، در حالی که اقتصاد مسکن ما از اقتصاد کلان تبعیت می کند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |