جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 135789 18:25 1399/12/15
جدال سرمایه گذاران مسکن با بیداد گرانی زمین

جدال سرمایه گذاران مسکن با بیداد گرانی زمین

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
جدال سرمایه گذاران مسکن با بیداد گرانی زمین

جدال سرمایه گذاران مسکن با بیداد گرانی زمین

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

بررسی «چالش‌های ساخت و ساز» در گفتگوی جهان اقتصاد با دبیر کانون انبوه سازان

فریده خدادادی-حوزه مسکن یکی از بخش های مهم هر جوامعی را تشکیل می دهد. در کشور ما  نیز مسکن، ساخت و ساز و در کل صنایع ساختمانی باهم در ارتباط هستند و نیمی از اقتصاد را تشکیل می دهد و بروز مشکل در هریک از این بخش ها در سایر بخش ها تاثیرگذار است به طور مثال می توان به رکود بازار ساخت و ساز مسکن اشاره کرد.

به گزارش جهان اقتصاد؛ در کشور ما تولید و تهیه مسکن از جایگاه بسیار مهمی در زندگی مردم، متقاضیان و عرضه کنندگان بازارمسکن دارد. در یکسال اخیر این بازار با نواسانات عجیب وغریب همراه بوده است و در چند ماه اخیر به دنبال افزایش قیمت مسکن، قدرت خرید مردم  نیز کاهش  یافته است و مهم تر از همه حجم معاملات و خرید مسکن پایین آمده که البته در شهرهای کشور این مساله متفاوت است.

اگر بخواهیم به مساله رکود در بازار مسکن اشاره کنیم حال رکود ساخت و ساز مسکن به نوبه خود مساله مهمی است که باعث بیکار شدن کارگران و تهدید معیشت این صنف می شود و حتی مشکل انبوه سازان را دوچندان می سازد  و سازندگان  نیز در مواجهه با این مشکل انگیزه کافی برای فعالیت گسترده در بازار ساخت و ساز را از دست می دهند واین امر کوچ سرمایه‌ها از بازار ساخت وساز به سایر بازارهای دارایی را به دنبال دارد. این رکود در شهر تهران قابل مشاهده است به طوری که می توان گفت  رشد نجومی قیمت زمین حتی در مناطق پایین شهری طی ماه‌های اخیرقابل مشاهده بوده است که به نوبه خود سهم مهمی در هزینه ساخت وساز داشته است. از سوی دیگر می توان به افزایش قابل توجه مصالح ساختمانی اشاره کرد که گران‌ شدن بی‌ضابطه آن منجر به کاهش حاشیه سود سازندگان شده است.

در این شرایط گرانی زمین و مصالح، سازندگان در فروش واحدهای مسکونی به علت افزایش شکاف قدرت خرید متقاضیان و قیمت تمام شده با مشکل مواجه می شوند و می توان گفت که واحدهایی که تولید شده است به دلیل کاهش قدرت خرید متقاضیان روی دست  فروشنده می ماند. حتی  نبود حمایت های تسهیلاتی از بخش تولید مسکن از جمله عواملی است که سازندگان را متضرر می کند با وجود چنین شرایطی  در بازار مسکن رغبت فعالان ساختمانی برای آغاز پروژه‌های جدید و سرمایه‌گذاری در بخش ساخت وساز به شدت کاهش پیدا می کند.

حال این پرسش مطرح است که برای بهبود وضعیت بازار عرضه و تقاضا مسکن چه اقداماتی لازم است؟ آیا با بهبود وضعیت اقتصادی و اتخاذ سیاست گذاری مسئولان مربوطه این مشکلات حل خواهد شد. در این زمینه با فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان به گفت‌وگو پرداخته ایم که در ادامه می‌خوانید.

دبیرکانون سراسری انبوه سازان گفت: بررسی شامخ کسب و کار و تولید اداره تعاون، وضعیت ساخت و ساز در کشور را خوب نشان می دهد اما امروزه در شهر تهران کاهش تولید مسکن را شاهد هستیم که دلایل مربوط به خود را داراست که می توان به بررسی علل آن پرداخت که به چه دلیل در شهر تهران ریسک سرمایه گذاری در حوزه مسکن بالا رفته و تولید مسکن نیز کاهش یافته است اما به طور کلی در کشور رکود در بخش ساخت و ساز وجود ندارد و ساخت و ساز همانند گذشته در جریان است و بنظر می رسد، اعداد و ارقام استخراج شده روند رو به جلویی را در این حوزه نشان می دهد.

** افزایش حجم سرمایه گذاری تولید مسکن در تهران

پور حاجت بیان کرد: بنظر می رسد، در شهر تهران حجم سرمایه گذاری که باید برای تولید مسکن صورت گیرد، ظرف دوسال گذشته به شدت افزایش یافته است.

به گفته وی، نسبت قیمت زمین به سایر مولفه های ساخت و ساز در تهران متفاوت تر از سایر نقاط کشور است. در بد ترین نقطه تهران سهم زمین بالای ۵۰ درصد هزینه مسکن تمام شده است و اگر بخواهیم این موضوع را بهتر بازگو کنیم شاید تا ۸۰ درصد هزینه تمام شده  تولید مسکن به قیمت زمین باز می گردد.

**زمین، اولین شاخص موثر در کاهش تولید مسکن

به گفته وی، اولین شاخص موثر در کاهش تولید مسکن، بحث زمین است. دبیر کانون سراسری انبوه سازان افزود: گرانی زمین در تهران بیداد می کند و بخش سرمایه گذاری در دو سال گذشته به مشکلات پیچیده و عدیده ای دچار شده است.

پور حاجت تصریح کرد: امروز بخش تولید و انبوه سازان نتوانستند خود را با شرایط تورمی که در دوسال گذشته بر اقتصاد مسکن وارد شده است، وفق دهند.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان گفت: در تهران به علت این که سهم زمین در قیمت تمام شده به شدت بالاست، سرمایه گذاری در این شهردر تولید مسکن روند کاهشی  پیدا کرده است و باید برنامه ریزی مناسبی  در حوزه زمین برای تهران صورت گیرد.

پور حاجت گفت: در پایین ترین منطقه از شهر تهران، تملک زمین قیمت ها کمتر از ۳۰میلیون تومان نیست و در بدترین نقاط تهران قیمت زمین زیر ۳۰ میلیون تومان و دربعضی مناطق، متوسط به بالا قیمت زمین بیشتر از ۷۰ الی ۸۰ میلیون تومان است که این وضعیت حجم بیشتری برای سرمایه گذاری می طلبد.

** فاصله گرفتن بخش خصوصی از بازار مسکن

وی عنوان کرد: در شرایطی که از یک سو آینده خوبی برای بازار مسکن متصور نیست، هر روزیک پیامد و اتفاق جدیدی می افتد، از طرفی متولی مسکن در کشور که وزارت راه و شهرسازی است، برنامه مشخصی در این حوزه  ندارد و از سوی دیگر بانک مرکزی  تکالیف خود را برای تقویت قدرت نقدینگی انجام نمی دهد، بنظر می رسد بخش خصوصی بهتر از سایر بخش ها شرایط بازار را درک کرده و به نوعی از این بازار فاصله گرفته است.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان افزود: بسیار مایه تعجب است درهمین شرایط بسیار سختی که برای تولید مسکن در شهر تهران وجود دارد، شهرداری تهران عوارض محلی  برای  سال ۱۴۰۰ را بین  ۳۰ الی ۱۰۰ درصد افزایش داده است. از یک طرف هزینه زمین افزایش یافته ، از سوی دیگر عوارض ها و بسته های خدمتی سازمان های مختلف گران شده است و می توان حتی روی افزایش هزینه مصالح و دستمزد نیز بحث کرد.

پور حاجت خاطر نشان کرد: در طی  ماههای گذشته سیمان و فولاد، افزایش قیمت ۲۰۰درصدی را لمس کرده است.

** پرداخت تسهیلات مناسب مسکن

وی عنوان کرد: بخش خصوصی واحدی را تولید می کند با امید این  که به متقاضیان واگذار کند. حال اگر در بخش دیگر قضیه  متقاضیان مسکن را در نظر بگیریم متوجه این موضوع خواهیم شد که قدرت نقدینگی متقاضیان بازار مسکن به شدت کاهش یافته است که البته این موضوع درتهران نسبت به سایر نقاط کشور ملموس تر است و دولت باید برنامه ریزی مشخصی در این حوزه  اتخاذ کند و به نظر بنده کوتاه ترین برنامه می تواند پرداخت تسهیلات مناسب باشد.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان بیان کرد: نظر بنده عکس نظر وزیر راه و شهرسازی که گفته است که مردم فعلا برای  خریداری مسکن اقدام نکنند، می باشد.

** مردم خانه بخرند

وی افزود: پیشنهاد مشخص بنده این است که مردم نسبت به خرید مسکن اقدام کنند چرا که پیش بینی بنده این است که سال آینده شوربختانه و علی رغم میل باطنی بخش خصوصی، محتمل ترین گزینه افزایش قیمت مسکن در کشور محسوب می شود و این گزینه  رخ خواهد داد مگر این که در سیاست های کلان و حوزه اقتصاد کلان اتفاقات جدیدی به وجود آید.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |