جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 120861 19:15 1399/09/01
جدال توامان نفتی های جهان با دو ویروس «کرونا» و«شیل»

جدال توامان نفتی های جهان با دو ویروس «کرونا» و«شیل»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
جدال توامان نفتی های جهان با دو ویروس «کرونا» و«شیل»

جدال توامان نفتی های جهان با دو ویروس «کرونا» و«شیل»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

رئیس مرکز مطالعات انرژی وین در گفتگو با جهان اقتصاد مطرح کرد

گلناز پرتوی مهر _در واقع حتی پیش از ظهور ویروس کرونا و آسیب جدی و مخرب آن بر بخش تقاضای جهانی نفت، اوپک پلاس با ویروس دیگری با نام نفت شیل آمریکا، درگیر شده بود و به عبارت دیگر، کرونا، بازار جهانی را با دشواری تازه ای درگیر کرد. پیش از این ها سازمان اوپک، فقط یک بار با چنین بحرانی مواجه شده بود.

فریدون برکشلی، رئیس مرکز مطالعات انرژی وین، درگفتگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: هنگامی که یکصدو هفتادمین اجلاس وزرای نفت اوپک و غیر اوپک در ۶ ژوئن ۲۰۲۰ برگزار شد، یکی از موضوعاتی که وقت زیادی از وزرای نفت اوپک پلاس را به خود اختصاص داد، تعیین زمان اجلاس زمستانی اوپک و اوپک پلاس بود.

وی تصریح کرد :  وزرای نفت ۲۴ کشور تولید کننده نفت (اوپک پلاس) حاضر در اجلاس، همگی بر روی تاریخی متمرکز بودند که انتخابات ریاست جمهوری امریکا، پایان گرفته و ساکن احتمالی کاخ سفید، مشخص شده است.

 وی با اشاره به اینکه این دقت نظر و حساسیت کاملا حساب شده و دقیق بود و ادامه حضور ترامپ و تداوم سیاست های انرژی چهار سال گذشته آمریکا، روشن بود گفت : ادامه تشویق سرمایه گذاری بر روی نفت شیل، ادامه تحریم نفتی ونزوئلا و ایران و ادامه پرهیز و مخالفت با حضور امریکا، در هرگونه معاهده زیست محیطی و البته مهم‌تر از همه کنوانسیون محیط زیست پاریس، تمامی این سیاست ها تا حد زیادی تکلیف تولیدکنندگان نفت خام های متعارف اوپک پلاس را، مشخص کرده بود.

وی خاطرنشان کرد: نفت خام شیل، ضربه مهلکی برای سازمان اوپک و تولید کنندگان غیر اوپک بود. هنگامی که اولین بشکه های نفت خام های غیرمتعارف شیل در اوایل دهه ۲۰۰۰ وارد بازار شد، کسی آن را جدی نمی گرفت. در ۲۰۱۵، تهدید شیل کاملا جدی شد و در دسامبر ۲۰۱۹، امریکا با تولید روزانه ۱۳/۱ میلیون بشکه در روز، به بزرگ‌ترین تولید نفت خام جهان تبدیل شد.

وی افزود :آمریکا برای اولین بار پس از ۷۰ سال، مجددا به یک صادر کننده خالص نفت خام تبدیل شد. البته این کشور در عین حال هنوز بزرگ‌ترین وارد کننده نفت خام و فرآورده هم هست.

برکشلی با بیان اینکه ظهور نفت شیل بود که اوپک پلاس را شکل داد و آن را به یک سازمان تمام عیار مدیریت بازار جهانی نفت تبدیل کرد، عنوان کرد: در واقع حتی پیش از ظهور ویروس کرونا و آسیب جدی و مخرب آن بر بخش تقاضای جهانی نفت، اوپک پلاس با ویروس دیگری با نام نفت شیل امریکا، در گیر شده بود و به عبارت دیگر، کرونا، بازار جهانی را با دشواری تازه ای در گیر کرد. پیش از این ها سازمان اوپک، فقط یک بار با چنین بحرانی مواجه شده بود. در اواسط ده ۱۹۸۰ میلادی، وقتی که نروژ با ۴/۵ میلیون بشکه در روز نفت خام دریای شمال و برنت را وارد بازار کرد.

وی با اشاره به اینکه اوپک در تعیین تاریخ اجلاس زمستانی خود، حساسیت و وسواس خاصی داشت بیان کرد: دمکرات ها چندان نسبت به نفت شیل، نظر مثبتی ندارند. شیل با هزینه بالای ۴۰ دلار در بشکه تولید می شود، اما تاثیرات منفی زیست محیطی آن سخت پر هزینه و نگران کننده است. فعالان محیط زیست بر این باورند که آسیب های زیست محیطی شیل، هم خود حدود ۴۰ دلار هزینه بازسازی و اصلاحات زیرساختی برای مرمت لطمات ناشی از فعالیت های فراکینگ دارد.

وی افزود : البته مطالعات علمی و گزارش های مبسوطی از سوی موسسات علمی معتبر در دست نیست، اما در داخل و خارج از آمریکا، تولید شیل، سخت محل مناقشه است.

رئیس مرکز مطالعات انرژی وین اظهار کرد: لازم به توضیح است که تولیدکنندگان نفت خام شیل، عموما شرکت های متوسط و کوچک و افراد یا خانواده ها هستند که به یمن وام از موسسات اعتباری، صندوق های بازنشستگی و بانک ها، سر پا هستند. شرکت های بزرگ نفتی در شیل فعالیت چندانی ندارند. لذا انتظار می رود که شیل، تاب آوری قابل ملاحظه ای برای حفظ موقعیت کنونی خود در اختیار نداشته باشد.

وی با اشاره به سیاست های دموکرات ها در حوزه مهم دیگری که تاثیرات مهمی بر بازارنفت دارد تصریح کرد : رفع و یا تخفیف قابل ملاحظه تحریم های نفتی بر علیه جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا است. ایران می تواند در کمتر از ۳ ماه با بیش از ۲ میلیون بشکه در روز وارد بازار شود. ایران تجارب مهمی در بازاریابی و کسب سهم بازار دارد. ونزوئلا هم نزدیک به ۲ میلیون بشکه در روز، توان صادرات دارد.

برکشلی با اشاره به اینکه اجلاس ۲۹ نوامبر و ۱ دسامبر ۲۰۲۰ اوپک و اوپک پلاس، از اهمیت بالایی برخورداراست عنوان کرد: عواملی در شرف جابجایی و دگردیسی خواهند بود که سالهاست، بازار جهانی آنها را تجربه نکرده است و تحت شرایط کنونی، برنت در کریدور۴۰-۴۵ دلار نوسان دارد و پایبندی تولید کنندگان اوپک پلاس، به ویژه عربستان و روسیه که بار اصلی کاهش تولید جمعی اوپک را به عهده دارند، بازار را در شرایط بحرانی، تخریب تقاضا از جانب کرونا و فزونی عرضه جهانی نفت ناشی از تولید شیل، مدیریت قابل تحسینی را به نمایش گذارده است.

وی افزود: اما از سوی دیگر بیشتر تولید کننده اوپک و غیر اوپک هم با کسری بودجه و مشکلات مالی، مواجه اند. در شرایطی که قیمت به زحمت از مرز ۴۰ دلار در بشکه بالاتر می رود، تولید کنندگان، ناچارا سعی دارند که با تولید و صادرات بیشتر، در آمد مورد نیاز خود را تامین کنند.

رئیس مرکز مطالعات انرژی وین با بیان اینکه ثبات بازار جهانی در گرو کلیدواژه «خویشتن داری» است، خاطرنشان کرد: بازار جهانی نفت تا پایان سه ماهه اول ۲۰۲۱ که صحنه روابط بین الملل و ژئوپلیتک انرژی جهان است، قدری شفاف تر شود، لازم است تا با سناریوی استمرار کاهش ۹/۷ میلیون بشکه کنونی، کنار بیایند. تداوم این سیاست از سوی اوپک پلاس به ویژه از آن جهت جدی است که حالا لیبی هم پرشتاب و با تولید روزانه ۱/۳ میلیون بشکه در روز به بازار جهانی بازگشته است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |