جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 13396 15:28 1394/03/27
جای گیری بازدهی بورس روی نقطه ارزندگی

جای گیری بازدهی بورس روی نقطه ارزندگی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
جای گیری بازدهی بورس روی نقطه ارزندگی

جای گیری بازدهی بورس روی نقطه ارزندگی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

در گفتگو با جهان اقتصاد بررسی شد:

جای گیری بازدهی بورس روی نقطه ارزندگی

رضا امامی

گروه بازار سرمایه

Rezaemami68@yahoo.com

میانگین قیمت بر درآمدی کل بورس تهران به عنوان ضریبی که نشاندهنده ریسک و بازده اسمی در این بازار است از حدود 7 مرتبه در آغاز دوره رکود به 5.3 مرتبه تا به امروز دست یافته که چنانچه سود تقسیمی مجامع نیز از این نسبت کسر شود می توان گفت پی بر ای (P/E ) بورس رقمی نزدیک به 4 مرتبه گردد. رقمی که مطابق با اصل رجحان نشان می دهد در مقایسه با ریسک سرمایه گذاری موجود در اقتصاد همچنان گزینه سرمایه گذاری در بانک را برای سرمایه گذاران مقبول تر می داند.

اما این پرسش هم برای اغلب کارشناسان و فعالان بازار سرمایه وجود دارد که چرا با وجود تداوم روند سودآوری شرکت ها اما در بورس، قیمت سهام هیچ تناسبی با ارزش ذاتی و جایگزینی شرکت ها نداشته و با وجود آنکه قیمت ها از مفت هم ارزانتر شده اما هیچ کس راغب به خریداری سهام نیست.

در این ارتباط یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با جهان اقتصاد با برشمردن دو عامل اصلی برای تداوم رشد بازار سهام عنوان کرد: بورس یا می بایست به تناسب روند رشد سودآوری شرکت ها و صنایع بورسی که به تبع آن افزایش ارقام سود برآوردی و تقسیمی مجامع را به دنبال دارد با صعودی شدن نماگرهای خود همراه شد و یا با تکیه بر انتظارات امید وار کننده سهامداران از آینده. علی کشاورزی افزود: در زمینه سودآوری شرکت ها در حال حاضر فصل مجامع  نشان می دهد که اغلب شرکت ها و صنایع بورسی در پایان دوره عملکرد یک ساله خود یا به اندازه سال پیش از آن و یا کمتر از دوره مالی ماقبل عایدی برآوردی خود را در بودجه محقق کرده اند.

در سال 91 همزمان با رشد نرخ دلار و تورم معامله گران بورس تهران شاهد رشد فزاینده سودآوری شرکت ها در بودجه های برآوردی و عملکردی بودند اما اکنون در بودجه های مالی سال 94 از چنین رشدفزاینده ای خبری نیست. وی از اثر انتظارات روانی سرمایه گذاران در افزایش قیمت سهام سخن گفت و افزود: میزان امید به آینده یا به عبارتی انتظارات آتی سهامداران می تواند درجه سودآوری بازار سهام را تغییر دهد. در حال حاضر به دلیل از دست رفتن اعتماد و اطمینان از آینده برای اغلب سرمایه گذاران تقاضا برای خرید سهام به شدت کاهش یافته است.

به باور این کارشناس بازار سرمایه در حالیکه بازار سهام می بایست اکنون با گزاش های شفاف عملکردی و برآوردی شرکت ها روبرو باشد اما در اغلب موارد این گزارش ها قابلیات اتکا نداشته و نمی توان به ارقام و اعداد درج شده کنونی در این گزارش ها و اطلاعیه های مالی چندان اتکا کرد.

به عنوان مثال ارایه گزارش های بودجه ای گروه پالایشی ها به عنوان پیشرو ترین صنعت بورس بر پایه 4 سناریو در حالی صورت می گیرد که نرخ نفت خام بر پایه 60 دلار برای هر بشکه پیش بینی شده در حالیکه در مقایسه با نرخ های فعلی بازار های جهانی از انحراف بالایی برخوردار است . و یا صنعت پتروشیمی که به تنهایی 26 درصد از ارزش کل بازار سهام را به خود اختصاص داده و این در حالی است که هنوز نرخ خوراک گاز برای این صنعت بورسی مشخص نیست و اظهار نظرهای ضد ونقیض برای این موضوع از دولت،مجلس و شرکت ها شنیده می شود.

کشاورزی از شفافیت به عنوان اصلی ترین رکن بازار سرمایه سخن گفت و افزود: در حال حاضر به دلیل چند صدایی در هیات دولت باعث عدم رضایت سرمایه گذاران از شعارهای متولیان بازار سرمایه شده است. آنچه که باید وزاری دولت تدبیر و امید بدانند که به هر حال شرکت های بزرگ دولتی در بورس واگذار شده اند و رعایت الزام های این بازار در زمینه رابطه دولت با بخش خصوصی اجتناب ناپذیر است. شفافیت عملکرد شرکتی که سود و زیان آن وابسته به فعالیت های کارمزد محور آن است در نحوه تعیین قیمت در عرضه و تقاضای واقعی بازار از اهمیت دو چندانی برخوردار است.

 به باور وی آنچه در بازار سهام مورد معامله قرار می گیرد به نوعی مجموعه ای از صورت های مالی شرکت ها است و غیر از این هر چه مورد داد وستد واقع شود تنها وهم و خیال از آینده خواهد بود. بر این اساس در بورس یا انتظارات از صورت های مالی منجر به تقاضا برای سهام می شود و یا اگر به اطلاعات مالی نیاز نباشد فقط شایعه باعث دست به دست شدن دارایی های مالی می شود.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر پرهیز متولیان بازار سرمایه از شاخص محوری در بازار سهام عنوان کرد: اینکه شاخص بورس افزایش یا کاهش یابد به عملکرد متولیان بازار سرمایه ارتباطی ندارد چراکه روند حرکتی شاخص بورس وابسته به ظرفیت رشد اقتصادی کشور است . در این میان شفافیت و نقد شوندگی سهام در بازار همواره باید در صدر وظایف متولیان بازار سرمایه قرار گیرد. اگر قرار است شاخص بورس بریزد به تعویق انداختن آن با برخی اقدام های غلط از قبیل سناریو سازی برای اطلاعات مالی شرکت ها و یا دخالت در آرایش صورت های مالی آنها با نمایش انحراف های مالی بین اولین و آخرین پیش بینی فقط به خراب تر شدن اوضاع کمک می کند .

کشاورزی به متولیان بازار سرمایه توصیه کرد: برای ایجاد اعتماد در بازار سرمایه متولیان این بازار می بایست ابتدا از خودشان شروع کنند. سازمان بورس می بایست اصول حاکمیتی خود را پیروی کند و مسیر همه بورس های دنیا را پیش گیرد. سالم سازی و ایجاد بازار شفاف و کارامد از وظایف اصلی متولیان بازار سرمایه است بر این اساس رعایت همه جانبه قوانین و عدم دخل و تصرف در اطلاعات مالی شرکت ها و از سویی دیگر کاهش توقف نماد های معاملاتی تا جایی که امکان دارد می تواند به بهبود وضعیت بازار سرمایه در جذب دوباره سرمایه گذاران کمک نماید.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |