جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 133602 19:02 1399/11/28
تدوین سند 50 ساله انرژی برای برند سازی صنعت نفت

تدوین سند 50 ساله انرژی برای برند سازی صنعت نفت

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
تدوین سند 50 ساله انرژی برای برند سازی صنعت نفت

تدوین سند 50 ساله انرژی برای برند سازی صنعت نفت

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

گفتگوی جهان اقتصاد با رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران

گلناز پرتوی‌مهر- با توجه به وجود مخازن نفت و گاز داخلی و مخازن مشترک با کشورهای همسایه و نقشی که به عنوان بازیگراصلی درمنطقه داریم، باید سندی 50 ساله برای انرژی کشور تدوین شود که حتما در آن فعالان اقتصادی و اتاق های بازرگانی نیز مشارکت داده شوند چراکه برای بازیگر اصلی منطقه ماندن، باید بخش خصوصی با شرکت های بین المللی تعامل کند تا دانش آن ها به روز شود و بتوانیم برای صنعت نفت خود برند داشته باشیم و نواقص بخش هایی از این زنجیره را برطرف کنیم.

حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران در گفت وگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: کشوردارای یک سند بیست ساله و سند بالادستی است که در شرایطی از جمله مساله تحریم قرار گرفته است و باید این سند در مقطعی اصلاح می شد زیرا اقتصاد ما در طی این سال ها عقب مانده نگهداشته شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به این که اقتصاد ما با نفت گره خورده است، صنعت نفت از نقش مهمی در مباحثی از جمله بودجه، درآمدها و بازسازی خود این صنعت برخورداراست و باید جزو کشورهای برخوردار از صنعت نفت و پیشرو در این حوزه قرار می گرفت.

وی گفت: با وجود این که نزدیک به صد سال از سابقه صنعت نفت در کشور می‌گذرد و با وجود استفاده از مخازن متعدد، امروز در حوزه نفت و گاز جزو برترین کشورها محسوب می شویم یعنی در بررسی سابقه گذشته کشور که از احداث اولین چاه نفت در مسجدسلیمان آغاز شده است تا به امروز به اشکال مختلف با صنعت نفت و بودجه های مربوط به آن درگیر بودیم.

وی ادامه داد: اما با توجه به سابقه یکصد ساله صنعت نفت درایران نمی توان با قطعیت ادعا کرد که امروز«صنعت» نفت وجود دارد اما این گفته نفی کننده امکانات و تجهیزات در مجموعه نفت و توان و پتانسیل های موجود یا سایر مجموعه های فعال دیگر شامل پیمانکاران، سازندگان و مشاوران در این حوزه  نیست .

صالحی عنوان کرد: بیشتر کشورهای دنیا از تولیدکننده تا مصرف کننده صرف، دارای شرکت نفت قوی هستند ولی ایران با وجود بهره مندی بسیار از نفت، فاقد این قبیل شرکت ها است و با وجود این همه نفت و مناطق نفت خیز انتظار می‌رفت که شرکت ملی نفت نقش مهمتری داشته باشد و حتی بتواند در میادین مشترکی که در این سالها آن ها را به راحتی از دست داده ایم و فضا را برای بهره مندی همسایه ها فراهم کرده ایم، خودنمایی کند.

صالحی گفت: ورود فعالان بخش خصوصی به حوزه های مختلف نفت از جمله ساخت تجهیزات حرکت بسیار درستی است، در تمام دنیا سندیکاهای خصوصی نقش بزرگی در توسعه و حتی تدوین قوانین و ایجاد تعامل با حکومت ها دارند و همواره پلی برای بهبودکسب و کار در داخل و خارج کشورها به حساب می آیند. اگرچه این تشکل ها در کشور ما کار خود را با تاخیر آغاز کردند اما همیشه از آمادگی لازم برای همکاری در کنار دولت ها برخوردار هستند تا به حل مشکلات بپردازند.

صالحی گفت: نقش بازار نفت در 70سال اخیر نشان می‌دهد که دولت‌ها مسیر اشتباهی را طی کرده اند، ضمن اینکه درباره مقوله ای به نام ارز که به نحوی ارتباط با اقتصاد دنیا است، هم راه را اشتباه طی کردیم، هنگامی که ارز با قیمت 7هزار تومان عرضه می شد، اقتصادهای دنیا انتظار داشتند که قیمت ارز در این محدوده باقی بماند اما در دولت‌های بعدی سرکوب ارز به دلیل درآمد نفتی مشاهده شده است یعنی «سیستم درآمد» پخش کننده این ثروت نفتی بوده است و این مولد اقتصاد ما را پویا نکرده است تا بتوان از این روش تولید کرد و تورم ایجاد نکرد.

وی بیان کرد: در کشورهای عربی پول حاصل از فروش نفت را در داخل کشورهزینه نکردند بلکه به طریق دیگر در دنیا سرمایه گذاری کردند، زیرا اگر درآمد حاصل از فروش نفت هزینه نشود به تورم تبدیل می شود واگر بتوان سرمایه های نفتی را به منظور تولید هدایت کرد و قدرت خرید مردم را بالا برد، پایه پولی بالا نمی رود و تورم کنترل می شود، الان درباره بودجه نفتی، آدرس غلط داده می شود تا درآمد نفتی بالا رود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در صنایع بالادستی، در نفت؛ صنایع پایین دستی، در پتروشیمی و صنایع گاز، در ساختار، با مشکل مواجه هستیم و در مورد گاز با وجود داشتن بزرگ ترین مخازن باید جایگاه خود را در منطقه پیدا کنیم و بازیگر اصلی منطقه باشیم و به اروپا گازصادر کنیم و از مسیرهای مدیترانه و دریای سیاه تعاملات خود را پس از مشخص شدن توافق حاصل از برجام برای روزهای سخت قوی کنیم، نباید خوشبین باشیم که تنها برهه ای را پشت سر بگذاریم بلکه ممکن است روزهای سختی در پیش باشد و باید کم و کاستی های حوزه نفت را برطرف کنیم تا با اقتدار از داشته ها به خوبی استفاده کنیم و بتوانیم در صادرات و مناسبات بین المللی با ایجاد درآمد، «اقتصاد برون گرا» را شکل دهیم.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |