پنج شنبه 06 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 126825 18:43 1399/10/08
تامین مالی مسکن با انتشار اوراق؛ تکرار طرح شکست خورده

تامین مالی مسکن با انتشار اوراق؛ تکرار طرح شکست خورده

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
تامین مالی مسکن با انتشار اوراق؛ تکرار طرح شکست خورده

تامین مالی مسکن با انتشار اوراق؛ تکرار طرح شکست خورده

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

کارشناس بازار مسکن در گفتگو با جهان اقتصاد مطرح کرد:

مهناز اسماعیلی-بورس مسکن با هدف خرید متری خانه برای کسانی که توانایی خرید یک واحد کامل را ندارند و همچنین کمک به تامین مالی پروژه های مسکونی، به زودی رونمایی خواهد شد.

به گزارش جهان اقتصاد، انتشار اوراق سلف یا همان بورس مسکن به زودی با همکاری سازمان بورس و وزارت راه و شهرسازی رونمایی می شود. البته اردیبهشت ماه نیز این وعده داده شد اما تا کنون محقق نشده است.

در حال حاضر این مشکل وجود دارد که برای بیشتر خانوارها تامین هزینه‌های تهیه یک مسکن دشوار است. بنابراین آنطور که محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی می گوید خانوارها با پس‌انداز و سرمایه‌گذاری پول خود از طریق خرید اوراق سلف بازار مسکن می‌توانند در بخشی از سود خرید یک واحد مسکونی سهیم شده و ارزش پول خود را حفظ کنند.

به گفته وی، انتشار اوراق سلف و خرید آن توسط متقاضیان این ویژگی را دارد که چنانچه تلاطمی در بازار مسکن ایجاد شود، ارزش پول متقاضیان مسکن حفظ شود. در عین حال این روش سرمایه‌گذاری مطمئنی برای متقاضیان واقعی مسکن است که از این طریق متقاضیان می‌توانند اطمینان حاصل کنند که مسائل حاشیه‌ای برای آنها رخ نمی‌دهد. زیرا همه این مراحل با نظارت سازمان بورس انجام می‌شود و موضوع انتشار اوراق سلف به شکل شفاف از نظر قانونی پیش خواهد رفت.

محمودزاده بخش دیگری از ویژگی‌های انتشار اوراق سلف مسکن را تامین نقدینگی بیشتر برای سازندگان و تولیدکنندگان مسکن برشمرد و گفت: تولیدکنندگان و سازندگان با این روش و مشارکت مردم در خرید اوراق سلف، برای ادامه فعالیت خود، نقدینگی لازم را دریافت خواهند کرد.

یکی از نگرانی ها به میزان سوددهی صندوق‌های زمین و ساختمان مربوط می شود که محمودزاه پیش از این در این باره گفته بود: در خصوص سوددهی صندوق‌های زمین و ساختمان است، هیات پذیرش بورس بررسی‌های دقیقی را انجام می دهد و اینطور نیست که به راحتی هر پروژه ای برای عرضه در بورس انتخاب و تایید شود.

وی افزود: مطالعات جامع و کافی در خصوص ریسک و شرایط بازار بر روی پروژه ها انجام می شود. بنابراین پروژه‌هایی که ما در بورس معرفی می‌کنیم، حتماً اقتصادی است و سودآوری خوبی برای سرمایه‌گذاران خواهد داشت.

مردادماه امسال نیز معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اعلام این خبر که تعداد قابل ملاحظه‌ای صندوق پروژه تهیه کرده ایم که در حال به روز رسانی اطلاعات و مطالعات است گفت: پیش بینی می کنیم در چند ماه آینده یکی یکی این پروژه ها به بورس معرفی شود.

بنا بر این گزارش، موضوع امکان تامین مالی پروژه های حمل و نقل و مسکن با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه از تیرماه سال ۱۳۹۸ مطرح شد که در نهایت ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ با همکاری سازمان بورس و وزارت راه و شهرسازی به مرحله توافق و اجرای‌ نهایی رسید. در فاز نخست قرار است تولید و عرضه بیش از هزار واحد مسکونی از طریق بورس کالا صورت گیرد که به زودی وارد مرحله اجرا می‌شود. البته آنچه تحت عنوان بورس مسکن طی ماه‌های گذشته مطرح شده در واقع صندوق‌های سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان است و با بورس املاک و مستغلات که به فروش دارایی‌های مازاد شرکت‌های دولتی می پردازد، تفاوت دارد.

در همین رابطه، خبرنگار جهان اقتصاد با مسعود نجفی، کارشناس بازار مسکن به گفتگو پرداخت.

مسعود نجفی درباره انتشار اوراق سلف برای مسکن گفت: با توجه به شرایط تورمی که کشور ما دارد، الان اگر به تورم نقطه ای یا تورم ماهانه نگاه و میانگین آن را محاسبه کنید، تورم به شدت افزایش یافته است و بعضی از کالاها 400 تا 500 درصد افزایش قیمت داشته و در حوزه مسکن هم بین 200 تا 300 درصد از سال گذشته تا امسال افزایش قیمت را تجربه کردیم. با توجه به اینکه امسال شاهد تورم افسارگسیخته بودیم و فضای اقتصادی تا پایان این دولت مبهم است، دولت می خواهد کار را به کجا برساند؟ چراکه این دولت هر طور که می خواهد با مملکت و مردم بازی می کند، در نتیجه وقتی هیچ افقی مشخص نیست، اگر دولت بخواهد این اوراق را به مردم هم بفروشد، با چه نرخ سودی این را اعلام می کند؟

این کارشناس بازار مسکن با اشاره به نرخ سود بانک ها تصریح کرد: الان دولت نرخ سودی که برای بانک ها مشخص کرده، به گونه ای است که هیچ آدم عاقلی سرمایه اش را در بانک نمی خواباند. این اوراق را می خواهد چه کار کند؟ آیا می خواهد سود وحشتناکی اعلام کند؟ خب این یک تناقض بسیار آشکاری است که خود مجموعه بانک ها و بانک مرکزی در مقابل آن به شدت مقاومت می کنند و موضع می گیرند. در نهایت، فرض بگیرید که این اوراق را با نرخ بسیار پایینی بخواهد بفروشد، مردم چقدر از این اوراق استقبال خواهند کرد؟ بنابراین اصل موضوع روی هواست، چه برسد که بخواهد اجرا شود.

وی ادامه داد: به اعتقاد من اولا این کار نشدنی است، دولت نمی تواند رقم بالایی برای سود اعلام کند که حالا بخواهد و اگر رقم پایینی اعلام کند، استقبالی از آن نمی شود. نکته دوم، به فرض محال که مردم با سود پایین هم از این اوراق استقبال کنند، شک نزدیک به یقین این است که اگر این پول جمع آوری هم شود، در بخش مسکن هزینه نخواهد شد، همانطور که پیش از این هم پول هایی به اسم مسکن دست دولت آمده است و در جاهای دیگری هزینه شده است. بعد هم حتی اگر بخواهند در بخش مسکن هزینه کنند، دولتی که کمتر از 6 ماه از عمرش باقی مانده، می خواهد این بازار را سر و سامان دهد؟ چه برنامه ای دارد؟ اگر برنامه دارند، آن را اعلام کنند. وقتی چنین برنامه ای وجود ندارد، اینها همه در حد شعار می ماند. در نهایت، این هم سناریویی شبیه به سناریوی بورس است که پول های مردم را جمع کردند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |