پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 169183 12:04 1400/10/25
«تامین مالی زنجیره‌ای» روزنه‌ای تازه برای صنعت بی‌جان

«تامین مالی زنجیره‌ای» روزنه‌ای تازه برای صنعت بی‌جان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«تامین مالی زنجیره‌ای» روزنه‌ای تازه برای صنعت بی‌جان

«تامین مالی زنجیره‌ای» روزنه‌ای تازه برای صنعت بی‌جان

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

دکتر محمدرضا اکبری جور،پژوهشگر اقتصاد بین‌الملل

روزی که آقای ترامپ در آن شوی تبلیغاتی در حضور خبرنگاران متعدد آمریکایی و غیر آمریکایی از توافق برجام بیرون آمد، تصور نمی نمود که ایران در برابر فشارهای اقتصادی او و شرکایش، دوام آورد. شاید اظهار عجز رییس جمهور پیش از او، مبنی بر عدم توانایی غلبه بر پیشرفت‌های نظامی و هسته ایران، به واقعیت‌های میدانی و آنچه که به صورت واقعی در ایران اتفاق می‌افتاد بسیار نزدیک‌تر بود.

در هر صورت از آن زمان، چند سالی می‌گذرد و میدان اصلی جنگ را باید در حوزه اقتصاد جستجو نمود. به جرات می توان ادعا نمود که مدیران اقتصادی کشور، فرماندهان اصلی این مبارزه هستند و چشم‌ها به برنامه‌های آنان معطوف است. در واقع به تعبیر جان مینارد کینز، اقتصاد همچون فرفره ای است که در صورت چرخیدن پر سرعت آن، قادر به حفظ تعادل خود می باشد و سکون آن برهم خوردن تعادل می باشد. از اینرو هدف تحریم کنندگان اقتصادی کشور، برهم زدن این تعادل است و راه مبارزه با این شرایط نیز، کمک به برقراری جریان مالی در سیستم های اقتصادی است و فرماندهان این جنگ را باید در مجموعه های کاری جستجو نمود.

همگان واقفند که کشور از نظر منابع درآمدی، دچار مشکلات مربوط به تحریم است، دولت دارای کسری بودجه است و استقراض از بانک مرکزی، بهره برداری بی منطق از بازار سرمایه و... تنها منجر به مشکلات بیشتر برای اقتصاد کشور گردیده است. در این شرایط، به جای راه حل‌های ابتکاری و استفاده از روش‌هایی که مبتنی بر روش های یاد شده نباشد، به خوبی احساس می شود.

در این راستا، مجموعه های دولتی می بایستی با شناخت درست از مسایل و مشکلات بخش تولیدی و توزیعی کشور، اقدام به ارایه راه‌حل‌های مبتکرانه جهت رفع مشکلات باشند و طبیعی است که این راه‌حل‌ها، ریشه در نگاه کارشناسی کارشناسان فعال در این حوزه‌ها دارد.

چند سالی است که کارشناسان مستعد وزارت صمت با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی و نظام بانکی کشور، بر روی یک طرح مناسب تولید محور کار می کنند. این طرح در سایر کشورها، عملیاتی گردیده است و بازخوردهای مناسبی از اجرای آن به گوش می رسد. حال بعد از چندین حرکت و توقف این طرح، زمزمه هایی از به ثمر نشستن این طرح در کشورمان به گوش می خورد. مسئله ای که جای خوشحالی بسیار دارد و امید است که با اجرایی شدن و رفع نواقص آن در اجرا، شاهد پویایی آن در کشور باشیم. این  طرح که تامین مالی زنجیره‌ای نام دارد، بنا دارد با تامین مالی یکی از حلقه‌های آغازین تولید و تسری آن به سایر حلقه‌های این زنجیره، بخشی دغدغه‌های مالی و اعتباری تولیدگنندگان کشور را رفع نماید.

در این روش، حلقه اول تولید با مراجعه به نهاد مالی و پس از احراز صلاحیت هویت و تعیین صلاحیت، اعتبار لازم را دریافت می‌نماید. مجموعه تولیدی، در گام بعدی، اعتبار یاد شده را در ازای دریافت کالا و خدمات از حلقه دوم این زنجیره، به حلقه دوم منتقل می نماید و این فرایند می تواند برای حلقه سوم وچهام و.. مورد استفاده قرار گیرد. طبیعی است که تضمین اعتبار یاد شده توسط نظام بانکی صورت می پذیرد و مبادلات به اتکای این تضمین، با سرعت بالا و دقت مناسب انجام می گیرد.

در واقع مبادلات، از طریق اوراقی که اولین بار توسط بانک صادر می گردد، صورت می گیرد و در نهایت دارنده این اوراق در آخرین مرحله، اعتبار را دریافت می نماید. طبیعی است که بنگاهی که در ابتدای زنجیره  این اوراق را دریافت نموده است نیز مسئول پرداخت های مربوطه به بانک می باشد. افزایش سرعت مبادلات، تضمین بانک، استفاده در بخش تولیدی و کاهش بروکراسی اداری تنها بخشی از مزایای این طرح است.

طراحان این طرح، مدعی هستند که این روش تامین مالی، جایگزین دریافت تسهیلات مستقیم بوده و موجب بهبود مدیریت سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی می شود همچنین در این روش ما شاهد انجام معاملات مبتنی بر جریان واقعی کالا و خدمات می باشیم.  طبیعی است با فراهم آمدن ابزارهای نرم افزاری مرتبط، سایر شیوه‌های مرسوم بانکداری از جمله  تنزیل اسناد دریافتنی، خرید دین، عاملیت، عاملیت معکوس، پرداخت تسهیلات و اوراق بهادار سازی اسناد دریافتنی نیز قابل بهره برداری است. نکته مهم، جدیت وزارت صمت در پیگیری اجرایی نمودن روش یاد شده و همراهی نظام بانکی در تولید ابزارهای بانکی این حوزه است.

به عنوان یکی از کارشناسانی که در یک مرحله کوچک در خدمت دوستان عزیزم در وزارت صمت بودم، راه اندازی این طرح را به همه عزیزان و کارشناسان آن وزارتخانه تبریک می گویم و وظیفه خود می دانم به وزیر محترم صمت در خصوص پیگیری منجر به حصول نتیجه، خداقوت و خسته نباشید بگویم.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |