جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 166140 18:36 1400/09/28
بیراهه مذاکره با شرکت‌های خارجی در ساخت مسکن

بیراهه مذاکره با شرکت‌های خارجی در ساخت مسکن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
بیراهه مذاکره با شرکت‌های خارجی در ساخت مسکن

بیراهه مذاکره با شرکت‌های خارجی در ساخت مسکن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

فریده خدادادی-صنعت راه و ساختمان از جمله صنایع مهم، استراتژیک و پیشران کشورمحسوب می‌شود. چندی است که طرح‏هایی توسط دولت برای جبران خلا این حوزه تحت عنوان اقدام ملی که ازدولت قبل آغاز شده، طرح ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال و همچنین نهضت ملی مسکن را شاهد هستیم که به تازگی نیز خبر ادغام این دو طرح شنیده می‏شود.

به گزارش جهان اقتصاد؛ ساخت مسکن در قالب دو طرح اقدام ملی و نهضت ملی مسکن در استان‏ها کلید خورده است و حال ادغام ان دو طرح  شاید بتواند در یکسان نمودن پروژه‏ها و هدف اصلی یعنی خانه دارشد دهک‏های مختلف جامعه کمک نماید. با توجه به نفش مهم بخش خصوصی درتولید باید از این ظرفیت نیز برای تسریع پیدا کردن فرآید ساخت وساز نیز استفاده کرد.

خبرنگارجهان اقتصاد دراین زمینه با بیت‌الله ستاریان، کارشناس حوزه مسکن به گفت‏‏وگو پرداخته است که در ادامه می‏خوانید.

این کارشناس حوزه مسکن اظهار کرد: طرح مسکن ملی و نهضت ملی مسکن عناوین طرح‏هایی است که پیش‌تر توسط دولت و مجلس در حوزه ساخت مسکن ارایه شده بود به طوری که تا حدی نیز مشابه یکدیگر بوده و اهداف و برنامه‏های یکسانی را دنبال می‏کرد و مجلس به نوعی این طرح‏ها را به دولت محول کرده بود بنابراین طبیعی است که با یکدیگر ادغام شوند و مجموعه فعالین و سازمان‏های مربوط به آن نیز باید ادغام پیدا کند چرا که سالانه یک میلیون و300 هزارواحد مسکونی در کشور نیاز است و دنبال کردن این مقوله در قالب دو طرح معنا و مفهوم پیدا نمی‏کند و جز این که آشفته بازاری را به راه اندازد وصرف انرژی بسیاری را به دنبال داشته باشد و نتوان آن را کنترل کرد، نتیجه‌ای به همراه ندارد.

**دولت درگیر ساخت‌وساز نباشد

ستاریان بیان کرد: اساسا دولت نباید خود را درگیر حوزه ساخت و ساز نماید بلکه باید به رفع موانع و مشکلات موجود درآن بپردازد و این که چرا بخش خصوصی نمی‏تواند مسکن تولید نماید؟ چرا بخش خصوصی کشورهای همسایه ایران می‏توانند بنا بر نیاز سالانه خود مسکن تولید کنند تا حدی که برای اضافه واحدهای مسکونی خود دست به کار برای تبلیغات شوند. آیا در توانایی، هوش، استعداد و قابلیت‏های بخش خصوصی ایران با بخش خصوصی سایر کشورها در حوزه تولید مسکن تفاوتی وجود دارد؟ در حالی که اینطور نیست و دولت باید امکانات وراهکارهای دولت‏های این کشورها برای تعامل با بخش خصوصی را بررسی کند که چرا در کشورما بدین گونه عمل نمی‏شود.

وی افزود: دولت به جای ارایه برنامه ساخت باید مشکلات بخش خصوصی را بررسی کند چرا که بخش خصوصی باید در حوزه تولید مسکن اقدام کند زیرا 95 درصد تولید در ایران و در تمام دنیا حوزه تولید در دست بخش خصوصی همان کشور است.

وی افزود: دولت نمی‏تواند در حوزه تولید فعالیت کند و اگرهم تولیدی می‏خواهد صورت پذیرد به میزان 50 هزار واحد و به نسبت جمعیت کشوراست .کشورهای توسعه یافته با وجود این که هیچ مشکلی در حوزه مسکن ندارند، به طور مرتب به تولید می پردازند وبخش خصوصی آن‏ها سالانه برنامه تولید را دارد تا به بخشی از دهک پایین جامعه که نمی‏توانند مسکن خرید یا حتی اجاره کنند، مسکن بسازد و به آن‏ها تحویل دهد.

ستاریان افزود: در ایران که این 95درصد تولید که به طور مثال950هزار واحد است که باید بخش خصوصی تولید کند، چرا بخش خصوصی نتوانسته این سقف را تولید کند؟ چرا بخش خصوصی چین توانایی تولید دارد اما بخش خصوصی ایران نمی‏تواند تولید کند؟

** دانش ناکافی دولت‌ها ادله‌ای برای مذاکره با شرکت‌های خارجی برای ساخت مسکن

به گفته وی، سوق پیدا کردن دولت‏ها برای مذاکره با شرکت‌های خارجی برای ساخت پروژه  مسکن سازی به دلیل فقر اطلاعاتی و دانش ناکافی آن‏ها نسبت به مقوله مسکن است، همانند مساله ساخت مسکن مهر که از شرکت‏های ترکیه‌ای‏ها و چینی‌ها شاهد بودیم.

ستاریان گفت: آیا حضور شرکت‌های خارجی برای ساخت پروژه مسکن سازی در کشور این است که مدیری در این پروژه‏ها باشد یا کارگر و بنا را با خود بیاورند یا ورود ماشین آلات، مصالح و تکنولوژی منظور است؟ درحالی که هیچ کدام از این دلایل نمی‏تواند امکان پذیر باشد. مگر این که سرمایه گذاری کنند و با توجه به قوانین کشور ما هیچ شرکتی نمی‏تواند در حوزه ملک سرمایه‌گذاری کند یا مالک زمین باشد که این مساله هم به بحث‏های وزارت اقتصاد و دارایی و ضمانت نامه‏ها بازمی‌گردد یعنی به دلیل بروکراسی پیچیده دولت هیچ گاه سرمایه‌گذاری خارجی جواب نداده است زیرا اگر سرمایه‌گذاری خارجی درکشورانجام می‏شد، بخش خصوصی در جذب آن اقدام می‏کرد این در حالیست که قوانین کشور اجازه انجام چنین کاری را نمی‏دهد پس در نهایت مذاکره به در اختیار قراردادن زمینی ختم می‏شود که باید پول به آن‏ها بدهند و از پیمانکاران داخلی استفاده می‏شود. دولت باید به  این شرکت‏ها پول پرداخت کند که برایش ممکن نیست و به متوقف پروژه منجر می‏شود.

وی افزود:مذاکره با شرکت‌های خارجی برای ساخت پروژه مسکن سازی بیراهه‌ای بیش نیست زیرا تمامی جلسات و مذاکرات  دولت با آن‏ها قابل پیش‌بینی است یعنی سناریوی تکراری است که هر وزیری یک دور این مساله را تکرار می‏کند و به نتیجه گذشته می‏رسد کافیست به گزارشات شرکت‏های چینی و ترکیه ای در پروژه مسکن مهر نگاهی بیندازند و به اشکالات موجود دست پیدا کنند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |