جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 151737 17:19 1400/06/03
به جای مسکن مهر «شهرک مهر» بسازیم

به جای مسکن مهر «شهرک مهر» بسازیم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
به جای مسکن مهر «شهرک مهر» بسازیم

به جای مسکن مهر «شهرک مهر» بسازیم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

کارشناس حوزه مسکن در گفت‎ وگو با جهان اقتصاد بر الگوبرداری از کشورهای شرق آسیا تاکید کرد

فریده خدادادی-ساخت یک میلیون واحد مسکونی از دولت دوازدهم به ایستگاه دولت سیزدهم رسید تا بار دیگر با به غلتک افتادن بخش ساخت وساز مسکن، رونق در اقتصاد کشور را شاهد باشیم.

به گزارش جهان اقتصاد؛ بخش ساخت و ساز مسکن، پیشران اقتصادی کشوراست و اگر این بخش راه بیفتد، بسیاری از صنایع و مشاغل نیز به دنبال آن از رکود خارج می‌شوند. متاسفانه درسال‏های اخیر و عده‏ی مسئولین وزارت راه و شهرسازی در تولید مسکن عملیاتی نشده است و این وضعیت به کاهش شدید تولید مسکن و انباشت تقاضای مسکن و افزایش شدید قیمت واحدهای مسکونی منجرشده است البته دراین میان نیز میزان مسکن تولید شده یعنی سالی ۴۰۰ هزار واحد مسکن شهری سبب راه اندازی طرحی با نام اقدام ملی مسکن از سوی محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی شد که باید منتظرنتایج آن نیزبود. برای رفع چالش‏های موجود در این حوزه از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح جهش تولید و تامین مسکن، تولید یک میلیون واحد مسکونی در سال مطرح شد به طوری که به دنبال این تصمیم، دولت باید درچهارسال آتی سالانه یک میلیون واحد مسکونی روستایی و شهری تولید و عرضه کند و خود ریاست جمهوری پیش ازاین در برنامه‏های خود در این باره پرداخته بود و حتی وزیر پیشنهادی وزرات راه و شهرسازی نیز در خلال برنامه‏های خود به این موضوع اشاره داشته است به نظر می‏رسد دستیابی به این مهم با روی کار آمدن دولت جدید دوراز ذهن نباشد اما اگر موانع دراین حوزه از میان برداشته شود می‏توان از سرگیری نهضت ساخت و ساز را شاهد بود.

محمد امیرزاده، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است که ساخت یک میلیون واحد مسکونی در این طرح شدنی است اما باید در بافت‌های فرسوده عملیاتی شود.

 رامین گوران دبیر انجمن انبوه‌سازان استان تهران اما، آن را ناشدنی می‌داند و می‌گوید، از توافق و قرارداد سال گذشته این انجمن با استان تهران برای ساخت 20 هزار واحد مسکونی، تاکنون تنها حدود 3 هزار قرارداد با تحویل زمین، منعقد شده و این ناکامی، یک نشانی روشن می‌تواند برای طرح ساخت یک میلیون واحد مسکونی باشد.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمد امیرزاده عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، معتقد است که این طرح، قابل اجرا است. او که از فعالان اقتصادی در حوزه احداث و فنی‌و‌مهندسی است، می‌گوید ظرفیت زیرساخت‌های لازم برای تولید یک میلیون مسکن در سال، از جمله سیمان، فولاد و سایر مصالح مورد نیاز، جوابگوی حتی ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکونی را دارد اما شرط اجرایی این طرح، تنظیم همکاری‌ها در بدنه دولت و تعامل میان وزارتخانه‌های کلیدی صمت و راه و شهرسازی است.

امیرزاده بر این باور است که طرح ساخت یک میلیون واحد مسکونی، می‌تواند لوکوموتیو پیشران اقتصاد و صنعت کشور در شرایط کنونی شود، با این حال وی رمز موفقیت در اجرای این طرح را ورود به بافت فرسوده شهرها می‌داند و معتقد است که محل اجرای این پروژه‌ها باید در بافت قدیمی و فرسوده و با هدف احیای این مناطق باشد.

از سوی دیگر، دبیر انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان استان تهران نظر متفاوتی دارد و معتقد است که زیرساخت‌ها و ظرفیت داخلی واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی، هنوز برای عملیات‌سازی این طرح فراهم نیست.

رامین گوران، با اشاره به اینکه ظرفیت تولیدات ساختمانی از جمله در سیمان و فولاد، در کنار صادرات این محصولات، اجرای طرح ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال را ناممکن می‌کند، در گفت‌و‌گو با روابط عمومی اتاق تهران، تاکید کرد که با ظرفیت‌ و امکانات موجود، حداکثر تولید و ساخت مسکن در سال، 600 تا 650 هزار واحد است و این در شرایطی است که تمام زیرساخت‌های مورد نیاز، از نیروی انسانی تا مصالح و خدمات به طور کامل آماده‌باش باشد.

وی با بیان اینکه 50 تا 60 درصد از هزینه‌های تولید در بخش مسکن، به طور کامل صرف ساخت می‌شود، به طرح اقدام ملی مسکن و قراردادی که سال گذشته میان انجمن انبوه‌سازان استان تهران و استانداری تهران برای ساخت 20 هزار واحد مسکونی در پایتخت به امضا رسید، اشاره کرد و افزود: این طرح نیز به‌رغم قرارداد و توافقات صورت گرفته، تاکنون موفق نبوده و از 20 هزار واحد مسکونی مورد توافق، طی یک سال گذشته تنها 3 هزار و 104 واحد منتج به تحویل زمین و اخذ قرارداد ساخت شده است. به گفته گوران، سازمان‌ها و متولیان دولتی تاکنون موفق به تحویل زمین مورد نیاز برای ساخت نزدیک به 17 هزار واحد مسکونی مورد توافق، نشده‌اند و همکاری نیز نمی‌کنند.

دبیر انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان استان تهران با بیان اینکه برای پروژه ساخت 20 هزار واحد مسکونی در استان تهران، اعطای وام 100 میلیون تومانی به متقاضیان تعیین شد، افزود: این میزان از تسهیلات تنها 20 درصد از هزینه ساخت را پوشش می‌دهد و متقاضیان باید از توان مالی کافی برای ادامه ساخت پروژه مسکونی خود برخوردار باشند که با توجه به مشکلات مالی در طبقات متوسط جامعه، تعهد پرداخت‌ها تا حدی غیرممکن به نظر می‌رسد، از این رو معضل تامین منابع مالی، پاشنه آشیل دیگری است که اجرای این طرح و البته پروژه ساخت یک میلیون واحد مسکونی را رویایی کرده‌است.

پیرواهمیت این موضوع، خبرنگار جهان اقتصاد با فرشید ایلاتی، کارشناس حوزه مسکن به گفت‏وگو پرداخته است که در ادامه می‏خوانید.

** لزوم ساماندهی اطلاعات بازار مسکن

این کارشناس حوزه مسکن اظهار کرد: درحال حاضر مهمترین مساله در وزارت راه و شهرسازی بحث ساماندهی اطلاعات بازار مسکن است که در این راستا باید سامانه‌های موجود از جمله سامانه املاک و اسکان را تکمیل کرد.

ایلاتی ادامه داد: درهشت سال گذشته یعنی زمان مدیریت وزارت راه وشهرسازی توسط آقایان آخوندی و اسلامی عقب افتادگی را در بخش مسکن شاهد بودیم به طوری که رکوردهای تولید بالای یک میلیون واحد سال ۹۰ به کمتر از ۳۵۰هزار واحد در سال های اخیر رسیده است و باید کم کاری در این حوزه جبران شود و مهم تر از همه  باید ساخت و ساز و توسعه مساکن در پهنه کشور گسترده تر شود.

این کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد: بحث آمایش سرزمین را باید در حوزه مسکن مطالبه کرد و نباید در پهنه بندی کشور تمام توان را در کلانشهرها تجمیع کرد.

ایلاتی بیان کرد: با توجه به تجربه ساخت طرح مسکن مهر در سال‏های گذشته، باید در صدد برطرف نمودن ایرادات آن اقدام کرد و این طرح می تواند ملاک عمل سازندگان برای ساخت سایر واحدهای مسکونی  قرار گیرد.

وی تاکید کرد: با استفاده از تکنولوژی‏های جدید، به کارگیری مصالح و روش‏های ساخت می‏توان مسکن‏های مقاوم و جدید با معماری جدید ساخت چرا که ساخت واحدهای مسکونی برگرفته از معماری جدید هویت ایجاد می‏کند.

این کارشناس حوزه مسکن گفت: درحوزه ساخت مسکن از نظر نهاده‏های ساختمانی با کمبودی در کشور مواجه نیستیم و تنها شیوه توزیع و مدیریت آن با مشکل مواجه است.

** تولید یک میلیون واحد مسکونی در کشورامکان پذیراست

ایلاتی گفت: تولید یک میلیون واحد مسکونی در کشورامکان پذیر است اما در بحث تامین مالی این پروژه‌ها باید از مطرح نمودن طرح‏هایی که صرفه اقتصادی ندارد، پرهیز کرد.

** دولت به جای مسکن مهر باید «شهرک مهر» بسازد

وی افزود: دولت به جای مسکن مهر باید «شهرک مهر» بسازد البته با این شرط که برای طبقه خاصی تعریف نشود و می‌توان با الگوبرداری از کشورهای شرق آسیا در این حوزه برای ساخت مسکن‌های مختلف به ویژه با فضای تجاری اقدام کرد، نهادهایی همانند کمیته امداد، بنیاد مستضعفان، و.. می‏توانند بخشی از هزینه‏های ساخت واحدهای مسکونی را تقبل کنند.

وی گفت: مردم می‌توانند در ساخت شهرک مهر مشارکت و به نحوی سرمایه گذاری کنند؛ یعنی به جای سرازیر کردن سرمایه‌های خود در بورس و خرید رمز ارز و... می‏توانند در این حوزه سرمایه گذاری کند و سهام‌دار این بخش باشند.

** تشکیل شورای عالی مسکن یک اصل است

ایلاتی با بیان این که یکی از مواد اصلی طرح جهش تولید مسکن، تشکیل شورای عالی مسکن است. گفت: تشکیل شورای عالی مسکن یک اصل است به طوری که به منظور برنامه ریزی، سیاست گذاری، نظارت و ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی در حوزه مسکن است و رییس جمهور به عنوان رییس این شورا می تواند این مجموعه را مورد حمایت قرار دهد  و در ادامه مسیر ارایه گزارش‌هایی هفتگی و ماهیانه  در این راستا می‌تواند به شروع برنامه‌ای مهم در مسکن بیانجامد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |