جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 14635 14:17 1394/05/14
برجام دست مایه حل بحران های خاورمیانه

برجام دست مایه حل بحران های خاورمیانه

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
برجام دست مایه حل بحران های خاورمیانه

برجام دست مایه حل بحران های خاورمیانه

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی


گروه سیاسی
politics@jahaneghtesad.com
هنوز یک ماه از حصول توافق هسته ای وین بین ایران و کشورهای ۱+۵ نمی گذرد. با این وجود حصول این توافق آن چنان بر معادلات استراتژیک  منطقه خاورمیانه موثر بوده است که در همین زمان کوتاه هم می توان با قاطعیت از امکان آغاز دورانی جدید در عرصه سیاسی و استراتژیک خاورمیانه سخن گفت. این که چنین امکانی چه اندازه بتواند راه را به سوی صلح و آشتی بیشتر در این گوشه آشوب زده جهان هموار کند، سوالی است که برای پاسخ به آن باید به انتظار نشست.
در روزهای گذشته منطقه روزهای پر ترافیکی از رفت و امدهای دیپلماتیک به خود دیده است. از یک سو محمد جواد ظریف در نخستین دور از سفرهای خود به منطقه را آغاز کرد و به کشورهای کویت، قطر و عراق رفت و هم جان کری در سفری خاورمیانه ای به مصر و کشورهای حوزه خلیج فارس سفر کرد و در دوحه با رهبران این کشورها در جلسه ای مشترک شرکت و به تبیین مواضع دولتش در مورد توافق هسته ای با ایران پرداخت. در رخدادی کم سابقه وزیر امور خارجه روسیه هم همزمان با همتای آمریکایی اش در منطقه حاضر بود و با سران کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به رایزنی پرداخت. رایزنی هایی که به صورت عمده پیرامون توافق هسته ای وین و پیامدهای آن برای منطقه بود.
حسین امیر عبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه از آغاز دور دوم سفرهای منطقه ای ظریف سخن گفته است. سفرهایی که به انگیزه تبیین توافق هسته ای والبته تثبیت دستاوردهای این توافق در عرصه منطقه ای صورت می گیرد.
امیر عبداللهیان : دور دوم سفرهای ظریف به زودی آغاز می شود
حسین امیرعبداللهیان با اشاره به سفر هفته گذشته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به منطقه، افزود: این سفر، هم رویکرد به همسایگان حوزه خلیج فارس را در بر داشت و هم سفر به عراق به عنوان یکی از متحدان اصلی ما.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه درباره دیدارهای اخیر خود با وزیرخارجه سوریه و نماینده پوتین و انتشار اخباری درباره طرح به روز شده جمهوری اسلامی ایران درباره حل بحران سوریه گفت: ایران از ابتدا معتقد بود که بحران های منطقه از جمله یمن، بحرین، سوریه و مصر صرفاً راهکار سیاسی دارد.
امیر عبداللهیان افزود: جمهوری اسلامی ایران چه در موضوع بحران سوریه و چه در موضوع تجاوز نظامی و خطای راهبردی عربستان در حمله به یمن، طرح سیاسی را ارائه کرد و طبیعی است در مقطع کنونی این طرح ها باید به روزرسانی شوند.
وی در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما، ادامه داد: علت آن این است که طرف های مقابل تلاش می کنند در منطقه امتیاز بگیرند و برای ما و متحدان ما چالش ایجاد کنند و روابط ما با کشورهای همسایه را به چالش بکشند.
امیر عبداللهیان در پاسخ به این پرسش که آیا دور دوم سفرهای منطقه ای آقای ظریف هم برنامه ریزی شده است؟ گفت: بله، در روزهای آینده مرحله دوم این سفر به برخی از کشورهای همسایه انجام خواهد شد.
بهر گیری از موقعیت جدید برای حل بحران های منطقه ای
به نظر می رسد که توافق هسته ای ایران فرصتی را برای حل یا دست کم تخفیف برخی از بحران ها در منطقه خاورمیانه ایجاد کرده است. تغییر پیش فرض های استراتژیک ایران و سایر کشورهای منطقه در نتیجه این توافق، ممکن است باعث تجدید نظر آن ها در مواضع خود در نقاط بحران خیز خاورمیانه شود. این تجدید نظر می تواند سرمنشا یافته شدن راه حل های جدید برای بتن بست های خونبار منطقه باشد.
صدر : توافق هسته ای پارادایم خوبی برای حل سایر بحران ها است
سید محمد صدر رییس مشاورن وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با ایرنا در مورد تاثیر توافق هسته ای وین بر بحران های منطقه ای می گوید :
به نظر من خود این توافق هسته ای می تواند پارادایم خوبی برای حل سایر بحران ها باشد، بحران هسته ای بحران بزرگی بود. دوطرف قضیه ایران و آمریکا حداقل ۳۶ سال رودرروی هم در صحنه های جهانی قرار گرفتند.
این الگو که از طریق مذاکره می شود خیلی از مشکلات را حل کرد می تواند در بحرانهای منطقه هم به کار گرفته شود. هر جا گفت و گو و مذاکره به عنوان پارادایم مورد توجه قرار گیرد قطعا به نتیجه خواهد رسید مثلا در سوریه حتما باید بین دولت و معارضین غیرتروریست گفت و گو صورت بگیرد، در یمن باز هم گفت و گو بین گروهها باشد و در لبنان حتما باید گفت و گوها ادامه یابد تا تکلیف رییس جمهور و دولت روشن شود. این رویه باید در روابط بین کشورها هم شکل بگیرد. چرا نباید بین ایران وعربستان سعودی و بقیه کشورهای عربی این پاردایم مورد استقبال قرار گیرد.هر چقدر هم بین اینها مشکل وجود داشته باشد به اندازه مشکلات ایران و آمریکا نیست مخصوصا که هر دو کشور مسلمان هستند.
ساداتیان : ایران توافق هسته ای پایه و اساس اعتماد سازی است
سید جلال ساداتیان دیپلمات پیشین کشورمان و تحلیلگر مسائل بین المللی نیز در مورد تاثیر مثبت توافق هسته ای وین بر بحران های منطقه خاورمیانه خوشبین است. ساداتیان در گفتگو با ایلنا ضمن اشاره به کوشش های برخی کشورهای منطقه برای به شکست کشاندن مذاکرات هسته ای می گوید :
ساداتیان با تاکید بر اینکه آمریکا تلاش می‌کند تا بحران منطقه‌ای موجود در خاورمیانه را از بین ببرد‏، خاطرنشان کرد: بهترین کسی که می‌تواند آمریکا در پیشبرد سیاست‌هایش در حل و فصل مناقشات منطقه‌ای همراهی کند و نقشی ثبات‌ساز را در منطقه ایفا کند‏٬ کسی جز ایران نیست.
وی با بیان اینکه ایران پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، شرایط برای تعامل ایران و سایر کشورهای دیگر بیش از پیش فراهم شده، ابراز داشت: می‌توان انتظار داشت که با حل پرونده هسته‌ای ایران‏، راه برای حل و فصل مابقی اختلاف‌ها فراهم شود و در واقع، توافق هسته‌ای پایه و اساسی برای اعتمادسازی است.
این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به تغییر رویکرد استراتژیک کشورهای منطقه نسبت به بحران‌های کنونی بیان کرد: کشورهای منطقه به این نکته رسیده‌اند که کلید حل‌وفصل بحران‌های منطقه‌ای نظامی نیست بلکه راه حل آنها سیاسی است و قوی‌ترین کشوری که می‌تواند به حل آنها کمک کند‏، ایران است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |