جمعه 31 فروردین، 1403

کدخبر: 3315 13:42 1393/04/22
بدقوارگی و بی‌هویتی تهران فاجعه‌ای ملی است

بدقوارگی و بی‌هویتی تهران فاجعه‌ای ملی است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
بدقوارگی و بی‌هویتی تهران فاجعه‌ای ملی است

بدقوارگی و بی‌هویتی تهران فاجعه‌ای ملی است

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی


یک جامعه شناس گفت: در اکثر نقاط کشور خانه سازی و شهرسازی بدون توجه به هویت آن شهر انجام می‌شود به طوری که تناسبی با اقلیم، فرهنگ و ارزشهای جامعه ندارد.
دکتر سعید معیدفر در گفتگو با ایلنا با تاکید بر اینکه ساخت و سازهای شهری می تواند تاثیرات عمیقی بر شهروندان بگذارد به طوری که به آسیبها و مسائل اجتماعی منجر شود، گفت: مسکن باید در هر جامعه ای با اقلیم، روحیات، خلقیات، فرهنگ و ارزشهای خاص آن جامعه تناسب داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته این تناسبها را در شهرها می‌دیدیم، افزود: افراد در هر کوی و برزن و شهر و روستایی با توجه به اقتضائات اقلیمی و شرایط فرهنگی خانه هایی برای خود می ساختند و این خانه ها نه تنها منافی با هویت آنها نبود بلکه می توانست هویت شان را نیز تقویت کند.
معید فر تصریح کرد: از خانه های قدیمی که آثاری باقی مانده است می بینیم چگونه مسائل اندرونی، بیرونی، شرایط اقلیمی و مسائل دینی و مذهبی رعایت می‌شده است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته خانه ها در نقاط مختلف کشور تنوع داشت، افزود: این تنوع به گونه‌ای بود که مسکن در شمال کشور شکل خاص خود را داشت و از چوب و یا مصالح دیگری که از محیط گرفته می شد ساخته می شد در حالی که خانه ها در کویر خشت و گلی و با ویژگی های خاص خود بودند.
معیدفر افزود: به طور کلی بادیدن خانه سازی در گذشته به خوبی می توان تنوع مکان و مسکن را حس کرد و به رابطه آنها با محیط زیست و اقلیم پی برد.
وی با اشاره به ساخت و ساز در کشورهای توسعه یافته گفت: با دیدن برخی شهرها پی به وجود هویت درآنها می بریم به طور مثال شهرهای لندن،‌ پاریس و آمستردام با توجه به ساختمانها و مکانهایشان برای خود هویتی دارند که باسایر شهرها متفاوت است.
شهرها دربیشتر نقاط کشور بی هویت ساخته می شوند
معید فر با ابراز تاسف از اینکه در کشور برخی از شهرها بی هویت و بی قواره ساخته می شوند، این پرسش را طرح کرد که هویت شهر تهران چیست.
این جامعه شناس افزود: تهران هیچ هویتی ندارد چرا که ساخت وسازها در آن یکسان، کلیشه ای و بدون تناسب با اقلیم، روحیات و فرهنگ جامعه صورت گرفته است.
معید فر تصریح کرد: البته در شهرهای دیگر جز برخی شهرها همچون اصفهان و یزد که قدمت تاریخی دارند و هنوز تاحدودی یک مراعات هایی در ساخت و ساز می شود، این مسئله وجود دارد.
وی با ابراز تاسف از اینکه پروژه مسکن مهر این فاجعه را به صورت گسترده ای تعمیم داد، افزود: در بجنورد که بودم می گفتند خانه های این مناطق ویلایی بود و به ندرت ساختمانهای دو یا سه طبقه دیدده می شد و اگر هم بود برای یک فرد بود اما اکنون تعداد زیادی واحد های آپارتمانی در ۷ طبقه و همانند هم ساخته شده است آن هم درشهری که اصلا تجربه آپارتمان نشینی و همسایگی به شکل جدیدش وجود ندارد.
شمال، مرکز، شرق و غرب کشور خانه ها همه یک شکل هستند
این جامعه شناس تاکید کرد: از سیستان و بلوچستان گرفته تا شمال و مرکز و شرق و غرب کشور، ساخت و سازها مناطق کوهستانی و کویری همه یکسان و یک شکل است که این یک فاجعه‌ای ملی است.
به گفته وی، آثار و عواقبی که مسکن مهر در آینده برروی ساکنان آن خواهد گذاشت فاجعه ای بزرگ است.
معید فر با طرح این پرسش که در تهران واقعا شهرداری ها چه می کنند، افزود: متاسفانه اثری از هویت، فرهنگ و ارزش های ما در ساخت و سازها نیست و بیگانگی سرتا سر آن را فرا گرفته است. به طوری که این ساخت وسازها به اغتشاش در روابط اجتماعی دامن می زند.
وی با تاکید بر اینکه شهر سازی ما کاملا بدقواره و بی هویت است، افزود: درشهرهایی مثل اصفهان، یزد، تبریز، شیراز وهمچنین تهران قدیم هویت را درک می کنیم و احساس می کنیم که شهری با یک انسجام در بین بخشهای مختلف از بازار، مسجد، خانه ها و همچنین حوزه های عمومی احساس می شود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |