پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 136712 17:27 1399/12/22
بازی با حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان خطاست

بازی با حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان خطاست

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
بازی با حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان خطاست

بازی با حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان خطاست

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مهدی نظیفی، تحلیلگر اقتصادی

دولت در 2سال اخیر و احتمالا با هدف تامین کسری بودجه، مردم را برای ورود به بازارسرمایه تشویق کرد، سپس با شروع نزول بورس، منابع بانکی برای جلوگیری از کاهش قیمت سهام مورد استفاده قرار گرفت که با سایر اقدامات در جهت خلق پول از هیچ، به تشدید رشد نقدینگی دامن زد. طبق گزارشات رسمی در 11 ماهه 99 نقدینگی 33.8 درصد رشد و بهمن ماه به لحاظ مقداری، بالاترین رشد ماهانه سال جاری را داشت. درحالی که همه تحلیلگران به کارکردهای اشتباه نظام بانکی، ناترازی بانک‌ها و موسسات اعتباری و تبعات مخرب آنها آگاهند گاهی مدیران دولتی هم به آنها اشاره می کنند ولی دریغ از اقدامات جدی برای محدود کردن این اقدامات مخرب.

به همراه این شوک‌های عمدی به اقتصاد کشور، ناکارآمدی شدید مدیریتی، فعالیت افراد و موسسات اقتصادی فارغ از کنترل شبه دولتی به همراه ضعفهای سیاست‌گذاران پولی همچنین عوامل برون‌زا به ویژه تحریم‌ها باعث تشدید نگرانی‌ها و انتظارات تورمی موجود در جامعه شد. نتیجه همه اینها تورم افسارگسیخته بود که به بهای فقیرتر شدن اکثریت مردم، ثروتمندان برای افزودن بر ثروت خود، از آن بهره فراوانی بردند.

قیمت نفت برنت روز دوشنبه برای اولین بار از زمان شروع بحران کرونا به بالای ۷۰ دلار رسید. برای نخستین بار پس از مه ۲۰۱۹، واردات نفت چین از ایران در ماه های ژانویه و فوریه 2021، به سطح بی‌سابقه بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسید که تغییر رفتار مشتریان نفتی پس از پایان یافتن دوران ترامپ را آشکار می کند. نتایج مذاکره با پالایشگاههای هند و سایرین هم بزودی مشخص خواهد شد. خبر آزادسازی ۳ میلیارد دلار در منابع ارزی در عمان، عراق و کره جنوبی، مانند پالس‌های مثبت شورای حکام و تروییکای اروپایی به مذاکره غیررسمی در کنار خبر «بازرگانان هندی صادرت خود را به ایران را متوقف کردند» به سختی توانستند بازار ارز در ایران را اندکی تکان بدهند. مقاومت قیمت دلار و چسبندگی قوی آن، معامله گران را از کاهش قیمت ارزهای خارجی ناامید کرده است. از سوی دیگر تحلیلگران‌ سخنان همتی که «بودجه سال آتی می تواند سبب انتشار پول پر قدرت و رشد نقدینگی شود» را باعث تشدید زمینه های افزایش نرخ تورم در 1400 و به دنبال آن فشار برای افزایش قیمت ارزهای خارجی می دانند. مهمترین عامل مقاومت نرخ‌های کنونی ارز در بازار همچنین افزایش آتی قیمت ارزهای خارجی، کماکان ناشی از تنشهای سیاسی، عدم خوش بینی معامله گران بازار، نگرانی مردم از بالا رفتن قیمتها و انتظارات تورمی و نهایتا نگرانی از کاهش ارزش سرمایه آنهاست.

رزم حسینی ‌وزیر صمت گفت: «ما منکر تورم و گرانی در بازار نیستیم ولی تمام تلاش ما بر این است تا وفور و فراوانی کالا را در جامعه شاهد باشیم». مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی گفت: «درصد کمی هستند که مرتکب گران فروشی می‌شوند و دلیل آن هم یکی اجبار است و فرد از روی اجبار مرتکب تخلف می‌شود و دلیل دیگرش این است حس می‌کند نظارتی وجود ندارد» و از تهدید لغو پروانه فروشندگان کالاهای اجباری و سرباری و راه حلهای میانبر سخن گفت. جالب اینجاست که در سخنان مدیران ارشد هیچ سخنی از گرانی بی حد کالاها به میان نمی آید. این تهدیدها و راه حلهای میانبر را ایشان در سمتهای ارشد بازرگانی کشور قبلا هم بارها اعمال کرده و مفاسد آنها آشکار شده ولی هنوز هم آنها را مفید می داند‌. بارها تذکر داده ایم فلاکت امروز کشور ناشی از حلقه بسته مدیران ارشد کشور در طول دهه های اخیر است که مرتبا در یک دایره بسته تکرار می شود لذا به تبعات تصمیمات خود توجهی ندارند. تصدی چندباره مدیرانی که اشتباهات فراوان مدیریتی در طول تصدی های قبلی خود داشته اند وعلیرغم شعارها و تهدیدها، اراده ای برای تغییر بهینه شرایط ندارند.

در کشورهای پیشرفته، عمده توزیع محصولات کشاورزی را تعاونیهای تولید کشاورزی بر عهده دارند در حالی که برغم شعارها، در ایران این تعاونیها هیچگاه تقویت نشدند و بجای آن از روشهای خلق الساعه من درآوردی فسادآور استفاده شده است. خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: «بخش مهمی از زمان صرف مسائل ناشی از سوء مدیریت در سازمان ها و ادارات دولتی می شود شاید از این لحاظ سال 99 بدترین سال از لحاظ اعتماد عمومی به سیاستها و اقدامات اقتصادی کشور باشد. مهمترین مطالبه عمومی جامعه بویژه خانوارهای کشور و فعالان اقتصادی، تک رقمی کردن تورم است این خواسته جزء بدیهی ترین و ابتدایی ترین مطالبات و در عین حال مهمترین مساله اقتصاد کشور است.»

خاکزاد،مشاور نظام صنفی کشاورزی گفت: «چه دلیلی دارد باغداری که پرتقالش را بر روی درخت 2 تا 3 هزار تومان فروخته، قیمت آن داخل انبارهای سورتینگ و سردخانه ها کیلویی 6 تا 7 هزار تومان شود و بدست مصرف کننده کیلویی 20 هزار تومان برسد؟ متاسفانه سود اصلی حاصل از فروش محصولات کشاورزی به جیب عده ای سوداگر رفته سپس در بخش های دیگر سرمایه گذاری می شود.»

در حالی که فریاد مسئولان از فراوانی اجناس در بازار بلند است بی‌نظمی در عرضه مرغ و روغن نباتی هم باعث شده در مراکز توزیع، صف‌های طولانی شکل بگیرد. در چنین اوضاعی رئیس جمهور گفت:«وزارت صمت موظف است با طراحی های ویژه و سریع الوصول ضمن کوتاه کردن مسیر زنجیره تولید تا توزیع و عرضه گسترده میوه و مواد غذایی به همراه  شفافیت اطلاعات در ایام سال نو و همچنین ماه مبارک رمضان برای کاهش قیمت ها اقدامات لازم را انجام دهد.» آیا می توان اطمینان داشت نتیجه این اقدامات منجر به ارزانی اجناس شود؟

تابش معاون وزیر صمت گفت: «مشکل در شبکه توزیع یا فروش نهاده‌ها و گوشت مرغ است. تمامی نهاده‌ها به‌وسیله جهاد کشاورزی با ارز ۴۲۰۰ تومانی توزیع شده است. از دیگر مواردی که چالش کمبود مرغ را در روزهای اخیر به وجود آورده بود می‌توان به قاچاق مرغ به کشورهای همسایه اشاره کرد.» آیا توزیع نهاده به مرغداران رسیده است؟

بحران‌های مقطعی همیشه فلاکت از پیش موجود را به سطح می‌آورند و بیش از پیش عیان می‌کنند. همه‌گیری کرونا بعنوان بار مضاعف هزینه، یکی از بحران‌هایی است که فشار مشکلات تورم و کاهش قدرت خرید و سایر مصائبی که ماهیتا مربوط به ساختار اشتباه اقتصاد کشور است را برای مردم تشدید کرد ولی آنچه بر دوش کارگران و بازنشستگان و سایر حقوق بگیران بود بیش از آن سنگین‌تر شد که قابل تحمل باشد. می دانیم در این چهار دهه هیچگاه نرخ بیکاری و تورم یک رقمی نبوده اگر هم بوده آمار واقعی نبوده است. علت آن بیماریهای مزمن اقتصاد ایران است که باعث رکود اقتصادی، صعودی شدن بیکاری و تورم، افزایش فقر عمومی شده مادامی که بطور اساسی با تغییر دیدگاهها و تغییر مدیران سابق، حل نشود هر سال تشدید خواهد شد.

در این شرایط سخت آمارها نشان می دهد ایران ازجمله چند کشور دنیاست که پایین‌ترین دستمزد را به نیروی کار پرداخت می کنند. توصیه های کارشناسان، فریاد بازنشستگان در خیابان و سخنان نمایندگان کارگری در شورایعالی کار را کسی گوش نمی کند. وزرای عضو شورای عالی کار هم اعتنائی نمی کنند بطوری که به نظر می رسد بیشتر علاقه مند به حل مشکلات پس از حضور کارگران در کف خیابان، مشابه بازنشستگان کارگری، هستند. درباره دستمزد کارگران دولت باید هوشیارانه عمل کند چون هرگونه بازی خطرناک با این مقوله، اکثریت مردم کشور را درگیر بحران جدیدی می کند. ولی مردم ایران تحمل بحران جدیدی را ندارند. تعیین دستمزد با فاصله بسیار از رقم حداقل هزینه های معیشت به معنای سقوط غیرقابل تحمل سطح معیشتی مزدبگیران است. در حالی که مردم بدلیل طولانی شدن بحرانهای معیشتی، گرانیهای تکرار شونده، حذف بسیاری از ضروریات زندگی، اکنون از نظر روانی به شدت حساس شده اند و گسست‌های اجتماعی در حال انفجار است، کسانی به رسیدن گسست‌های اجتماعی به مرز انفجار علاقمندند و هدفشان از بحران‌سازی‌ها، ترساندن مردم از بحرانهای ناامن کننده، گفتن اینکه فقط قاطعیت نظامیان قادر به حل مشکلات کشور است، فقط جمع کردن رای بیشتر برای نظامیان در انتخابات ۱۴۰۰است.

از شعر مولانا یاد می کنیم:

نگفتـمت مــرو آنجا، کــه مبتــلات کننـد  /  که سخت دسـت درازند، بسته پـات کننـد

نگفتـمت که بــدان سـوی، دام در راهــست  /  چـو درفـتـادی در دام، کــی رهـات کننـد



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |