پنج شنبه 09 فروردین، 1403

کدخبر: 140515 19:08 1400/02/17
بازگشت به روزهای خوش نفتی به شرط رفع «همه» تحریم‌ها

بازگشت به روزهای خوش نفتی به شرط رفع «همه» تحریم‌ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
بازگشت به روزهای خوش نفتی به شرط رفع «همه» تحریم‌ها

بازگشت به روزهای خوش نفتی به شرط رفع «همه» تحریم‌ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

تحلیلگران ژئوپلیتیکی واشنگتن به میزان فزاینده‌ای انتظار دارند آمریکا و ایران تا پایان ماه میلادی جاری به توافقی برسند که به رفع تحریمها علیه نفت، پتروشیمی، کشتیرانی و سایر بخشهای کلیدی تا سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ منتهی می شود.

به گزارش جهان اقتصاد، این تحلیلگران پیش بینی می‌کنند خریداران نفت اروپایی و آسیایی زمانی که توافق برجام اعلام شود، مذاکره برای خرید از ایران را آغاز خواهند کرد اما احتمالا منتظر رفع کامل تحریمها از سوی دولت بایدن می شوند تا خریدشان را شروع کنند.

تحلیلگران پیش بینی کردند ایران می تواند تولید نفت را تا سال میلادی آینده به حدود ۳.۹ میلیون بشکه در روز که سطح پیش از تحریمها بود، برگرداند. طبق جدیدترین نظرسنجی اوپک پلاس «اس اند پی گلوبال پلاتس»، ایران در مارس ۲.۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد.

مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و ایران که اوایل آوریل در وین آغاز شد، چشم انداز رسیدن به چارچوبی برای بازگشت دوباره به توافق ۲۰۱۵ برجام را به وجود آورده است.

تحلیلگران انتظار ندارند تا زمانی که دموکراتها پشت تلاشهای بایدن متحد مانده‌اند، کنگره آمریکا با لغو تحریمها مخالفت کند.

چشم انداز افزایش تولید ایران در شرایطی پیش روی بازار قرار گرفته که رشد تقاضای جهانی برای نفت به دلیل محدودیتهای سفرهای بین‌المللی و شتاب گرفتن گذار به سوی انرژی پاک، ضعیف مانده است.

همچنین نمایندگان اوپک پلاس می گویند آنها به دقت به نظارت مذاکرات برجام و پیش‌بینی‌های تولید ایران نشسته‌اند. اما فعلا نیازی نمی‌بینند این گروه برنامه‌هایش برای تسهیل تدریجی محدودیت عرضه در ماههای آینده را تغییر دهد زیرا بازار افزایش اخیر صادرات نفت ایران را بدون این که تاثیری بر رشد قیمتها داشته باشد، جذب کرده است.

تحت توافق کاهش تولید اوپک پلاس، ایران به همراه ونزوئلا و لیبی از مشارکت در کاهش تولید معاف شده است. طبق برآورد پلاتس، تولید ایران از ابتدای سال میلادی جاری ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.

بر اساس گزارش پلاتس، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی پس از نشست اول آوریل اوپک پلاس به خبرنگاران گفت: اگر ایران حجم نفتی که تحلیلگران می گویند دارد را صادر کند، بازار این حجم را جذب می کند و در واقع تاثیری روی قیمتها نخواهد داشت.

در همین زمینه، محمدعلی خطیبی، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: باید به چگونگی از میان برداشتن تحریم‌ها توجه کرد زیرا اگر تحریم‌های فروش نفت برداشته شود اما سایر تحریم‌های مربوط به بیمه، کشتیرانی که مربوط به مقوله فروش است، ناقص از میان برداشته شود، نمی توان در قضیه فروش نفت به توفیقاتی دست پیدا کرد.

وی افزود: هر فردی که در صدد خریداری نفت باشد و بخواهد کشتی را بیاورد حمل ونقل آن را بیمه کند باید پول آن را دریافت کند و باید بدانیم این مباحث همه به هم پیوسته است .

خطیبی افزود: با توجه به این به‌هم پیوستگی، از میان برداشتن تحریم‌های نفتی حتی در قضیه فروش چند تحریم باید با هم از میان برداشته شود، حتی در بحث فروش هم باید بدون محدودیت و آزادانه به فروش نفت پرداخت، در صورت این مهم مشتریان سنتی نفتی ایران به سمت ما باز می‌گردند.

وی مطرح کرد: البته ممکن است به سرعت میزان نفت گذشته را نخرند اما با توجه به این که قراردادهای خرید سالیانه نفت ابتدای سال بسته می‌شود، در اواسط سال تنها می توانند از ما تک محموله‌ها را خریداری کنند تا در پایان سال قرارداد سالیانه با ایران منعقد کنند به همین دلیل فروشندگان سنتی از ایران دوباره اقدام به خرید نفت خواهند داشت و با شیب ملایمی می‌توان ظرفیت کامل صادراتی را پیدا کنیم و البته تمامی این موارد منوط به برداشتن شدن همه تحریم‌ها از قبیل خرید نفت از ما، بیمه، کشتیرانی و دریافت پول حاصل از فروش نفت است .

وی با بیان اینکه ما می خواهیم از پول حاصل از فروش نفت استفاده کنیم و اگر بخواهند پول نفت جمع‌آوری شود و آن را پرداخت نکنند و با مباحث جابه جایی پول با مشکل مواجه شویم عنوان کرد: بنابراین باید  مسئولان دراین مذاکرات دقت کنند و مجموعه تحریم ها باهم از میان برداشته شود تا حرکتی در حوزه صادرات و استفاده از منابع مالی آن صورت پذیرد.

خطیبی افزود: اگر در فاز بعدی، تحریم‌های سرمایه‌گذاری صنعت نفت نیز از میان برداشته شود به تبع زمینه سرمایه‌گذاری بسیاری از شرکت‌ها و کشورها در این حوزه فراهم می‌شود و می‌توان عقب‌ماندگی‌های این حوزه را تا حدودی جبران کرد.

وی در پاسخ به اینکه آیا ورود ایران به بازار نفت بعد از برداشته شدن تحریم‌ها میزان عرضه و تقاضا را برهم نمی‌زند؟ گفت: در حال حاضر ایران نزدیک به یک میلیون بشکه نفت صادر می‌کند اما مقداردیگری که می‌خواهد به این میزان صادرات بیفزاید با توجه به شیب ملایمی که اشاره شد یعنی اگر بخواهد میزان صادرات را به ۲.۵میلیون بشکه برساند رقم قابل توجهی نخواهد بود که بازار را نگران سازد.

وی افزود: به رغم اینکه این اتفاق پیش‌تر هم بود یعنی ایران از بازار تحریم‌های نفتی خارج شده و مجدد بازگشت و کشورهای تولیدکننده نفت در بازار نفت برای ما جا باز کردند.

وی در خصوص قیمت نفت در بازار جهانی گفت:  قیمت نفت در حال افزایش بود اما فشاری که از بیرون در آخرین جلسه اوپک به آن وارد کردند به طوری که مجبور کردند به‌جای کاهش تولید افزایش تولید را انجام دهد، با این سیاست اتخاذ شده از روندصعودی نفت جلوگیری به عمل آمد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ورود ایران به بازار نفت و یک میلیون و نیم بشکه نفت به این بازار، موجب ثبیت قیمت‌ها می‌شود و آن روند افزایشی قیمت را شاهد نخواهیم بود.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |