پنج شنبه 06 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 140072 18:27 1400/02/12
«اوپک» در گرداب «نوپک»

«اوپک» در گرداب «نوپک»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«اوپک» در گرداب «نوپک»

«اوپک» در گرداب «نوپک»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

کنکاش اقدامات آمریکا علیه سازمان کشورهای صادرکننده نفت در گفتگوی جهان اقتصاد با کارشناس حوزه انرژی

چندی پیش کمیته قضایی کنگره آمریکا لایحه‌ای را تصویب کرد که اجازه می‌دهد اوپک و کشورهایی که با این گروه همکاری می‌کنند به دلیل بالا بردن مصنوعی قیمت‌های نفت، هدف پیگرد قرار گیرند. لوایح مشابه در کنگره در ۲۰ سال گذشته برای تحت فشار قرار دادن اوپک در زمانی که قیمت‌ها روبه افزایش بوده‌اند، معرفی شده‌اند بدون این که موفقیتی داشته باشند.

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، بعد از مطرح شدن این لایحه، دبیرکل اوپک هشدار داد اگر آمریکا تصمیم بگیرد لایحه معروف به «نوپک» را تصویب کند، دارایی‌ها و کارکنان آمریکایی در خارج از این کشور ممکن است به خطر بیافتند. این لایحه آخرین بار در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا در قدرت بود، مورد توجه قرارگرفته بود. ترامپ چندین بار از عربستان سعودی برای اجرای کاهش تولید که با هدف تقویت قیمتها بود، به شدت انتقاد کرده و از لایحه نوپک به عنوان یک اهرم استفاده کرده بود. خط و نشان ترامپ وزیران نفت اوپک را به تکاپو انداخت و این گروه بی سر و صدا به سراغ لابیست‌ها در واشنگتن رفت تا مانع تصویب نوپک شوند و مقامات سعودی درباره تولید انرژی به مذاکرات مستقیم با همتایان آمریکایی خود پرداختند.

در همین زمینه، سعید ساویز، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: در ارتباط آمریکا با اوپک مسأله ای به نام «نوپک» مطرح است که یک پیشینه تاریخی دارد، در حقیقت اوپک هیچ‌وقت برای کشورهای غربی و مصرف کننده نفت مطلوب نبوده است.

وی تصریح کرد: در سال‌های نخست تاسیس اوپک قیامی علیه تسلط هفت خواهران نفتی بر روی منابع نفتی جهان بوده است که مورد توجه قرار نمی گرفت تا این که شوک نفتی اول در سال های ۱۹۷۴-۱۹۷۳ که اعراب، کشورهای غربی را تحریم کردند و در صادرات نفت قیمت آن از 3 دلار به 12 دلار افزایش پیدا کرد و در آن برهه بود که آمریکایی‌ها به اهمیت برخورداری از یک اتحاد قوی در اوپک پی بردند و پس از آن با حمایت ازعربستان سعودی سعی کردند که هم حکومت آن را قوام دهند و هم یک متحد بزرگ برای خود در اوپک فراهم سازند.

وی افزود: این اتحاد تا همین اواخر پابرجا بوده است به‌طوری‌که هر زمان با روی کار آمدن رییس جمهوری در آمریکا که نسبت به نفت و پول حاصل از آن اهمیت بیشتری قایل بود، ارتباط ایالات متحده با عربستان قوی‌تر می‌شد، از طریق همین ارتباط و امکانات کشورهای آمریکایی که دراختیارعربستان سعودی قرار گرفته بود، سال های طولانی است که عربستان جزو دو الی سه کشور تولید کننده نفت در جهان است و مقاصد سیاسی بسیاری به نفع این اتحاد عربستان و آمریکا توسط عربستان در بازار نفت به اجرا درآمده است و در واقع کارهای بزرگی در اقتصاد جهانی، کاهش و افزایش قیمت نفت، کاهش و افزایش نقدینگی در جهان توسط این گروه انجام شده است.

وی گفت: فروش نفت به دلار و اعداد و ارقام بزرگی که از خرید و فروش نفت جا‌به‌جا می شود، تا همین اواخر که بایدن روی کار آمد به قوام سلطه اقتصاد آمریکا و امپراتوری دلار بر روی اقتصاد جهان کمک کرده است.

این کارشناس حوزه نفت بیان کرد: از چند وقت پیش معلوم بود که آمریکایی‌ها سعی داشتند که با تولید نفت شیل به یک تولیدکننده نفت تبدیل شوند، ترامپ سرمایه‌گذاری بسیاری در اقتصاد نفتی انجام داد اما بایدن نسبت به نفت روی خوشی نشان نمی‌دهد و درصدد است که زیرساخت موجود نفت و گاز را حفظ کند اما در تلاش است که سرمایه‌گذاری‌های جدیدی را در حوزه انرژی‌های‌نو انجام دهد.

ساویز عنوان کرد: به همین دلیل ازعربستان به لحاظ سیاسی فاصله گرفته است و این انشقاق دیده می شود و در صدد کاهش تنش‌ها با ایران است و نمی خواهد در حوزه نفت خیلی ورود پیدا کند و علت نخست آن حرکت دنیا به سمت انرژی‌های‌نو است و ترجیح بایدن قطع وابستگی به نفت است .

به عقیده وی، آمریکایی ها وکانادایی ها(آمریکای شمالی )بیشتردنبال این هستند که اگر قراراست نفتی دراین میان مصرف شود، بیشتر نفت خود را مصرف کنند زیرا دراین صورت اقتصاد آن‌ها می چرخد و دنبال توسعه‌ی نفت و گاز در جای دیگر در پی انتشار بیش از حد کربن در دنیا و کنوانسیون پاریس نخواهند رفت و دست و پای خود را از حوزه نفت جمع می کنند و این فرصتی را برای آمریکایی ها فراهم ساخته است که بر علیه اوپک شورش و قیامی را انجام دهند.

وی عنوان کرد: اگر به اوپک از درون ضربه‌ای وارد نشود یعنی این نوپک موجب اتحاد ایران، عربستان و روسیه شود، به‌نظر می‌رسد آمریکایی‌ها این بار هم موفق نمی‌شوند و شورش بر علیه اوپک به سرانجام نمی‌رسد اما اگر اوپک آن انشقاقی که سال‌ها در درون خود  در مورد جنگ ایران و عراق، جنگ عراق و کویت وتنش‌های بین ایران و عربستان دارد، با وجود این انشقاق، شاید نوپک بتواند اوپک را مغلوب سازد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: البته قدرت اوپک را در بازار نفت و اقتصاد جهانی از سال ۱۹۶۰ تاکنون مشاهده کردیم که شاید آخر این قصه باشد اما اگر انشقاقی وجود نداشته باشد و در کنارهم متحد باشند، به‌نظر می‌رسد آمریکا حریف آنها نخواهد شد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |