شنبه 01 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 111807 18:37 1399/06/18
انرژی تحت سلطه تفکر «اقتصاد دولتی»

انرژی تحت سلطه تفکر «اقتصاد دولتی»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
انرژی تحت سلطه تفکر «اقتصاد دولتی»

انرژی تحت سلطه تفکر «اقتصاد دولتی»

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

جهان در پی شیوع ویروس کرونا تاثیرات قابل توجهی بر کسب و کارها، اشتغال و تجارت ملی و بین المللی اکثر کشورها داشته است و انرژی در ایران را که کاملا دولتی است و سهم بخش خصوصی از آن کمتر از ۳ درصد است را به ورطه نابودی کشانده است .

رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی تهران ،در گفت وگوبا خبرنگار جهان اقتصاد ضمن بیان مطلب فوق اظهار کرد : کسب و کارها در تولید و صادرات انواع محصولات حوزه انرژی در اکثر کشورهای جهان بسیار پر سود و درآمد است و نیاز به انعطاف پذیری در فرآیند کسب و کارهای بین المللی دارد، علاوه بر آن روند توسعه و پیشرفت کشورهایی که دارای منابع هیدروکربوری هستند، شرایطی را حاصل آورده که بهره گیری از فناوری های روز آمد یک الزام برای توسعه و کسب درآمدهای ملی و بین المللی است.

وی تصریح کرد :با توجه به رشد فزاینده در تنوع سبد محصولات حوزه انرژی در جهان این مهم به دلیل تفکر پایدار «اقتصاد دولتی» در  ایران کماکان مغفول مانده است.

وی افزود :عدم دسترسی به فناوری های لازم برای توسعه تولید و اتکا به روش های قدیمی در تولید و صادرات و از همه مهم تر، بی توجهی به همسایگان و بی انگیزگی دولت موجب شده است که آینده تولید و صادرات منابع انرژی که می تواند در هر شرایط اقتصاد ملی کشور را نجات دهد، مورد تهدید جدی قرار داده است.

پدیدارادامه داد: در سال های گذشته و به دلیل بالابودن قیمت نفت دولت انگیزه ای برای تنوع بخشی  به سبد محصولات صادراتی حوزه انرژی نداشته و بروز و تداوم تحریم ها به این بی توجهی ها دامن زده و آن را تشدید کرده است.

رئیس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران بیان کرد : مطالعات و بررسی های صورت گرفته در بخش های مختلف اقتصادی کشور نشان دهنده آن است که سبد محصولات انرژی با دو نگاه عام و خاص می تواند زمینه های جذب و توسعه فرآیندی را حاصل کند و با خروج از سلطه تفکر اقتصادی دولت از موقعیت های ویژه و ارزش افزوده تولید و صادرات و محصولات این حوزه ضمن استفاده از پتانسیل های گسترده بخش خصوصی زمینه های رشد و هم افزایی را برای تولید و صادرات محصولات موردنظر فراهم سازی کند.

وی ادامه داد :برای مثال ،صادرات گاز ایران صرفا با لوله انجام می شود و دیگر کشور ها با بهره گیری از متدهای جدید یا همانند انتقال از طریق گاز فشرده برای صادرات استفاده می کنند و بازارها را جذب کرده  و در اختیار می گیرند.

پدیدار خاطرنشان کرد: این مهم در سایر محصولات عمده نفتی صادق است که کماکان در انحصار دولت و بدون خلق نوآوری ها است و بکار گیری انگیزه های نو در تولید و صادرات محصولات انرژی؛کشور را از بن بست فعلی خارج می کند .

وی گفت : عدم تنوع در محصولات صادراتی عظیم و دور ماندن  از فناوری ها به تضعیف صادرات گاز ایران دامن زده است و ما در ایران بر صادرات گاز طبیعی و شهری و پاره ای از محصولات پتروشیمی خام تمرکز کنیم در حالی که انواع گوناگونی از محصولات به ویژه در زمینه گاز که مورد تاکید هم بوده است، مورد استفاد واقع شده و بازارها را در اختیار گرفته اند.

وی عنوان کرد: در این ارتباط نیاز به دستیابی فناوری های جدید داریم که متاسفانه با انحصار طلبی دولتی و محدودیت های حاکم بر تحریم دولتی این امکان وجود ندارد.

پدیدار افزود: فروش خوب و مناسب محصولات انرژی صادراتی ایران منوط به تحرکات اقتصادی، اجرایی و نیز دیپلماتیک و برقراری روابط خوب با دیگر کشور ها به ویژه همسایگان است تا بتوان سهم کشور در بازار منطقه و قدرت اثر گذاری آن بر بازار را حفظ و از تضعیف آن جلوگیری کند .

وی اظهار کرد :صادرات محصولات انرژی ایران سهم بسیار کوچکی را در مقایسه با کشورهای حوزه خلیج فارس دارد، در حالی که می تواند با بهره گیری از توان بالقوه بخش خصوصی و اعطای اختیارات لازم  به این بخش از شرایط رکود یا توقف فعلی خارج شد.

وی خطاب به بخش دولت گفت :بیایید به بخش خصوصی توانمند و غیرت مند این حوزه که سال هاست در پستی ها و بلندی های نامتوازن اقتصادی کشور دست و پنجه نرم می کند، اعتماد کنید  و کشور را از سلطه ناموزون تفکر اقتصادی دولتی در حوزه انرژی رهایی بخشیم.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |