جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 153223 18:55 1400/06/16
«اقتصاد بدون نفت» با بستن شیر نفت میسر نمی‌شود

«اقتصاد بدون نفت» با بستن شیر نفت میسر نمی‌شود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
«اقتصاد بدون نفت» با بستن شیر نفت میسر نمی‌شود

«اقتصاد بدون نفت» با بستن شیر نفت میسر نمی‌شود

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

اقتصاد بدون نفت با بستن شیر نفت میسر نمی شود باید سیاست‌های مالی‌مان را به گونه‌ای تنظیم کنیم که فرارهای مالیاتی رصد گردد و بخش های تولید ثروت را از معافیت های مالیاتی بسیار بالا برخوردار کنیم که تولید رشد کند اما نفت را تا میتوانیم استخراج نماییم. چرا که با توجه به سیاستی که کشورهایی مثل روسیه، امریکا، نروژ،عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس در سبقت از هم دیگر در تولید نفت دارند، باید همین سیاست را در تولید نفت انجام دهیم و ثروت ملی از فروش نفت را در بخش‌های مولد که اقتصاد کشور را رشد می‌دهند به کار ببریم با این عملکرد می توانیم اقتصاد بدون نفت را توسعه بخشیم .

سیدمهدی حسینی، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: مشکلات معلول یکسری اصول اساسی است که در بخش اقتصاد کشور وجود دارد و مادامی که نخواهیم به این مشکلات بپردازیم و ساختار را صاحب تئوری و فکر بکنیم، کماکان این معلول ها را خواهیم داشت . اگر بخواهیم به مسائل زیرساخت اقتصاد کشور بپردازیم متاسفانه اقتصاد کشور ما فاقد هرگونه تئوری است.

 وی تصریح کرد: امروزه اقتصادهای جهانی به هر حال به تئوری‌های مختلفی، پایبندی دارند و بر اساس آنها مسیر زندگی و کار اقتصادی خودشان را انجام می دهند. کشورهای صنعتی و کشورهای غربی و اصولاً کشورهایی که امروز نمونه کشور پیشرفته هستند، بازار آزاد را دارند و جریانات انحصار و مغایر با اقتصاد بازار آزاد را مانیتور و کنترل می کنند .

وی تصریح کرد:  بنابراین امروزه اقتصادهای دنیا اگر حرکت موفقی دارند، دارای تئوری هستند و بر مبنای این بازار، دولت‌ها در این حرکت، کمترین دخالت را دارند و در اصل رقابت، دامپینگی صورت نگرفته، انحصاری بوجود نیامده و البته مبانی سرمایه گذاری بر اساس بهترین راندمان ها و بهترین راه های بازگشت سرمایه شکل گرفته است.

وی در ادامه بیان کرد: تئوری دیگر، تئوری اقتصادهای متمرکز است که اصولاً دولت‌ها در آن دخالت دارند که بهترین و مهمترین نمونه آن را سوسیالیسم شوروی سابق می توان اشاره کرد که همه چیز دولتی بوده و کشورهای کمونیستی دنبال روی این جریان بودند و مبانی آنها هنوز هم در کشورهایی چون کره شمالی جریان دارد .

حسینی ادامه داد: کشورهای توسعه یافته با ایجاد الگوهایی که با ویژگی‌های کشور خود سازگاری دارد نقشه راه را درست می کنند، نمونه کشور موفق در اقتصاد که مسلمان نیز هست کشور مالزی است و در دهه هشتاد خاطرم هست که شرکت پتروناس در آن دوره دولت مالزی رابطه ای مشخص با این شرکت ایجاد کرد و امروز شاهد هستیم که در یک ارتباط تنظیم شده، این شرکت نفتی معمولی به یک شرکت بزرگ بین المللی تبدیل شده است این یک الگوی موفق است که می توانستیم به آن استناد کنیم .

وی خاطرنشان کرد: اینکه اقتصاد نفتی در کشور آثار ناخوشایندی برای جامعه ایجاد کرده یا نه، معتقدم که در بخش تولید ثروت از نفت خصوصاً فراورده‌های نفتی و پتروشیمی در مقایسه با قبل از انقلاب شرایط بهینه ای ایجاد کردیم، به طورمثال در صنایع پتروشیمی در حدود سه میلیون تن ظرفیت داشتیم و این ظرفیت امروزه به حدود ۵۰ میلیون تن رسیده است.

وی عنوان کرد: امروزه درکشورهای صنعتی با آنکه اقتصاد آنها بسیار بزرگ است اما درآمد نفتی اهمیت چندانی نداشته و دولت‌ها هم نمی خواهند خیلی دخالت داشته باشند و یک رابطه حقوق مالکانه به اضافه مالیات را تعریف کرده اند، یعنی اگر کسی قرار است که نفتی را کشف کند و سرمایه‌گذاری بکند و توسعه بدهد و تولید بکند، باید یک حقوق مالکانه که از کل تولید بدست می آید.

وی خاطرنشان کرد: چشم انداز فروش نفت ایران را می‌توان در سه بازه زمانی پیش‌بینی کرد، در بازه زمانی کوتاه مدت در صورت رفع تحریم‌ها پیش‌بینی بر این مبناست که ما با ظرفیت صادراتی حدود دو و نیم میلیون بشکه نفت و میعانات به بازار بین المللی باز خواهیم گشت .

وی ادامه داد:  البته برای بازگشت به این بازار موانعی نیز وجود دارد که یکی از این موانع، افزایش قیمت های نفتی خواهد بود و این افزایش قیمت رقابت را برای ما دشوار خواهد کرد. مانع دیگر این است که بازارهایی که در طول دوران تحریم از دست داده ایم بتوانیم مجدد بازاریابی کرده و فضای فروش ایجاد کنیم که در هر صورت مسیر دشوار خواهد بود .

اتفاق مهم دیگری که می‌افتد جایگاه ما در اوپک بهتر می‌شود و از شرایط فعلی که در مقام چهارم و پنجم هستیم می توانیم به مقام های دوم و سوم ارتقا بیابیم اما با این حال رهبری با عربستان خواهد بود، در هر صورت اگر بخواهیم در یک بازه پنج الی شش ساله و با امکان رسیدن به ظرفیت ۶ میلیون بشکه نفت در روز و جذب سرمایه و فناوری ها می توان پیش بینی کرد که به حدود ۵ الی ۶ میلیون بشکه ظرفیت و نزدیک به ۴ میلیون بشکه صادرات نفت برسیم .

ولی در بازه زمانی ۲۰ ساله با خطرات بیشتری روبرو هستیم، این خطرات، توسعه انرژی های تجدیدپذیر در دنیا هستند که با توجه به آلودگی محیط زیست و پدیده گرمایش زمین به دنبال حذف سوخت های فسیلی و جایگزینی آن با منابع تجدید پذیر هستند .

وی در پایان بیان داشت: در هر صورت منابع دیگری هم در طی ۲۰ سال آینده مسلماً جایگزین سوخت های فسیلی خواهد شد و فروش نفت را به صفر دلار خواهد رساند و این از مخاطراتی است که باید بدان توجه کنیم و با توسعه تکنولوژی و راندمان های صنعتی تقاضاهایی را برای استخراج نفت کشور پیدا کنیم .



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |