جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 12061 15:42 1394/02/05
از امر به معروف دولت تا منکرات اقتصاد

از امر به معروف دولت تا منکرات اقتصاد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
از امر به معروف دولت تا منکرات اقتصاد

از امر به معروف دولت تا منکرات اقتصاد

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مهدی کساییان

هر دوره ۸ ساله که از ریاست جمهوری ایران می گذرد و به قولی سیستم تغییر می کند ادبیات جدیدی در نظام نمایان می شود. طرز فکر ها، روش ها ، رویه ها،  اخلاق ها و خیلی چیزهای جدید که برای هر رئیس جمهوری در پایان کار موجب به یادگار ماندن لقبی برای او می شود .

با آمدن ریاست جمهور مردمی و اعتدالگرا جناب آقای حسن روحانی بار دیگر شاهد یک ادبیات متفاوت و البته آشنا هستیم ادبیاتی که تلفیقی از دولت های ماقبل خود است.  انسان به ذات طالب زیبایی است و به همین جهت زیبایی را دوست دارد و معمولا تعریف از مناطق زیبا بسیار جذابتر از دیدن آنهاست هر چند که شنیدن کی بود مانند دیدن. مدتی است که جناب آقای روحانی عبارت و اصطلاح جدیدی را به کار می برند که همان بحث معروف امر به معروف و نهی از منکر است بحثی که با توجه به ماهیتش هم عوام از آن استقبال کردند هم کارشناسان و تحلیلگران اهل فن .

بسیار خوشبختیم و خوشحالیم که رئیس جمهور ما می داند که بزرگترین منکر فعلی جامعه  فقر، بیکاری و فساد است و بزرگترین معروف ، توسعه اقتصادی و البته بسیار خوشحالیم و بر خود می بالیم که با اعتماد به دولت خود و اعتماد به کسانی که به ایشان رای داده اند با قدرت و استوار این معروف و منکر را معرفی می کند و البته امیدواریم که در عمل هم از آن دفاع کند.

بسیاری از تحلیل گران و اقتصادان های ایران بعد از سخنان  چندی پیش جناب آقای روحانی منتظر بودند تا ببینند این تفکر و نگرش جدیدی که به اقتصاد کشور وارد شده است چه آینده ای را ترسیم می کند انتظاری که البته هنوز نقشه راهی برای آن نگاشته نشده است که بتوان بر روی آن قضاوت کرد.

ریاست محترم جمهور اما مطمئناً بهتر از هر شخص دیگری می دانند که وضعیت اقتصادی ایران با توجه به تحریم ها چندان جذاب نیست و امید اقتصادی در مردم بیشتر بدل به بیم اقتصادی شده است مردمی که بیش از هر چیز دل به برنامه های اقتصادی دولت بسته اند البته آنها از شما معجزه نمی خواهند چون هر کاردانی می داند که در وضعیت ناجوانمردانه تحریم های فعلی نمی توان به یک باره ورق را برگرداند اما همه منتظر یک برنامه مدون و شدنی از تغییر وضع اقتصادی جامعه هستند.

البته تلاش های بسیار زیادی از جانب دولت تدبیر و امید مخصوصاً در حوزه تورم انجام شده است که بسیار قابل تقدیر است اما مهم تر از تورم مساله بیم و امید اقتصادی و سرمایه گذاری است.

متاسفانه بیش از آنچه که می باید دید اینکه چشم انداز اقتصادی کشور هم اکنون با سیاست پیوند زده شده و تمام اقتصاد ما به صورت ناخود آگاه به مذاکرات و توافق و نتیجه آن گره خورده است . به باور نگارنده این راه بسیار تاثیر گذار است اما مگر نه این است که بدون مذاکرات هم باید چرخ اقتصاد ما بچرخد؟

اینجا مشکلی را مطرح می کنم که شاید تا بحال خیلی مورد بررسی قرار نگرفته است. بازار ما مشتی است نمونه خروار اقتصاد ما و مردم ما هم اهرمی هستند برای روشن کردن موتور اقتصاد کشور پس باید توجه ویژه ای به این دو مقوله کرد و کمک کسانی را می طلبد که می توانند برای برون رفت از این وضعیت کمک بسیار فزاینده ای نمایند.

متاسفانه اقتصاد و چرخه پول به جهت بیم های فراوان از بابت گره خوردن اقتصاد به سیاست (مذاکرات و نتیجه آن) دچار مشکل و بیماری شده است  و اکنون متاسفانه شاهد رخوت اقتصادی و پولی در کشور هستیم. بدین صورت که آنها که پول دارند سرمایه خود را به گردش در نمی آورند و آنها هم که ندارند تکلیفشان مشخص است چون سرمایه ای نیست تا با آن به میدان بیایند. ترس و بیم از اینکه نکند سرمایه گذاری کنیم در این وضعیت بازار و اقتصاد و در نهایت شکست بخوریم. نکند سرمایه گذاری کنیم و تحریم ها برداشته نشود، نکند که سرمایه گذاری کنیم و کپی تولید ما را از چین بیاورند و خیلی نکند های دیگر که سبب می شود سرمایه گذاران به کم و کاست سود بانکی و نگه داری سرمایه در گاوصندوق ها و تبدیل به کالاهای لوکس بسازند اما تن به سرمایه گذاری ندهند.

خوشبختانه رییس کابینه دولت تدبیر و امید تا این جای کار نشان داده که استاد سخنوری است درد مردم را می داند و با نگاه به درد آنها سخن میگوید. ذات انسان هم طالب زیبایی است که سخنان زیبای ریاست محترم جمهور را همچون سخنی می داند که چون از دل بر آید لاجرم بر دل نشیند. پس تدبیر و امید اراده ای قوی تر برای اینکه بیم سرمایه گذاری را بدل به امید سرمایه گذاری نماید از خون نشان دهد.

در بازار سرمایه که نماد اقتصاد کشور می باشد متاسفانه به جهت همین سیاست و همین نگرش وضعیت قرمز و نه چندان رضایت بخشی را دنبال می کند که در تاریخ این بازار کم سابقه می باشد . جایی که مردم فقط با چند روز مثبت بودن و سبز بودن نماگرها و شاخص های قیمتی سریع به آن اعتماد می کنند و سرمایه های خود را در آن خرج می کنند نمونه ای از وضعیت سرمایه گذاری در کشور است.

به عنوان مثال بازار بورس که علی رغم تمام صحبت های دولت مردان هیچ حمایتی از آن صورت نگرفت می تواند لااقل با تکیه بر تجربه وضعیت اقتصاد و سرمایه گذاری در بازار می تواند با حمایت همه جانبه دولت مسیر  ورود سرمایه های سرگردان به بازار سرمایه و به تبع آن تغییر وضعیت معیشت و اقتصادی مردم باشد .حمایتی که بتوان به آن پشت گرم کرد و امر به معروف به گفته رییس جمهور را با رویکردهای آن ساخت اما بدانیم که این حمایت جز با برنامه های مدون دولت میسر نخواهد شد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |