جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 122183 18:32 1399/09/09
استفاده صحیح از آمار «شاه‌کلید» مدیریت مصرف بنزین در پساکرونا

استفاده صحیح از آمار «شاه‌کلید» مدیریت مصرف بنزین در پساکرونا

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
استفاده صحیح از آمار «شاه‌کلید» مدیریت مصرف بنزین در پساکرونا

استفاده صحیح از آمار «شاه‌کلید» مدیریت مصرف بنزین در پساکرونا

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

علی قنادی اسلامی-کارشناس آب و انرژی-با توجه به کاهش سفرها و رکود اقتصادی به دلیل کرونا، مصرف انرژی نیز در دنیا کاهش قابل ملاحظه ای یافته است.

یکی از حامل های انرژی بسیار مهم در دنیا بنزین است که در کشوری همچون آمریکا با داشتن حدود پنج درصد جمعیت جهان،  تقریبا نزدیک به نصف مصرف کل بنزین دنیا را مصرف می کند.( حدودا بیست میلیون بشکه، بنزین مصرفی روزانه در دنیاست. آمار 2016eia)

 تقریبا دغدغه همه دست اندرکاران مرتبط با  حوزه سوخت و انرژی؛ مدیریت بهینه حامل های انرژی مخصوصا بنزین است. در کشور ما نیز این دغدغه از سال های گذشته وجود داشته است و در حال حاضر به دلیل شیوع بیماری کرونا، مصرف بنزین نسبتا کاهش پیدا کرده است ولی به طور حتم به خاطر فرهنگ خاصی که از نقطه نظر اجتماعی- اقتصادی در بين مردم کشور ما  وجود دارد، تمایل به مسافرت در کشور در دوران پساکرونا و حتی با شنيدن اخبار مثبت در خصوص ورود واکسن کرونا به کشور طی ماه های آینده، افزایش قابل ملاحظه ای پیدا می کند و متعاقب آن مصرف بنزین به طور چشم گیری افزایش خواهد یافت.

در سال های گذشته کارشناسان مختلف با ارائه آمارهایی در این خصوص و مقایسه با کشورهای اروپایی از نظر مصرف، سعی در فرهنگ سازی برای استفاده از دوچرخه یا وسایل حمل و نقل عمومی در جهت كاهش مصرف بنزين کرده اند. از جمله این آمارها؛ می توان به مقایسه مصرف میزان هر خودرو در روز، در مقایسه با کشور آلمان اشاره کرد که از لحاظ جمعتی تقریبا با کشور ما یکسان است. از ایرادات اساسی به استفاده از برخي از این آمارها؛ علیرغم صحیح بودن آمار، غلط انداز بودن آن و نشان دادن راه غیر اصولی و بسیار ناقص و غیر قابل اجرا بودن آن است. برای مثال اگر مقایسه ای بین کشور ایران و آلمان صورت گیرد، مشخص می شود که در کشوری همچون آلمان تعداد خودروهای شخصی مورد استفاده بیش از چند برابر تعداد خوردوهای شخصی در کشور ما است. اولین چیزی که این آمار به ما می گوید این است که هر خودرو در آلمان تقريبا فقط مورد استفاده برای یک نفر بوده در حالی که هر خودرو در ایران می تواند مورد استفاده بیشتر از سه نفر از اعضای یک خانواده قرار گیرد. به عبارت دیگر، میزان پیمایش این خودرو برای این سه نفر بیش از میزان پیمایش یک خودرو در آلمان برای پیمایش یک نفر است. در نتیجه مصرف سوخت این خودرو عملا بسیار بیشتر از مصرف آن برای یک خودرو در یک خانواده آلمانی است که فقط یک نفر از آن استفاده می کند. مخلص کلام اینکه در مصرف بنزین برای یک خودرو علاوه برای میزان پیمایش آن، به پارامترهایی همچون کیفیت سوخت، کیفیت خودرو و نیز کیفیت جاده ای که در آن رانندگی می کنیم بستگی زیادی دارد. اگر تعداد خودروهای شخصی مورد استفاده در کشور مورد مثال ما یعنی آلمان را در میزان مسافت های طی شده در مدت زمان مشخصی ضرب کنیم، عدد حاصله بسیار بالاتر از همین حاصلضرب در ایران می شود؛ به عبارت دیگر میزان استفاده از اتومبیل شخصی در آلمان بسیار بیشتر از کشور ما است، ولی از آمارهای اعلامی به دلیل تاثیر ندادن تعداد خودروها، نتیجه اشتباهی متصور می شود . اين نحوه ارائه آمار در خصوص ميزان مصرف بنزين و مقايسه آن با برخي كشورهاي توسعه يافته، به دليل اينكه فقط گروه هدف آن، مردم عادي بوده كه در واقع نقش چنداني در ميزان مصرف مفيد و واقعي را نداشته و به دليل كيفيت پايين تكنولوژي (در توليد خودرو، كيفيت سوخت و نيز جاده) ناخواسته مصرف بالايي به آنها تحميل مي شود.( با پرداخت هزينه ای به مراتب بیشتر از میزانی که از خودرو استفاده کرده اند) در اينجا بايد به اين نكته اشاره كنيم كه در بحث آماري ما با دو شاخص كليدي و مهم مواجه هستيم. اول؛ استفاده از آمار صحيح و دوم استفاده صحيح و مناسب از آمار.

 متاسفانه به دليل نامناسب بودن نحوه استفاده صحيح از آمار، عليرغم ارائه آمار صحيح، به جاي حصول كارايي و نتیجه  مثبت در جهت كاهش مصرف بنزين، ايجاد آدرس غلط كرده كه در عمل نتیجه مثبتی حاصل نمی گردد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |