پنج شنبه 30 فروردین، 1403

کدخبر: 8264 16:07 1393/10/03
آغاز رونق اقتصادی یا ذوق زدگی پیشگیرانه؟

آغاز رونق اقتصادی یا ذوق زدگی پیشگیرانه؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
آغاز رونق اقتصادی یا ذوق زدگی پیشگیرانه؟

آغاز رونق اقتصادی یا ذوق زدگی پیشگیرانه؟

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

رضا امامی-رییس جمهور روحانی در ورزشگاه آزادی شهر بیرجند خطاب به مردم از موفقیت 16 ماهه دولت خود برای کاهش تورم 40 درصدی به ارث رسیده

از دولت احمدی نژاد به تورم 17 درصدی در پایان آبان ماه امسال خبر داده است.وی در عین حال با استناد به آمار جدید بانک مرکزی، از رشد اقتصادی 4 درصدی اقتصاد ایران در نیمه نخست امسال خبر داده و از آن به عنوان خروج اقتصاد از رکود تعبیر کرده و نشانه "آغاز رونق اقتصادی" در کشور دانسته است.
آمارهای مسرت بخش رییس جمهور از اوضاع اقتصادی کشور در حالی است که روز چهار شنبه نرخ هر اسکناس دلار امریکا در بازار آزاد پایتخت نرخ 3600 تومان را تجربه کرد.رخدادی که به تبع انتظار برای کاهش درآمدهای نفتی کشور و از سویی دیگر تقویت دلار در برابر سایر ارزهای معتبر دنیا به افت هر چه بیشتر ارزش ریال انجامیده است.
تازه ترین گزارش های دریافتی از بانک مرکزی نشان می دهند ، بر اساس داده‌های حاصل از منابع آماری و برآوردهای مقدماتی در خصوص توليد ناخالص داخلی كشور، نتايج اوليه نشان دهنده آن است كه در نيمه نخست سال ۹۳، توليد ناخالص داخلی از حدود ۹۸۳ هزار ميليارد ريال در نيمه نخست سال ۹۲ به ۱۰۲۲۸۰۸ ميليارد ريال در نيمه نخست سال جاری افزايش يافته است.این درحالی است که رشد تولید ناخالص داخلی ایران به قیمت پایه در نیمه دوم سال گذشته منفی ۲.۴ درصد بود.
بر اساس این گزارش،بخش کشاورزی تنها بخش عمده اقتصادی ایران است که میزان رشد اقتصادی آن کندتر شده است. رشد تولید ناخالص داخلی در بخش کشاورزی ایران طی نیمه اول سال گذشته ۶.۹ درصد بود، اما در سال جاری به ۳.۲ درصد رسیده است.در همین حال ارزش افزوده بخش نفت از منفی ۱۳.۵ درصد به مثبت ۹.۲ درصد، گروه صنایع و معادن از منفی ۶.۳ درصد به مثبت ۷.۲ درصد و بخش خدمات از منفی یک درصد به مثبت ۲.۵ درصد رسیده است.با این حال بر اساس داده های بانک مرکزی، آهنگ رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سه ماهه دوم سال جاری نسبت به سه ماهه اول کندتر بوده است.
تولید ناخالص داخلی ایران در فصل بهار رشدی ۴.۶ درصدی و در تابستان رشدی ۳.۷ درصدی داشته است.در این میان، نفت سهمی ۱۷ درصدی، معادن ۲۰ درصدی، کشاورزی ۱۳ درصدی و خدمات ، سهمی ۵۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور داشته اند.در بررسی رشد ارزش افزوده بخش‌های مختلف این نکته حائز اهمیت است که تمامی گروه‌های عمده اقتصادی در استمرار روند فصل اول سال جاری، در سه ماهه دوم سال جاری از رشد مثبت برخوردار بوده‌اند.
برآورد رشد چهار درصدی برای نیمه اول سال جاری در حالی است که بنا به ارزیابی صندوق بین‌المللی پول، رشد اقتصادی ایران برای سال ۲۰۱۴ که تا چند روز دیگر به پایان می رسد، حدود ۱.۵ درصد خواهد بود.گرچه اقتصاد ایران از 3 سال اخیر تا کنون اندکی بزرگ‌تر شده اما بر اساس برآورد بانک مرکزی، اقتصاد ایران در دو سال گذشته مجموعا ۸.۷ درصد کوچک‌تر شده است. تولید ناخالص داخلی ایران در سال گذشته منفی ۱.۹ درصد و سال قبل آن منفی ۶.۸ درصد بود.با این حال افت ۵۰ درصدی قیمت نفت در پاییز امسال بطور حتم بر تولید ناخالص داخلی ایران در سه ماهه سوم و چهارم امسال تاثیر گذار خواهد بود. به گزارش جهان اقتصادآژانس بین‌المللی انرژی، ایران در پاییز سال جاری روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام صادر کرده است.
محمد میر حسینی کارشناس ارشد بازار سرمایه در این باره می گوید:گرچه بررسی همزمان رشد اقتصادی و تورم جامعه نیاز به کار کارشناسی مفصل و پیچیده ای دارد اما به هر حال باید پذیرفت که اعلام نرخ رشد اقتصادی 4 درصدی در نیمه نخست امسال به نوعی توجیه عملکرد دولت تدبیر و امید برای بازتاب موفقیت ها در جامعه است.
به گفته وی با خیز برداشتن قیمت دلار در بازار ازاد بطور حتم تورم فروکش کرده در اقتصاد ایران دوباره روبه فزونی خواهد رفت.چراکه با کاهش درآمدهای ارزی از بابت کاهش حجمی نفت خام و همزمان با افزایش تورم جهانی ،همه تحلیل ها انتظارات تورمی را در اقتصاد پیش بینی خواهند کرد.
میر حسینی با بیان اینکه رشد اقتصادی صرفاً به معنای خروج اقتصاد از رکود نیست،عنوان کرد: با وجو.د امارهای مثبت بانک مرکزی و دولت اما هیچ یک از صاحبان صنایع و بنگاههای اقتصادی چنین فضایی را لمس نمی کنند.
گرچه آمار و ارقام همواره یکی از ابزارهای کارآمد برای سیاست مداران کشور بوده اما به هر حال باید پذیرفت در شش ماهه نخست امسال به لحاظ کنترل تورم و تثبیت قیمت ها در بازار ارز و کالا ، شرایط تورمی شدیدی احساس نشد.
وی افزود:اغلب اقتصاد دانان در دوره های مختلف همواره تورم 15 تا 16 درصدی اقتصاد ایران را به عنوان پایین ترین تورم قابل دسترس پیش بینی می کنند و این در حالی است که برای شکسته شدن این تورم به ارقام کوچکتر نمی توان با سرعت همیشگی آنرا کاهش داد.
با توجه به افزایش نرخ دلار و کاهش درآمد های نفتی دولت از بابت کاهش 50 درصدی قیمت ها در بازار های جهانی می توان انتظار داشت که دولت برای سال اینده ناگزیر از بودجه ای بر پایه سیاست های مالی انقباضی باشد.از این رو می توان انتظار داشت که در صورت عدم توافق هسته ای و بلوکه شدن درآمدهای ارزی کشور همچنان در سال اینده نیز با رکود تورمی در اقتصاد ایران مواجه باشیم.
میرحسینی وضعیت بازار سرمایه به تبع رکود تورمی اقتصاد ایران را با یک دوره فرسایشی آرام پیش بینی کرد و افزود:نمی توان در شرایطی که صنایع بزرگ بازار سرمایه از جمله پتروشیمی ها و فلزات اساسی به حاشیه رفته اند ، انتظار بالارفتن نماگرهای بورسی را داشت.بودجه های براوردی شرکت ها به تردیج با رویکردی احتیاطی به بازار اعلام خواهد شد و در این بین برخی صنایع که به لحاظ نسبت قیمت بر درآمدی پایین و کاهش قیمت نفت می توانند منتفع شوند با رشد سودآوری روبرو می شوند.

مشروح سخنان رئیس جمهور بدین شرح است:
حجت الاسلام حسن روحانی روز چهارشنبه با حضور در ورزشگاه آزادی بیرجند و در جمع مردم با بیان اینکه در آغاز فعالیت دولت یازدهم شاهد تورم بالای ۴۰ درصد بودیم، گفت: خوشبختانه با اقدامات انجام شده و با گذشت ۱۶ ماه از عمر دولت توانسته ایم تورم را به ۱۷درصد برسانیم.
امیدوارم همه ما بتوانیم از برکات این ماه که ماه ولادت و وحدت است بهره مند شویم و استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه بنده در سفر چند ماه گذشته خود به خراسان رضوی خبر خروج از رکود کشور را به مردم اعلام کرده ام، افزود: ما از آغاز این دولت با دو معضل بزرگ تورم و رکود مواجه بودیم و لازم بود که این دو مشکل را از پیش پای مردم برداریم.

رئیس قوه مجریه با اشاره به مسئله تورم ادامه داد: از ابتدای آغاز فعالیت دولت یازدهم تورم بالای ۴۰ درصد بود که در این میان لازم بود با کمک مردم و با همت مسئولان قدم به قدم تورم را کاهش دهیم، در این مسیر با گذشت ۱۶ ماه از عمر دولت یازدهم توانستیم با تدابیر اندیشیده شده و اقدامات انجام شده تورم را به ۱۷ درصد برسانیم.

روحانی با اشاره به مسئله رکود به عنوان دومین معضلی که دولت یازدهم با آن روبرو بود، تاکید کرد: در سال های گذشته رشد اقتصادی ما منفی بوده یعنی نه تنها حرکتی رو به جلو نداشتیم بلکه پس رفت نیز داشتیم.

وی افزود: طبق اعلام رسمی بانک مرکزی میزان رشد اقتصادی ما در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به سه ماهه سال حدود ۴ درصد بوده است در حالیکه ما دو سال گذشته را با رشد منفی سپری کردیم.

رئیس جمهور تصریح کرد: ما در سه ماه ابتدای سال جاری دارای رشد اقتصادی بودیم که به معنای خارج شدن از رکود و آغاز رونق و شکوفایی و حرکت رو به جلو بود و امروز افتخار داریم در خراسان جنوبی به ملت ایران اعلام کنیم که با توجه به آمار شب گذشته بانک مرکزی در سه ماه دوم سال جاری نیز رشد اقتصادی ما مثبت بوده است.

روحانی ادامه داد: ما مجموعا در ۶ ماه ابتدای سال دارای رشد اقتصادی ۴ درصد بودیم این در حالی است که رشد اقتصادی ما در سال ۹۱ منفی ۶.۸ درصد و در سال ۹۲ کمتر از منفی ۲ درصد بوده است.

وی گفت: وقتی کشوری ۶ ماه را با رشد اقتصادی سپری می کند به معنای آغاز رونق اقتصادی است که ما نیز آن را محقق کردیم.

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تمام پیشرفت کشور در این ۱۶ ماه به دست توانمند شما مردم ایران انجام شده است و ما به دنبال آن هستیم تا اهداف، مطالبات و نظرات شما را با کمک، همت و هدایت خود مردم به پیش بریم.

وی افزود: آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد ما در زمینه نفت و گاز، پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای داشته‌ایم. همچنین در زمینه خدمات دارای پیشرفت هستیم و در حوزه کشاورزی حرکت‌های رو به جلویی داشتیم و حتی در بخش مسکن که حرکتی نداشتیم الحمدالله امسال پس از گذشت ۶ ماه حرکت در حوزه ساخت و ساز به برکت بودجه‌های عمرانی که امسال اختصاص دادیم آغاز شده است.

رئیس‌جمهور ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون نسبت به ۹ ماهی که گذشته است برای بودجه عمرانی استان‌ها ۹۴ درصد معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده‌ایم که در تاریخ سال‌های گذشته بی‌سابقه بوده است.

روحانی با بیان اینکه ما در حوزه نفت و گاز رشد بسیار خوبی داشتیم گفت: تولید روزانه گاز کشور تا پایان سال جاری به ۱۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید. همچنین در حوزه نفت گرچه شرایط توطئه نفتی قیمت نفت را کاهش داده اما با همت شما مردم از این مرحله عبور خواهیم کرد و قیمت نفت هم به صورت فعلی باقی نخواهد ماند و هرچقدر هم که توطئه کنند افق ملت ما روشن است و مردم پیروز تمام صحنه‌ها خواهند بود که تنها شرط این پیروزی حفظ امید، وحدت و انسجام و یکپارچگی است.

وی افزود: ما باید در مسائل جزئی اختلافات را کنار بگذاریم زیرا ما اهل یک کشور و زیر پرچم جمهوری اسلامی ایران هستیم و زیر خیمه ایران زندگی می‌کنیم و به قانون اساسی‌مان، به رهبری‌مان و به وحدتمان پایبندیم.

رئیس قوه مجریه ادامه داد: این جناح و آن جناح، راست و چپ و این سمت و آن سمت، این مذهب و آن مذهب، این دین و آن دین معنا ندارد زیرا افتخار تمام ما این است که مسلمان و ایرانی هستیم.

روحانی با بیان اینکه وحدت، اتحاد و برادریمان را باید حفظ کنیم، تصریح کرد: نباید لکه‌های سیاه گذشته را نگه داریم، باید اجازه دهیم آفتاب اسلام و اخوت این لکه سیاه را بزداید، مدام به آن لکه سیاه اشاره نکنیم بلکه باید به سفیدی دل پاک این ملت افتخار کنیم.

وی افزود: ملت بداند دولت در زمینه نفت و گاز، آب، محیط زیست، کشاورزی، گردشگری، فرهنگ، دانش و علم، اقتصاد دانش‌بنیان، و پیشبرد سیاست خارجی و به کرسی نشاندن حقوق ملت ایران هرگز از حرکت باز نخواهد ایستاد.

رئیس قوه مجریه تاکید کرد: دولت یازدهم پس از ۱۶ ماه امروز افتخار می‌کند که در ایران هیچ‌کس نیست که زیر پوشش بیمه درمانی قرار نگرفته باشد و این افتخاری است که برای نخستین‌بار توسط دولت یازدهم و همت شما مردم عملیاتی و اجرا شد.

روحانی گفت: ما در حوزه امنیت غذایی و اقشار کم‌درآمد و محروم و کسانی که زیر پوشش کمیته امداد هستند، اهدای سبد کالای غذایی را امسال و سال آینده هم ادامه خواهیم داد.

وی با اشاره به اقدامات دولت در حوزه سلامت و کاهش هزینه‌های مردم اظهار داشت: ما طرح تحول سلامت را به کمک شما مردم ادامه خواهیم داد.

رئیس‌جمهور به برنامه‌های در نظر گرفته شده دولت برای استان خراسان جنوبی در حوزه‌های مختلف اشاره کرد و گفت: شاید کمبود آب در این استان به چشم بخورد اما فرهنگ، ادب و اخلاق فراوان است.

روحانی افزود: تمام پروژه‌های عمرانی استان خراسان جنوبی که امکان اتمام آنها تا پایان سال جاری و ۹۴ و حتی ۹۵ وجود داشته باشد انجام خواهند شد و در همین زمینه نیز سد فرخی‌قائم به زودی و سد سیاهو در سال ۹۴ به بهره‌برداری خواهند رسید همچنین مجتمع آبرسانی روستایی در این استان که ۲۵ هزار نفر را پوشش می‌دهد تا پایان سال ۹۴ اجرایی و عملیاتی خواهد شد.

وی با بیان اینکه پروژه تصفیه‌خانه آب شرب بیرجند در چند ماه آینده عملیاتی می شود، گفت: طرح انتقال آب با لوله‌گذاری به طول ۶۰۰ کیلومتر در بخش کشاورزی تا پایان سال ۹۴ عملیاتی خواهد شد.

رئیس قوه مجریه همچنین با اشاره به طرح‌های مربوط به حوزه کشاورزی بیان کرد: طرح‌های آبخیزداری و همچنین ۸ طرح گلخانه‌ای و ۱۸ طرح دامپروری با توجه به توان مالی دولت نیز تا پایان سال ۹۴ عملیاتی خواهد شد.

روحانی با بیان اینکه راه‌های مواصلاتی یکی از مشکلات مردم این استان است، افزود: حدود ۱۰۰ کیلومتر از راه‌های مواصلاتی اصلی استان خراسان جنوبی در سال‌های ۹۴ و ۹۵ به بزرگراه تبدیل خواهد شد.

وی با اشاره به مسئله راه‌آهن تصریح کرد: اینکه طرح راه‌آهن باید در استان خراسان جنوبی اجرایی و عملیاتی شود مورد نظر هیات دولت بوده، ما اهمیت این استان را از نظر راه‌آهن کاملا درک می‌کنیم و تمام طرح‌های راه‌آهن از دید این دولت کاملا مصوب است، در بودجه سال آینده هم ردیف بودجه و هم ۱۰ میلیارد تومان بودجه برای مطالعه و ایجاد راه‌آهن برای این استان در نظر گرفته‌ایم.

رئیس‌جمهور گفت: دولت با تمام همت طرح راه‌آهن این استان را پیگیری می‌کند تا بیرجند و استان خراسان جنوبی به راه‌آهن سراسری متصل شوند، تمام تلاش خود را برای مطالعه و فراهم آوردن فاینانس انجام خواهیم داد و تمام این اقدامات نیز به اطلاع شما مردم می‌رسد.

روحانی با بیان اینکه دولت در زمینه صنعت و معدن برنامه‌ریزی‌های خوبی برای این استان انجام داده است، افزود: برخی از کارخانه‌ها و مراکز تولیدی در این استان به دلیل مشکلات مالی و سرمایه در گردش به طور کامل فعالیت نمی‌کنند و از تمام ظرفیت‌ها به خوبی استفاده نمی‌شود که این مساله با حضور رئیس‌کل بانک مرکزی در تهران مورد بررسی قرار گرفت و در پی آن حدود ۶۰ میلیارد تومان تسهیلات در اختیار مراکز تولیدی به عنوان سرمایه در گردش قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به مساله معادن در استان خراسان جنوبی گفت: این استان از نظر معادن دارای ظرفیت‌های زیادی است که ما توسعه این معادن از جمله ذغال سنگ را دنبال خواهیم کرد و طرح‌هایی در این زمینه نیز در جلسه شورای اداری این استان مطرح و مصوب خواهد شد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه در حوزه محیط زیست در خراسان جنوبی نیازمندیم که بیش از گذشته در کاشت بوته و مالش‌پاشی برنامه‌ریزی کنیم، اظهار داشت: دولت این طرح را امسال اجرایی خواهد کرد و با توجه به توان مالی در سال آینده ادامه خواهد داد.

روحانی تاکید کرد: در این سفر نیز منطقه ویژه اقتصادی بیرجند افتتاح و فعال می‌شود.

وی با اشاره به طرح‌های دولت در حوزه سلامت اظهار داشت: بیمارستان بیرجند با توجه به بودجه‌ای که دولت به آن اختصاص خواهد داد نیمه اول سال ۹۴ تکمیل خواهد شد. همچنین ۳ بیمارستان هم در این استان تکمیل شده اما متاسفانه نیروی انسانی مورد نیاز وجود ندارد که ما اعتبارات لازم را برای آن پیش‌بینی خواهیم کرد تا ظرف امسال و سال آینده این ۳ بیمارستان از نظر پرسنل و تجهیزات تکمیل شوند.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: در این سفر ۲۱ طرح و پروژه به تصویب دولت رسیده که این طرح‌ها در جلسه امشب شورای اداری استان اعلام خواهد شد، تمام این طرح‌ها نیز تا پایان سال ۹۵ عملیاتی و اجرایی می‌شود و دولت ۲۷۰ میلیارد تومان برای این طرح‌ها در نظر گرفته است.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |