جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 149335 19:13 1400/05/09
آشکار شدن نتایج عدم توجه به شکوفایی اقتصادی

آشکار شدن نتایج عدم توجه به شکوفایی اقتصادی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
آشکار شدن نتایج عدم توجه به شکوفایی اقتصادی

آشکار شدن نتایج عدم توجه به شکوفایی اقتصادی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

مهدی نظیفی- تحلیل‌گر اقتصادی - در قرن حاضر دولتها برای رشد و شکوفایی اقتصاد چاره‌ای جز روآوردن به نوآوریهای لحظه‌ای، توسل به تکنولوژیهای تولید جدید، برقراری شایسته سالاری و استعدادسالاری به روشهای نوین، توسل به گزینش نیروهای خلاق، طراح و نوآور که با تغییر شرایط  مانند بحران کرونایی میتوانند بسرعت محیط ‌کار و مسئولیتشان را به‌صورت متفاوتی برای ادامه فعالیت سازماندهی ‌کنند، ندارند. روشهای جدید شرکتهایی مانند اپل که مسیر رقابت در عصر جدید را به فعالین اقتصادی که به آینده خود بیشتر فکر میکنند، نشان ‌میدهد، میتواند الگویی برای ایجاد افکار جدید در این زمینه ها باشد. روشهای مانند اینکه امارات در برنامه توسعه‌ای گسترش فعالیت‌های اقتصادی، به ۱۰۰ هزار برنامه‌نویس و کارآفرین ویزای طلایی می‌دهد. دولت دبی تلاش دارد تا بهترین برنامه‌نویسان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی متخصص را به کار بگیرد و ۱۰۰۰ شرکت بزرگ دیجیتال طی پنج سال آینده راه‌اندازی کند. در این برنامه، شرکت‌هایی چون گوگل، آمازون، سیسکو، مایکروسافت و.. هم مشارکت خواهند داشت. همزمان با آن، مجلسیان ما طرحی تصویب می‌کنند که با محدودیت و مسدود شدن اینترنت، موجبات بیکار شدن هزاران برنامه‌نویس و....که برای فضای مجازی برنامه نویسی می‌کنند یا در بستر آن کار می‌کنند، را فراهم و آنها را به خارج از کشور می‌راند تا مشکلات تامین منابع انسانی امارات را حل کنند. دهه‌ها دور بودن ذهن دولتمردان از واقعیات دنیای امروز همراه با اشتباه در تعیین اولویتهای فوری کشور، موجبات فرار مغزها را فراهم می‌کند، کسی هم صدایش درنمی‌آید. مورد دیگری را که می‌توان اشاره کرد اینکه دولت امارات برای بارورسازی ابرها و ایجاد باران مصنوعی از روشهای جدیدی برای جایگزین روشهای قبلی استفاده می‌کند که خطرات کمتری برای محیط زیست دارد. در این روشها به ابرها توسط هواپیما شوک الکتریکی داده می‌شود. امارات یکی از اولین کشورها در حوزه خلیج فارس است که از این فناوری در ادامه برنامه «تلاش برای تأمین امنیت آب» که از دهه ۱۹۹۰ برای افزایش بارش باران در آن کشور در حال انجام است، برای تولید باران استفاده می‌کند و در کنار افزایش سرعت تولید آب‌شیرین‌کن‌های متعدد ایجاد شده در طول سواحل، توانسته علاوه بر حل مشکل بی‌آبی سرزمینی، خود را برای صادرات آب به دیگر کشورها آماده کند. مقایسه حیرت انگیز میزان سرمایه گذاری در آب‌شیرین‌کن‌های کمتر از انگشتان یک دست نصب شده در ایران با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، تفاوت دیدگاههای توسعه اقتصادی دولتمردان کشورها و نتایج بدست آمده از آنها را عیان می‌کند. موارد مشابه فوق در سایر کشورهای در حال توسعه فراوان است که می‌توان از آنها یاد کرد. اینکه از امارات گفتیم به این دلیل است که بیخ گوش ماست و شرایط آب و هوایی آن همیشه تاریخ، بسیار بدتر از ما بوده است.

از سوی دیگر شهرستانی عضو انجمن فولاد گفت: «سالها طول کشید تا بازار عراق به تسخیر شرکت‌های فولادی ایرانی درآمد و این شرکت‌ها توانستند با صادرات، ضرر و زیان انباشته خود را جبران و سهم عمده‌ای از نیاز ارزی کشور را تأمین کنند. متأسفانه تمام اندوخته سالها زحمت و مرارت صنایع فولادی در یک ماه اخیر به دلیل قطع برق و تعطیلی واحدهای تولیدی و عدم توان کارخانجات در تأمین نیاز مشتری خارجی دود شد و به هوا رفت. در خواب طولانی مدیران کشور، بازار فولاد ایران در عراق و اربیل دودستی تقدیم رقیب تشنه یعنی ترکیه شد. این شکست اقتصادی اگر بیشتر از شکست سیاسی و میدانی نباشد، هرگز کمتر از آن نخواهد بود». متاسفانه هنر بارز مدیران دولتی ما این شده که طبق استراتژی‌های رایج مدیران دولتی یعنی «کارتون رو انجام بدید، هر قانونی خواستید تصویب کنید، بعدش فقط به دروغ تکذیب کنید، یعنی فقط روی عدم آگاهی عوام باید حساب ویژه باز کنید» کار کنند و پاسخگو نباشند. درحالی که کسب رکوردهای جدیدی در افزایش مبتلایان و رسیدن تلفات کرونا به بالای ۳۰۰ نفر، بی‌اعتنایی مسئولان به مشکلات اساسی را مشابه بسیاری از موارد مشکلات معیشتی و اقتصادی، آشکار می‌کند و ایران با ۲٫۹ درصد واکسیناسیون پایین‌تر از زیمبابوه و گرجستان و جامائیکا و ونزوئلا جای گرفته، میرود که ویروس کرونا برای زمستان ایران رکوردهای جهانی آماده کند، بحران کرونا در سوی دیگر ماجرا، ناکارآمدی دیوان‌سالاری کشور را در حد فاجعه‌باری آشکار کرده که برغم شعارها و ادعاها، تا چه حد فشل و درعین حال زیاده‌گو و پرمدعاست. بحران کرونا می‌تواند درس بزرگی برای عقلای قوم باشد ولی نشانی از این نیست که مسئولان دولتی درسی از آن آموخته و تلاش یا برنامه‌ای جدید برای برای نوسازی واقعی و اصلاحات ساختاری داشته باشند. در حال حاضر ۲۳۲ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۱۷ شهر در وضعیت نارنجی، ۹۹ شهر در وضعیت زرد قرار دارند و تعداد مبتلایان به کرونا و میزان تلفات شیوع کرونا در خوشبینانه ترین حالت ۲.۵ برابر آمار رسمی کشور است. درهمان حال که تعداد قربانیان کرونا روزانه به ۳۲۲ نفر رسیده، مجلس انقلابی بی‌اعتنا به مشکلات اساسی کشور، پس از مصوبه شتابزده تحریم‌ها، طرح صیانت از فضای مجازی را تصویب می‌کند تا فاصله زیاد ذهن نمایندگان با واقعیات جامعه را نشان دهد.

واقعیت اینست که در برابر شرایط شکننده‌ی اقتصادی کشور و با وزرای احتمالی دولت جدید، به احتمال قوی بازار سهام تنها مقصد برای القای پیامی مثبت به جامعه خواهد بود. در کوتاه‌مدت بازار بورس با حمایت حقوقی‌های حکومتی روی خوش معاملات دستوری بازار را به جمعیت قابل‌توجه سهام‌داران حقیقی، نشان خواهد داد. هر چند دستکاری بازار بورس توسط بازارساز به دلیل نزدیک شدن به روز 14 مرداد و تحویل دولت شدیدا افزایش پیدا کرده است و به هر قیمتی شده می خواهند دولت دوازدهم، شاخص را هر چه بالاتر تحویل دهد ولی عوامل: نرخ پایین بهره بین‌بانکی، قیمت‌های جذاب سهام شرکتها، آغاز تغییر دولت، اجبار طرفین مذاکرات برجام برای توافق، رکوردهای جدید در نقدینگی و تورم، تثبیت سطوح قیمتی جدید در عین حال تمام نشدن انرژی انتظارات افزایشی در بازار ارزهای خارجی، افزایش اخیر قیمت سیمان و فلزات شرایطی را بوجود آورده اند که با خوشبینی محتاطانه در فضای مبهم بازار بورس، بزودی شاهد صعود شاخص کل به بالاتر از یک میلیون و چهارصدهزار واحد خواهیم بود که در صورت تثبیت و حفظ گارد صعودی شاخص، اهدافی در محدوده ۱٫۴۸۰٫۰۰۰ و ۱٫۵۳۵٫۰۰۰ را فتح خواهد کرد. کما اینکه در روز شنبه شاخص کل مرز یک میلیون و ۳۴۱ هزار واحد را رد کرد، شاخص هم‌وزن کانال ۴۰۰ هزار واحد را پس گرفت، شاخص فرابورس رشد چشمگیری را به نمایش گذاشت، شاخص قدرت خریداران حقیقی مثبت و بالای ۱.۱۸ بود یعنی به طور میانگین، به ازای هر ۱۴.۸ میلیون تومان فروش حقیقی، ۱۷.۵ میلیون تومان خرید حقیقی را داشتیم.

همچنین در بازار ارز، در شرایط نبود عرضه سنگین بازارساز بانک مرکزی، شکستهای پی‌درپی دولت در متوقف کردن شیوع کرونا و آمار بسیار پایین واکسیناسیون، توقف مذاکرات هسته‌ای، به تعویق افتادن زمان لغو تحریم‌ها، ناامیدی معامله‌گران از احیای توافق هسته‌ای، اخبار تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنعت نفت و فروش نفت ایران به چین، بروز دور جدید عملیات نظامی در خلیج فارس، امواج جدید تنشهای اجتماعی، همگی موجب هراس معامله‌گران و افزایش خریدهای احتیاطی ارز و طلا شده که می‌توانند موتور افزایش قیمت دلار را در بازار روشن نگه دارند. پس از چهارمین افزایش پیاپی دلار و سکه در هفته قبل اسکناس آمریکایی قصد دارد در کانال 26 هزار تومان پیشروی کند. سکه امامی هم به پیشروی در کانال 11 میلیون تومان ادامه می‌دهد. اینها نشانه‌های محکمی برای وجود انتظارات تورمی در جامعه و انتظارات افزایشی در بازارهاست. این یعنی سکه و دلار می‌توانند برای لیدرشدن در بازارها با هم مسابقه هم بگذارند. این سناریو، در سایر بازارهای کشور هم به سرعت خود آشکار خواهد کرد. از حالا می‌توان احتمال ثبت رکوردهای جدید را برای همه بازارها درنظر گرفت.

از گلستان سعدی یاد می‌‌کنیم:

ترسم نرسی به کعبه، ای اعرابی  /  کاین ره که تو می‌روی، به ترکستان است

ای هنرها گرفته بر کف دست، عیبها بر گرفته زیر بغل  /  تا چه خواهی خریدن ای مغرور، روز درماندگی به سیم دغل



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |