پنج شنبه 06 اردیبهشت، 1403

کدخبر: 57017 18:48 1396/01/14
از وعده نهایی شدن برنامه های اکتشافات تا درخواست تاسیس بانک معدن

از وعده نهایی شدن برنامه های اکتشافات تا درخواست تاسیس بانک معدن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
از وعده نهایی شدن برنامه های اکتشافات تا درخواست تاسیس بانک معدن

از وعده نهایی شدن برنامه های اکتشافات تا درخواست تاسیس بانک معدن

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

فعالان بخش معدن چشم انتظار امید درسال جدید

پرونده ۲۴هزارمیلیارد تومانی طرحهای نیمه تمام معدنی بسته شد

گروه تولید-معدن همواره درکلام مسئولان اقتصادی کشور جایگاه ویژه ای داشته است تا جائیکه حتی برخی کارشناسان با نگاههائی خوشبینانه این بخش را جایگزینی مطمئن برای مهمترین منبع درآمد کشور یعنی نفت دانسته اند. با این حال این بخش مهم اقتصادی کشور درسالهای گذشته دستخوش چالشهای فراوانی بوده است، از عدم توانایی دراکتشاف در مقیاس های بزرگ تا طرح های نیمه تمام دولت قبل و بسیاری مشکلات دیگر، همه و همه سبب شد در ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم فعالان این بخش امید چندانی به روزهای پررونق معدنی نداشته باشند. با این حال پس از روی کار آمدن دولت جدید که اکنون البته روزهای پایانی اش را سپری می کند، مدیران بخش معدن با تمرکز بر جبران اشتباه های گذشته و در اولویت قراردادن «واقع بینی» در راس تصمیم گیری ها دست به اقدامات مهمی زدند و اگرچه هنوز هم برخی فعالان بخش معدن نگرانی های به حقی از سرنوشت این بخش دارند اما همگی اذعان دارند این بخش از سرگردانی خارج شده است. رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در این باره گفت: مهم‌ترین فعالیت ایمیدرو، بهره برداری از طرح ‌های نیمه تمام بخش معدن و صنایع معدنی است تا در تکمیل زنجیره تولید به اهداف تعیین‌شده دست یابیم. «مهدی کرباسیان» اظهارداشت: از جمله این طرح ها، طرح آلومینیوم جنوب است که با وجود مشکلات مالی، توانستیم باقی پیش پرداخت سهم ۴۹ درصدی ایمیدرو را پرداخت کنیم‌ و طبق پیش بینی انجام شده، این کارخانه در موعد مقرر به تولید می رسد.

هیچ طرح معطل یا راکدی در حوزه ایمیدرو وجود ندارد

رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه در دولت یازدهم، ۷۳ طرح در مراحل مختلف اجرایی یا راه اندازی قرار گرفته اند، گفت: از شهریور سال ۹۲ این تعداد طرح در سه وضعیت راه اندازی، آماده افتتاح یا واگذاری قرار گرفتند. کرباسیان اضافه کرد: دراین مدت ۲۴۰ هزار میلیارد ریال (۲۴ هزار میلیارد تومان) طرح نیمه تمام در اختیار داشتیم اما اکنون هیچ طرح معطل یا راکد وجود ندارد. وی با اشاره به اینکه جلوگیری از خام فروشی یکی از اهداف و سیاست‌های کلان دولت و تاکیدات رهبر معظم انقلاب است، افزود: برنامه‌ ریزی‌ گسترده و دقیقی در این زمینه انجام شده که یکی از بارزترین آنها در بخش سنگ آهن است. به گفته رئیس هیات عامل ایمیدرو در سال ۹۲، صادرات سنگ آهن ۲۳ میلیون تن بود که پارسال و امسال بسیار کاهش داشته و این کاهش به دلیل تکمیل زنجیره‌ تولید یعنی توسعه کارخانه‌های کنسانتره و گندله سازی در این بخش بوده است. وی اظهارداشت: با توجه به این شرایط، پیش‌بینی می‌کنیم با تکمیل زنجیره تولید، توازن تولید درسنگ‌آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی برقرار شود زیرا که صادرات سنگ آهن مقرون به صرفه نیست و براین اساس خام‌فروشی دراین بخش نیز پایان می یابد. رئیس هیات عامل ایمیدرو خاطرنشان کرد: اگر هم در بخشی، خام فروشی دیده می‌شود که البته بسیار ناچیز است، باید دید که آیا تولید در آن بخش توجیه اقتصادی داشته یا خیر زیرا در برخی موارد، سرمایه‌گذاری برای تولید، اقتصادی نیست براین اساس صادرات ماده به صورت خام تنها راهکار است که از آن استفاده می‌شود. کرباسیان تاکید کرد: نخستین و مهم ترین برنامه ایمیدرو در سال ۱۳۹۶ نهایی کردن برنامه های اکتشافی است.وی گفت: تا قبل از شروع اکتشافات جدید ایمیدرو، از یک میلیون و ۶۰۰ هزار کیلومتر مربع مساحت کشور فقط ۱۰۰هزار کیلومترمربع کار اکتشافی شده بود که ایمیدرو برنامه اکتشافی خود را معادل ۵٫۲ برابر ۸۰ سال گذشته در سطح ۲۵۰ هزار کیلومترمربع شروع کرده است و همچنان ادامه دارد.

اوضاع معدن در ۹۶ بهتر می‌شود

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم در این باره معتقد است: امیدواریم درسال۹۶ اوضاع بخش معدن بهتر از سال قبل شود. علاء میرمحمدصادقی گفت: ایران از نظر ذخایر معدنی، از مهم‌ترین کشورهای جهان است. رتبه‌بندی ایران از این منظر حائز اهمیت است. ما در بین ده کشور اول جهان از نظر منابع و تنوع مواد معدنی قرار داریم؛ بر همین اساس، کشور ما از این موهبت الهی سرشار است؛ آن‌قدر که می‌توان به جایگزینی معدن به جای نفت فکر کرد و اینکه بار اصلی و اساسی اقتصاد را از روی دوش طلای سیاه به دوش معدن انداخت تا این بخش هم سهمش را در توسعه اقتصادی کشور ایفا کند. وی افزود: اگرچه معدن در سال ۹۴، رکود سختی را پشت سر گذاشته است، در سال ۹۵ وضعیت بهتری داشت؛ ولی امیدواریم با توجه به برجام حال بهتری در سال ۹۶ داشته باشد.

جای«بانک معدن» در نظام بانکی کشور خالیست

رئیس خانه معدن ایران البته نظرات دیگری دراین باره دارد، محمدرضا بهرامن گفت: با توجه به ورود بخش خصوصی به پروژه های بزرگ معدنی و برآورده نشدن انتظارات از سوی بانک صنعت و معدن، نیازمند تاسیس بانک معدن هستیم. وی با اشاره به موضوع تامین مالی بنگاه های معدنی کوچک و متوسط گفت: بخش خصوصی ما با وام های ۱۰ تا ۵۰ میلیارد تومانی می تواند به تجهیز و توسعه معادن کوچک و متوسط روی آورد که این تامین مالی با تاسیس بانک تخصصی معدن امکان پذیر خواهد شد. او افزود: حضور بخش خصوصی در پروژه های معدنی کشور پررنگ شده و امروز شاهد آن هستیم که با اتحاد چند شرکت خصوصی کنسرسیومی بزرگ به وجود آمده و عملیات اجرایی پروژه یک میلیارد دلاری معدن سرب و روی مهدی آباد را کلید زده است. این موضوع نشان می دهد اگر چند بخش خصوصی بزرگ در معادن به وجود آوریم خیال دولت از بابت انجام پروژه های بزرگ معدنی راحت می شود که تولد چنین بخش خصوصی نیاز به تامین مالی دارد. بهرامن افزود: نزدیک به ۶ هزار معدن کوچک و متوسط در سراسر کشور مشغول فعالیت بوده که هر کدام از آنها نیازمند تسهیلات یک تا ۱۰ و ۱۰ تا ۵۰ میلیارد تومانی هستند اما به دلیل مسائل و مشکلاتی که پیش روی وثیقه پروانه بهره برداری معادن است عملا دست آنها از تسهیلات بانکی کوتاه شده و نتوانسته اند خود را تامین مالی کنند.


  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |