جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 104451 17:57 1398/10/28
کند شدن روند نزولی تورم

کند شدن روند نزولی تورم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
کند شدن روند نزولی تورم

کند شدن روند نزولی تورم

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

محمد مهدی مومن زاده، مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سامان مجد

براساس گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده مرکز آمار برای آبان‌ماه ۱۳۹۸، نرخ تورم نقطه به نقطه برای ششمین ماه متوالی کاهش یافته است و به ۲۷ درصد رسیده است که این رقم کمترین نرخ از شهریورماه سال قبل است. نرخ تورم دوازده‌ماهه نیز برای دومین ماه متوالی کاهش یافته است و به محدوده ۴۱٫۱ درصد رسیده است. تداوم این شرایط و تعدیل بیشتر انتظارات تورمی در ماه‌های آتی می‌تواند ثبات ایجاد شده در اقتصاد ایران را تعمیق بخشد و با کاهش نااطمینانی زمینه را جهت مسائلی نظیر افزایش میزان سرمایه‌گذاری فراهم نماید.

بررسی گروه‌های مختلف کالا و خدمات نشان می‌دهد که بیشترین میزان رشد ماهانه قیمت طی آبانماه مربوط به گروه سبزیجات (۷٫۷ درصد) و حمل و نقل (۵٫۴ درصد) بوده است. با توجه به سهم قابل ملاحظه گروه حمل و نقل (حدود ۹٫۵ درصد) در سبد مصرفی خانوار، به نظر می‌رسد که تداوم این روند می‌تواند اثرات محسوسی بر نرخ تورم طی ماه‌های آتی داشته باشد. در مقابل گروه‌های گوشت قرمز و ماکیان (منفی ۲٫۱ درصد) و سایر خوراکی‌ها (منفی ۱٫۹ درصد) کمترین نرخ تورم ماهانه را در آبان‌ماه تجربه نموده‌اند.

بررسی وضعیت تورم گروه‌های عمده نشان می‌دهد که در آبان‌ماه روند نزولی تورم کالاهای بادوام (نظیر مسکن و لوازم خانگی) که از اردیبهشت‌ماه و همزمان با روند کاهشی نرخ ارز آغاز شده بود، در آبان ماه تقریبا متوقف شده است. به همین ترتیب برای گروه کالاهای بی‌دوام (نظیر اقلام خوراکی) نیز روند نزولی نرخ تورم همزمان با اتمام فصول زراعی تقریبا متوقف شده و شیب آن تا حد زیادی کاهش یافته است. در مقابل روند نزولی کالاهای کم‌دوام (نظیر پوشاک و کفش) که دیرتر از سایر گروه‌ها و از ابتدای فصل تابستان آغاز شده بود، در آبان‌ماه نیز ادامه یافته است. برای گروه خدمات نیز تغییر مشهودی ایجاد نشده است. با توجه به این موارد، انتظار می‌رود که تداوم روندهای فعلی در شاخص قیمت گروه‌های مختلف کالایی منجر به کندی روند نزولی نرخ تورم در ماه‌های آتی گردد.

بررسی نرخ تورم ماهانه نشان می‌دهد که در ماه‌های مهر و آبان نرخ تورم ماهانه مجددا به محدوده بالاتر از ۱ درصد بازگشته است. هرچند که الگوی بلندمدت تورم به شکلی است که ماه مهر، از ماه‌های با تورم بالاست و تورم آبان ماه نیز می‌تواند متاثر از شرایط بنزین افزایش یافته باشد اما با توجه به مساله افزایش قیمت بنزین، می‌توان انتظار داشت که این الگو در ماه‌های آتی نیز تکرار شود. به این ترتیب به نظر می‌رسد که روند نزولی نرخ تورم در پایان مسیر قرار دارد.

در مورد چشم‌انداز نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان سال ۱۳۹۸ نیز می‌توان براساس سناریوی خوشبینانه (میانگین نرخ تورم هشت ماه گذشته)، سناریوی محتمل (میانگین نرخ تورم دوازده ماه گذشته) و سناریوی بدبینانه (میانگین نرخ تورم سال ۹۷) به ترتیب انتظار ثبت ارقام ۲۱ درصد، ۲۵ درصد و ۲۹ درصد را برای نرخ تورم در پایان اسفندماه انتظار داشت. البته باید توجه داشت که با توجه به مواردی نظیر اجرای سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین و احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در ماه‌های آتی، انتظار افزایش این برآوردها در ماه‌های آینده وجود دارد.

از دیگر نکات قابل ذکر در این زمینه آنکه با توجه به احتمال بسیار پایین رسیدن نرخ تورم به سطوح کمتر از ۲۰ درصد در سال ۱۳۹۸، انتظار می‌رود که نرخ سود حقیقی در اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۸ نیز کماکان در محدوده مقادیر منفی تداوم یابد.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |