جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 95537 14:20 1397/12/01
چهار ویژگی استارت‌آپ‌ها

چهار ویژگی استارت‌آپ‌ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
چهار ویژگی استارت‌آپ‌ها

چهار ویژگی استارت‌آپ‌ها

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

خبرگزاری ایکنا نوشت: اکبر هاشمی، کارشناس استارت‌آپ و کسب وکارهای نوپا و مدیر مسئول نشریه و خبرگزاری شنبه، به بیان نکاتی درباره وضعیت استارت‌آپ‌ها و امکانات بازار اسلامی در ایران پرداخت و عنوان کرد: در مورد وضعیت کنونی استارت‌آپ‌ها باید عرض کنم که اکوسیستم استارت‌آپ‌های ایران یک اکوسیستم نوپا است و اگر تاریخ پیدایش استارت‌آپ‌های بزرگ ایرانی همانند دیجی کالا، کافه بازار و آپارات را به عنوان مبدأ پیدایش آن قرار دهیم، حدود پنج تا ده سال از عمر آن‌ها گذشته است اما اگر تاریخ پیدایش اتوماسیون‌های اداری را مورد توجه قرار دهیم، حدود بیست سال از عمر آن‌ها می‌گذرد ولی ما بیشتر معتقدم که مبدأ پیدایش و عمر این صنعت در حدود همان ده سال است.

مدیران و قانونگذاران درک درستی از استارت‌آپ ندارند

وی ادامه داد: صنعت استارت‌آپ در مقایسه با دیگر مشاغل نوپا است. عمده مشکلی هم که استارتاپ‌ها در ایران دارند این است که مقررات و قوانین لازم برای شروع کار و ظهور و بروز آن‌ها وجود ندارد و قانون تجارت ایران ده‌ها سال پیش نوشته شده است و از سوی دیگر تفکر و دانش مدیران دولتی و قانونگذاران، سنتی است و هنوز درک درستی از استارت‌آپ‎ها ندارند و همین موضوع باعث شده است که ما با مشکلاتی رو به رو شویم.

هاشمی افزود: نبود قانون باعث می‌شود که در برخی موارد دچار مشکلاتی شویم اما برخوردهای تند، خشن و غیرعلمی و غیرکارشناسی و وضع قوانین دست و پا گیر و مجوزهای متعدد باعث می‌شود که جوانان نتوانند فعالیت لازم در را در استارتاپ‌ها داشته باشند. از سوی دیگر به دلیل نوپا بودن این اکوسیستم و جذابیتی که وجود دارد، هزاران و میلیون‌ها جوان علاقه‌مند هستند که به این اکوسیستم ورود پیدا کرده و کارآفرینی و اشتغال ایجاد کنند.

تفاوت استارت‌آپ‌ها با بیزینس‌های سنتی

وی عنوان کرد: اگر نگاهی به وضعیت سرمایه‌گذاری در کشورهای مختلف جهان داشته باشیم، کشوری همانند فرانسه اعلام کرد که قصد دارد ملت استارت‌آپی راه بیاندازد. در آمریکا هم از قدیم در این حوزه سرمایه‌گذاری صورت گرفته و در رژیم صهیونیستی هم بیشترین سرمایه‌گذاری بر روی استارت‌آپ‌ها انجام شده است. در کشورهای همسایه اعم از ترکیه، امارات، عربستان و سایر کشورها هم در حال حمایت از استارتاپ‌ها هستند؛ چراکه این صنعت بدون نفت و فسیل است.

مدیرمسئول نشریه شنبه ادامه داد: ما می‌توانیم با تکیه بر خلاقیت و ذهن جوانان و همه شهروندان به ثروت‌آفرینی برای جوانان بپردازیم. تفاوت استارت‌آپ‌ها با بیزینس‌های سنتی هم در این است که در کسب و کار سنتی، به این فکر می‌کنیم که با راه‌اندازی این کار چقدر پول به دست می‌آورم اما در استارت‌آپ‎ها این‌گونه نیست بلکه بر این اساس شکل می‌گیرند که ما چه مشکلی از مشکلات جامعه را می‌توانیم برطرف کنیم.

اهمیت خلق ارزش در استارت‌آپ‌ها

هاشمی اظهار کرد: در غرب هم همین‌گونه است. آقای زاکربرگ هرگز به دنبال خرید ماشین یا ویلا نبود بلکه فیس بوک را برای رفع مشکلی از جامعه ایجاد کرد و در نهایت ثروت بی‌نهایتی هم به این کشور سرازیر شد. به همین دلیل است که در استارتاپ‌ها خلق ارزش اهمیت فراوانی دارد. در کشور ما هم که به دلیل مسائلی از قبیل تحریم‎ها رنج بسیاری وجود دارد، استارتاپ‌ها می‌توانند رنج مردم را بسیار کمتر کنند.

وی تأکید کرد: نکته‌ای هم که باید اشاره کنم این است که غیرابداعی بودن یا کپی کردن اصلا ضدارزش نیست. مثلا اگر تکنولوژی جدیدی در دنیا برای درمان سرطان کشف شود، به این دلیل که از دستاورد آن‌ها استفاده کرده‌ایم، اصلاً ضد ارزش نیست. در همه کسب و کارها الگو گرفتن مرسوم است و البته بعد از اینکه از آنها استفاده کردیم می‌توانیم نقاط ضعف را برطرف کنیم و این عیبی ندارد و مزیت هم هست.

اشتغال‌آفرینی برای جوانان کشور، خدمت به قرآن است

این کارشناس استارت‌آپ و کسب‌وکارهای نوپا اظهار کرد: استارت‌آپ بیزینسی است که با هزینه کم شروع شود، سریع رشد کند، مبتنی بر خلاقیت و مقیاس‌پذیر باشد. با این توصیف اگر به استارتاپ‌هایی همانند دیچی کالا، اسنپ و غیره توجه کنیم، در ایران به غیر از یک یا دو مورد، اساساً استارت‌آپ بومی نداریم.

وی در پاسخ به این پرسش که مباحث اسلامی و قرآنی تا چه اندازه امکان و قابلیت تجاری‌سازی دارند؟ اظهار کرد: ما در حوزه استارتاپ‌های اسلامی باید تفاوتی قائل شویم. اگر منظور این است که یک پسوند قرآنی به آن بچسبانیم، مقداری ناجور است که استارت‌آپ اسلامی را به مسائل عقیدتی گره بزنیم و اعلام کنیم اگر مثلا کارکنان این مجموعه نماز می‌خوانند، پس این استارتاپ اسلامی است.

هاشمی با اشاره به عدم توجه به ظرفیت‌های بازار اسلامی در کشور عنوان کرد: دیجی کالا با حدود پنج نیرو فعالیت خود را شروع کرد اما اکنون حدود ۳۰ هزار نفر برای آن کار می‌کنند؛ بنابراین ما معتقدیم که خود اشتغال‌آفرینی برای جوانان این مملکت اسلامی یک کار قرآنی است اما باید گفت که بیزینس اسلامی در جمهوری اسلامی ایران، یک مسئله فراموش شده و دلیلش هم این است که افراد مذهبی فکر می‌کنند که باید تیم حزب‌اللهی تشکیل دهند و چندان به دنبال مارکت اسلامی نیستند.

وجود ظرفیت بزرگ سودآوری در کشور

وی افزود: از سوی دیگر افرادی که متخصص هستند و می‌توانند استارت‌آپی را در حوزه گردشگری اسلامی، غذای حلال و پوشاک اسلامی راه بیاندازند، چون فکر می‌کنند برای اینکه بتوانند وارد بازار اسلامی شوند باید خودشان هم حزب‌اللهی باشند، از این کار منصرف می‌شوند، در حالی‌که بسیاری از کارگران چینی که مهر و تسبیح برای جامعه اسلامی تولید می‌کنند اساساً آشنایی با اسلام ندارند.

هاشمی در پایان گفت: بنابراین ظرفیت بزرگی در کشور ما وجود دارد که می‎تواند میلیاردها تومان سود برای جوانان ایرانی داشته باشد و بخشی از استارت‌آپ‌ها هم می‌توانند مفاهیم و بار قرآنی را داشته باشند اما نکته‌ای که وجود دارد این است که استارت‌آپ را به هر چیزی نمی‌توان اطلاق کرد و مثلا به فکر تولید میز و صندلی یا اتاق اسلامی باشیم بلکه عنوان استارت‌آپ وقتی اطلاق می‌شود که آن چهار شاخصی که عرض کردم شامل خلاقیت، هزینه کم، رشد سریع و مقیاس‌پذیری وجود داشته باشد.

گفت‌وگو از اکبر ابراهیمی



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |