جمعه 10 فروردین، 1403

کدخبر: 70312 20:48 1396/07/14
پیامد محدودیت‌ها؛ قهر با صندوق‌های رأی

پیامد محدودیت‌ها؛ قهر با صندوق‌های رأی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی
پیامد محدودیت‌ها؛ قهر با صندوق‌های رأی

پیامد محدودیت‌ها؛ قهر با صندوق‌های رأی

دسته‌بندی: بدون دسته‌بندی

علیرضا امامی فرد-گروه سیاسی

این روزها فضای سیاسی کشور ملتهب شده است. دستگیری ۷ تن از اصلاح طلبان، محدودیت جدید علیه رهبر اصلاحات و دستگیری برادر معاون اول کشور باعث شده تا بسیاری را متعجب کند. به همین منظور با آقای دکتر زیباکلام گفت و گویی داشته ایم که در زیر با هم می‌خوانیم:

 این روزها خبر دستگیری چند تن از اصلاح طلبان، برادر آقای جهانگیری و محدودیت علیه رئیس دولت اصلاحات، آقای سید محمد خاتمی رأی دهندگان به آقای روحانی را شکه کرده است.تحلیل شما از اتفاقات اخیر چیست؟

من فکر می‌کنم از پیش بینی هایی که مبنای آن حدس و گمان است باید جلوگیری کرد، اما بازداشت برادر آقای اسحاق جهانگیری، محکومیت رهبران اصلاح طلب و دور جدید محدودیت ها برای آقای خاتمی علائم خوبی را به ما نشان نمی‌دهد.

کمترین حدسی که می‌توان زد این است که این اتفاقات برای تحت فشار قرار دادن آقای روحانی است.

 شما در مصاحبه گذشته با جهان اقتصاد گفتید که آقای روحانی بعد از صحبتهای تندشان علیه جریان اصولگرا کمی کوتاه آمده است و طرف مقابل هم به شیوه آقای روحانی کوتاه خواهد آمد. پس چرا اینچنین نشد؟

این اتفاقات ادامه همان برنامه های گذشته است.

 مگر آقای روحانی کوتاه نیامدند؟

چرا. زیاد از حد هم کوتاه آمدند ولی در عین حال جریان تندرو اصولگرا می‌خواهد به مردم مخصوصا اقشار و لایه های تحصیل کرده که پایگاه اجتماعی جدی اصلاح طلبان است این پیام را بدهد که امیدی به آقای روحانی نداشته باشید. حسن روحانی نمی‌تواند هیچ گامی در جهت تحقق آرمانهای سیاسی و اجتماعی، حقوق شهروندی، باز شدن فضای سیاسی، آزادی زندانیان سیاسی،انتخابات آزاد و غیره بردارد و یک فضای ناامیدانه را در جامعه القا کند. از سوی دیگر هم اگر آقای روحانی نتواند از لحاظ اقتصادی تحولی ایجاد کند و به خصوص اگر امریکایی ها از برجام خارج شوند و این توافقنامه عملا متوقف شود و به سالهای قبل از ۹۲ برگردیم، آن زمان است که آقای روحانی علاوه بر حوزه های سیاسی و اجتماعی، در حوزه اقتصادی هم به آخر خط خواهد رسید و ۲۴ میلیون حامی آقای روحانی دلیلی نمی‌بینند که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ و مجلس شورای اسلامی سال ۹۸ شرکت کنند و مجددا به لیست امید و اصلاح طلبان رای دهند. چون این جریان سیاسی نشان داده است که توانایی برای پیشرفت ندارد. بنابراین اگر در انتخابات ۱۴۰۰ کسی مانند ظریف و جهانگیری هم شرکت کنند، هیچ شانسی برای انتخاب شدن ندارند و داستان سال ۸۴ تکرار خواهد شد و یک پوپولیست تندرو جناح راست روی کار خواهد آمد. علت آن‌هم نیامدن بسیاری از مردم پای صندوق های رای خواهد بود و مردمی که به صورت سنتی پای صندوق های رای گیری می‌روند به اصولگراها رای خواهند داد و آن وقت کسی مثل آقای رئیسی، باهنر، و غیره قدرت را دست می‌گیرند. من فکر می‌کنم این دستگیری ها پیامی به ۲۴ میلیون رای دهنده به آقای روحانی است که بگویند اشتباه کردید.

 آیا رفتار آقای روحانی بعد از این اتفاقات مانند هفتههای اول بعد از انتخابات خواهد شد؟

آقای روحانی نشان داده که اهل چنین برنامه هایی نیست. بعد از انتخابات ۲۹ اردیبهشت زمانی که آقای روحانی در مقابل اصول‌گرایان افراطی ایستاد، باعث شد تا طرف مقابل هم واکنش تندی نشان دهد و همین امر باعث شد تا آقای روحانی سکوت کند.

با توجه به آنکه آقای روحانی مانند آقای خاتمی و مرحوم هاشمی رفسنجانی اهل مقاومت و رویارویی نیست بعید است چنین اتفاقی رخ دهد و باید شاهد آن باشیم که روحانی حتی بیشتر از زمان فعلی کوتاه بیاید.

این اتفاقات در بلند مدت باعث بی اعتباری جریان اصولگرا خواهد شد ولی در کوتاه مدت ممکن است برایشان کارساز باشد.

 شما چه راهکاری را پیشنهاد میدهید تا اتفاقی که در سال ۱۳۸۴ افتاد، در سال ۱۴۰۰ رخ ندهد؟

راهش این است که آقای روحانی را وادار کنیم که در مقابل جریان راست افراطی بایستد و به آنها خودی نشان دهد. باید نمایندگان مجلس که با لیست امید وارد مجلس شده‌اند کاری انجام دهند که از این اتفاقات جلوگیری کنند. باید از طریق مطبوعات و فضای مجازی نگذاریم که تندورها آقای روحانی را فلج کنند.

 به نظر شما، آیا آقای جهانگیری مانند آقای روحانی بعد از دستگیری برادرشان سکوت اختیار میکنند؟

من فکر می‌کنم در خصوص آقای جهانگیری شاهد نتیجه عکس خواهیم بود. یعنی بر خلاف اقای روحانی که برادرشان دستگیر شد، سکوت کردند، آقای جهانگیری سکوت نخواهند کرد و به نظرم آقای جهانگیری شخصیت استوارتری نسبت به آقای روحانی دارد که بخواهند با دستگیری برادرشان ایشان را مجبور به سکوت و عقب نشینی کنند.



  • دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
  • افزودن دیدگاه


JahanEghtesadNewsPaper

جستجو


  |